Çıkış Tarihi     : 01 Ocak 1800 Çarşamba, Yapım Yılı : 0
Türü                : Kısa Film,Aksiyon,Macera,Bilim Kurgu
Ülke                : İngiltere
Yapımcı          :  CVW Pictures
Yönetmen       : Clint Walker (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Bob Kane (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Daniel Gidlow (IMDB)


  • "(bkz: dk2)"
  • ""the rain on my chest is a baptism, i born again""
  • "(bkz: the dark knight)"
  • "zifiri karanlık bir anlatımı vardır. hkayesi ayrıca depresiftir... aynen filme aktarıldığında sıçma garantisi yüzde yüzdür."
  • "ilk bölümü 25 eylül'de, ikinci bölümü ise 2013'ün başlarında olmak üzere 2 parça halinde animasyon filmi yayınlanacak olan, frank miller'ın kültleşmiş batman hikayesi."
  • "the dark knight rises'ın knightfall ile beraber esinlendiği hikaye. filmde bire bir kullanılan 3-4 sahnesi vardır."
  • "animasyon filmleri için;(bkz: batman the dark knight returns part 1)(bkz: batman the dark knight returns part 2)"
  • "wizard magazine in yaptığı anket sonucu gelmiş geçmiş en iyi çizgi roman hikayesi seçilmiş yapıt. ankette öne çıkan diğer isimler şunlardır: kingdom come watchmen dark phoenix sagadays of future past"




Facebook Yorumları
  • comment image

    zifiri karanlık bir anlatımı vardır. hkayesi ayrıca depresiftir... aynen filme aktarıldığında sıçma garantisi yüzde yüzdür.


    (dirk pitt - 27 Ağustos 2008 14:10)

  • comment image

    watchmen ile pek bir ilgisi olmayan çizgi roman. en bastinden watchmen kahraman kavramını (ve onun üzerinden yapı-aktör tartışmasında salt aktör bazlı bir okumayı, toplumsal muhalefeti ve sistemin o hareketi kodlama biçimini) sorgularken; frank miller, kahramanı fetişleştirmektedir. sorunu (yerleşik düzen ile toplum olsun ikilik ya da suç\suçlu ile ceza\cezalandırıcı) özel alana iter miller. öte yandan eldeki malzeme de başka bir öykü anlatımına pek izin vermemektedir.

    batman, kurgunun özü gereği toplumsal sorunları özel alana iten bir yapıya sahiptir. sabahları attığı bir imzayla yüzlerce insanı işsiz bırakabilen bruce wayne, gelir bölüşümündeki adaletsizliği doğrudan etkileyen bir zihniyetin temsilcisi olarak, ailesini öldüren adamı ortaya çıkaran sosyal ilişkiler yapısının devamını sağlar.

    dark knight returns'ün yazıldığı dönem için konuşmak gerekirse, neoliberal dönüşümlerin kısıtladığı refah devletinin görece özgürlükçü, devlet vatandaş ilişkisini haklar esasına dayandıran yapısından, sosyal politikayı özel alana ve hayırseverlik kavramına kaydıran yeni-sağ rasyonele geçiş beraberinde toplumsal huzursuzluk, mala\cana yönelik şiddetin artışı gibi biçimlerde kendini gösterir. dönüşümlerden en çok zarar gören (göçmenler, sınıf altı gruplar gibi) etmenlerin hegemonya projesine dahil edil(e)medikleri oranda kriminalize edilmeleri ve sorunun siyasal, sosyal arenadan çıkarılıp giderek genişletilen asayiş alanına sokulması, bu sayede geniş kesimleri mobilize eden bir güvenlik saplantısının inşası ile neoliberal yeniden yapılanmanın yıkımı ört bas edilirken, miller'ın öyküsü meseleyi tarihselliğinden kopararak yaşananı doğallaştıran bir mantık içerir.

    eleştiriyor gibi göründüğü siyasal düzeni, bu düzeni (karşılıklı etkileşimle) yeniden üreten süreçleri pas geçerek tartışması sebebiyle suçla suçluyu aynı kefeye koyan; adaleti kurulu hukuk düzeninden kahramanın yumruğuna transfer eden bir metindir dark knight returns. popüleritesinin kökenleri de yukarıda bahsettiğim dönüşüm çerçevesinde, dünyanın artık daha karanlık olduğunu nedenlerini yüzeysel bir analizden öteye gidecek biçimde sorgulamadan kabul eden bu mantığında yatar.


    (cursedarmoroftheberserker - 24 Aralık 2008 22:06)

  • comment image

    benzerlikler sasirtici olmasina ragmen watchmen'dan arak olmasi mumkun degil zira watchmen ilk olarak eylul 1986'da, the dark knight returns ise subat 1986'da yayinlanmaya baslamis. ustelik yayin tarihleri kesismiyor dahi (watchmen, the dark knight returns bittikten 3 ay sonra yayinlanmaya baslanmis)

    batman'in ic ses tonunun rorschach'i hatirlatmasi ve aslinda alan moore'un rorscach'i batman'den modellemis olmasi da enteresan bir tesaduf. siki bir batman takipcisi olmadigimdan bu "film noir usulu ic ses"in batman'in yerlesik bir ozelligi olup olmadigini bilmiyorum, oradan denk dusmus olabilir. elimdeki tek batman referanslari frank miller oldugundan batman year one ve dk2'yu bu hesaba katamiyorum.

    superman'in medyanin tecavuz ettigi ozel hayatindan siyrilmak icin hukumetin piyonu rolunu kabul etmisligi, batman'in de ayni sebepten emekliye ayrilmisligi watchmen'i hatirlatsa da birebir ayni degil.

    watchmen gibi de siyasi ayrintilara girmiyor. watchmen cok daha dolu bir eser bu acidan. oysa ki the dark knight returns'te batman'in ic hesaplasmasi ve 80'lerdeki en populer gundem olan soguk savasin bir ozetinden fazlasini gormek zor. sonu dahi watchmen'e kiyasla cok siradan/klise kalmis.

    diger yandan bir rorschach single'iymiscasina okunursa acayip keyif alinabilir.


    (ssg - 1 Nisan 2009 11:48)

  • comment image

    az önce izlemeyi bitirdiğim yarmış animasyon. normalde batman animasyonları ve filmlerinde bulduğumuzdan daha karanlık bir tema ve mental olarak sorunları olduğu açıkca belli olan bir batman bir sever daha ne isteyebilir ki. part 2'sinin çıkmasını da bunun çıkmasını beklediğimiz gibi heyecanla bekliyoruz.

    --- spoiler ---

    batman , darling !

    ---
    spoiler ---

    ayrıca animasyonun çıktığını haber veren ve nasıl ulaşacağımı belirten yazarlara teşekkürü borç bilirim.


    (333 kere seken cekirge - 14 Eylül 2012 17:16)

  • comment image

    bi çizgi roman okudum hayatım değişti.... o ne lan öyle amk.

    şaka bir yana, okuduğum en iyi batman hikayesi... ulan bi kere denk gelmiştim kitapçıların birinde de, yok anacım çok pahalı diye almamıştım.

    kafama sıçayım. alacaz artık, para olursa tabi...

    ha bi de alakalı olmasa da; ellerinde batman'i tarif eden bu kadar malzeme varken, şu "batman and robin" ve "batman forever" gibi iki film nasıl çekilmiş hayret ediyorum.

    not: animasyonu da gerçekten aşmış. ama daha iyi yapılabilirdi bence. belki de çizgi romanı çok sevdiğimden böyle düşünüyor olabilirim. yalnız şöyle bir durum var: mnıa kdgm ana tema müziği kafama saplandı. çok iyi lan.


    (hayri ozben - 22 Eylül 2013 03:44)

  • comment image

    sadece batman'in kendi kendine konuşmaları için bile alınabilecek bir çizgi roman. bruce wayne'in ne kadar hastalıklı bir kişilik olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
    bruce'un başka bir hezeyanı için "arkham asylum"a bakmakta büyük fayda var.

    eklenti: bir ilginç nokta da şöyle: #3842220


    (nightling - 29 Ocak 2004 18:25)

  • comment image

    her zaman derim, dc comics bu işi biliyor!

    işin psikolojik evresine girmesi ile takdirimi kazandı. arkham origins'in joker ile batman-joker arasındaki psikolojik ilişkiyi analiz etmesine altyapı sağlamış kanımca.


    (8th wonder - 24 Kasım 2013 14:28)

  • comment image

    hem çizgi hem sinema aleminde çekilmiş en muhteşem batman uyarlaması.. bunu sinemaya aktarsalar sinemalar yerinden sallanır.

    bence bu animasyonu hiç izlemeyin sonra diğerleri çok dandikmiş gibi gelmeye başlıyorlar.


    (seviyeli sairin kalemi - 7 Mart 2015 22:02)

  • comment image

    set'e saygısızlık etmemek adına konusundan bahsetmeyeceğim.
    superman'i amerikan ordusuyla birlikte sovyet uçaklarına, sovyet tanklarına dalarken gördüğümüz batman çizgi romanı.
    superman'in bunu ergeç yapacağına, hatta biz görmeden zaten yaptığına yönelik şüphelerimizden frank miller sayesinde kendi gözlerimizle görerek emin olduğumuz çizgi roman.


    (brujah - 8 Aralık 2001 23:36)

  • comment image

    gotham şehrinin gittikçe kötüye gitmesi sonucu batmanin kahramanlık işinden elini eteğini çekmesiyle beraber kendi içinde geçirdiği bir takım iç hesaplaşmalarının konu alındığı frank miller imzalı tam bir çizgi roman baş yapıtı.


    (ronin xxx - 17 Aralık 2005 00:28)

Yorum Kaynak Link : batman the dark knight returns