Süre                : 1 Saat
Çıkış Tarihi     : 03 Eylül 2003 Çarşamba, Yapım Yılı : 2003
Türü                : Döküman,Cinayet,Drama,Tarih
Taglar             : Yeniden canlandırma
Ülke                : Kanada
Yapımcı          :  Cineflix Productions , Galaxie Productions , NF Inc.
Yönetmen       : George D'Amato (IMDB)(ekşi), Su Rynard (IMDB)(ekşi), James Hyslop (IMDB), Tim Wolochatiuk (IMDB), Karl Jason (IMDB)(ekşi), Ian Robertson (IMDB), Michael Sinyi (IMDB), Phil Comeau (IMDB), P.J. Naworynski (IMDB), John LaRose (IMDB), Trevor Cornish (IMDB), Gary Lang (IMDB), Jim Donovan (IMDB), Michael Douglas (IMDB), Andy Webb (IMDB), Rodney Gibbons (IMDB), Michael Barnes (IMDB), Bryn Higgins (IMDB), Greg Lanning (IMDB), Gary Long (IMDB), Bernard Vaillot (IMDB), Chantal Hébert (IMDB), Michael Jorgensen (IMDB), Nigel Levy (IMDB), Brooke Lyndon-Stanford (IMDB), Jonathan Dent (IMDB), Douglas Williams (IMDB), Mike Douglas (IMDB), Larry Bambrick (IMDB), Phil Desjardins (IMDB), Marcus Valentin (IMDB), Jim Kaufman (IMDB)
Senarist          : Larry Bambrick (IMDB),Carl Knutson (IMDB)(ekşi),Mike Sheehan (IMDB)(ekşi),Bernard Vaillot (IMDB),Greg Gransden (IMDB),Andre Barro (IMDB),Armen Kazazian (IMDB),Christopher Blow (IMDB),Alex Bystram (IMDB),Gary Lang (IMDB),Andrew Weir (IMDB),Greg Beer (IMDB),Brian D. Young (IMDB),Phil Comeau (IMDB),David Bedard (IMDB),Tim Conrad (IMDB),Dave Bene (IMDB),Doug Crosbie (IMDB),John LaRose (IMDB),Michael Sheehan (IMDB),Gary Long (IMDB),Chantal Hebert (IMDB),Michael Jorgensen (IMDB),Tim Wolochatiuk (IMDB),David Barlow (IMDB),Andy Webb (IMDB),Brenda Newman (IMDB),Leo Singer (IMDB),Charles E. Anderson (IMDB),Jeff Sturge (IMDB),Robert Eaton (IMDB),Richard O'Regan (IMDB),Phil Desjardins (IMDB),Alix MacDonald (IMDB),Heather Forrester (IMDB),Gail Gallant (IMDB)
Oyuncular      : Stephen Bogaert (IMDB)(ekşi), Jonathan Aris (IMDB)(ekşi), Jason Weinberg (IMDB)(ekşi), Bill Lake (IMDB)(ekşi), Ronald Reagan (IMDB), Denis Akiyama (IMDB)(ekşi), Gerry Mendicino (IMDB), Hrant Alianak (IMDB)(ekşi), Jean-Marc Fontaine (IMDB), Brendan Wall (IMDB), David Rosser (IMDB), Kevork Arslanian (IMDB), Daniel Park (IMDB), Genadijs Dolganovs (IMDB), Gary Biggar (IMDB), Bill Clinton (IMDB), Alan Shields (IMDB), Gregory Feith (IMDB), Nick Baillie (IMDB), Nicholas Kilbertus (IMDB), Greg Ellwand (IMDB), Peter James Haworth (IMDB), Alex Karzis (IMDB), Ho Chow (IMDB), Kristi Angus (IMDB), Doug MacLeod (IMDB), Richard Tse (IMDB), Stewart Arnott (IMDB), Francisco Trujillo (IMDB), James Byron (IMDB), Sam Kalilieh (IMDB), Jarrod MacLean (IMDB), Frank Nakashima (IMDB), Russell Ferrier (IMDB), Jorge Molina (IMDB), Thomas Mitchell (IMDB), Stuart Clow (IMDB), Richard Quesnel (IMDB), Don Allison (IMDB), Elias Zarou (IMDB) >>devamı>>

Mayday (~ Uçak Kazası Raporu) ' Dizisinin Konusu :
Mayday is a TV series starring Stephen Bogaert, Jonathan Aris, and Gregory Feith. Dramatized reconstruction of real-life air disasters, along with interviews with aviation experts and eyewitnesses.


Belgesel / 63
  • "bu programi izledikten sonra, uniformani giyip uçuşa gitmenin keyfi! paha biçilmezdir"
  • "türkiye'nin kendi uçağını yapacağı haberi ile yapımcılarının hayli heyecanlandığı dizi."




Facebook Yorumları
  • comment image

    pazar günü öğlen tekrarını yayınlamayı bıraktıkları için national geographic'i protesto ettiğim favori belgeselim. hatta ailecek hastasıyız.. karadullar, pitonlar bi de düşen uçaklar..

    (yeni gelen): düştü mü düştü mü?
    (seyreden.. çekirdek çitleyerek): yok daha sadece motorlardan birini kaybettiler, uçuş mühendisi uğraşıyo..


    (3141592653 - 28 Şubat 2008 12:38)

  • comment image

    bos bunyeye gunde ucer beser doz alinmamasi gereken belgesel. hayir ucaktan korkan biri de degilim, amma velakin leblebi kuruyemis misali tuketince de insanin butun hayal dunyasi ucak kazalari oluyor haliyle. boyle binbir abuk kaza sirasinda kendimi dusunuyorum, sonra belgesellerden cikardigim dersleri uygulamaya calisiyorum, arada etik ikilemlere giriyorum, vay anasini ben sag salim ciksam ucaktan icerde yanan insanlari kurtarmak icin kosar miydim diye bos bos dusunceler icine giriyorum.

    son aircrash investigation’i da tuketip bitirdikten birkac hafta sonra kisa bir ucak yolculugu yapmam gerekti, tabii ki binbir abuk dusunceler icersine girdim hepi topu bir saat yirmibes dakika icinde.

    - once ucaga biner binmez inis sonrasi yangin filan cikmasi ihtimalini goz onune alarak, ilk kez olarak ucagi iyice inceledim, en yakin cikis neresidir, nerelerden surunulerek en kisa zamanda cikisa varilir konulu hayali bir optimizasyon calismasi yaptim.
    - ucak suya ani inis daha dogrusu dalis yapacak olursa can yeleklerini suyun dibine inmeden acmamam gerektigini bildigimden icim daha bir rahatti. hemen koltugumun altindaki can yelegini kontrol ettim, botlari, kemeri , kazagi filan cikarttim attim neme lazim yuzmem gerekirse agirlik yaratmasinlar.
    - ucagin tepesi mepesi acilirsa ucup gitmeyeyim diye emniyet kemerimi hic acmadim, tuvalete filan da gitmedim.
    - en buyuk kabus camdan bakip bakmamaya kararini vermekti. simdi misal laylaylom camdan bakarken birden baska bir ucagin bizim ucaga dogru son hizla geldigini gorur isem (ipne t-cass) hayatimin son anlarini nereden baksan bir kac saniye fazla ecel korkusuyla gecirecegim, ne gerek var. ote yandan, pilotlar kokpitte ne olduklarini anlamadiklari bir sorunla bogusuyor olabilirler, ve belki camdan baksam motorun bir parcasinin kopup gitmis oldugunu, kanatin bir tarafindan alevler fiskiriyor oldugunu gorup hemen hostesi cagirip uyarabilir ve kendim dahil bi suru insanin canini kurtarabilirim… bu buyuk celiskiden sonra kahraman olma gorevini diger yolculara birakip fosur fosur uyudum.

    simdi bilmiyorum butun bu belgeselleri izlemis olmak benim survival kapasiteme kapasite katmis olabilir, ama bunu bir sekilde test etmenin bir yolu yordami yok ki, netekim once bu belgeselleri izlememis olarak bir ucak kazasi gecirip olmem, daha sonra da belgeselleri izleyerekten ucak kazasi gecirip kurtulmam gerek ki gunumuz kosullarinda maalesef bu mumkun degil.

    hayir hepsinden gectim, benim ev havaalaninin cok yakininda, gunde bilmemkac tane ucak geciyor tepemden, hem de boyle alcaktan alcaktan. ben de dusunmeden edemiyorum ya bunlardan biri cakilirsa apartmanin tepesine diye. hadi ben de icinde olsam sorun degil, ben de ucagin icindekilerle olur giderim, bi derdim filan da kalmaz. ama ya gunun birinde eve geldigimde apartmani ucak girmis halde bulursam, o zaman halim nice olur diye dusunmeden edemiyorum. boyle tezimi mezimi onemli dosyalarimi kopyalamaya calisiyorum elimden geldigince, her gun de update edilmiyor ki insan unutup gidiyor. gerci zaten aclik sinirinin altinda yasadigim su memlekette dimdizlak kalacak olursam okulu bitirmeye mi kasicam, donerim memlekete tanidik birilerinin vasitasiyla bi is guc bi sey bulurum herhalde. bak iyi hatirladim, su kutuphaneden aldigim kitaplari da okula tasiyayim da giderayak bir yigin ceza odemeyeyim kodugumun ucagi yuzunden…

    edit: t-cass degil tcas'mis efendim dogrusu, sunfury'e tesekkurler.


    (blacksmoke - 1 Mayıs 2008 20:14)

  • comment image

    şunun bir benzerini türkiye'de maden ocakları için yapsalar, işçilerin nasıl patır patır öldüğünü belgeselleştirseler, o madenleri işleten firma patronları ne gibi önlemler almışlar, kazaları önlemek için ne gibi prosedürler geliştirmişler, ödedikleri tazminatlar ne kadarmış, o ölenlerin eşleri, çocuklarının görüşleri neymiş ekranlara taşısalar...sırf maden sektörü mü? hayır, böyle başka rant sektörleri gırla, ölümler gırla, iş kazalarında avrupa'da bir numarayız, üstüne gidilirse belki o zaman insan hayatı ucuz olmaktan çıkar, belki neler döndüğü daha büyük kitlelere duyurulur, önlem almak için baskı grupları oluşur...var mı öyle cesur ekipler, dibine kadar gidecek? belki vardır da, hacım, bu cesaret bugünün korku imparatorluğu türkiye'sinde ortaya çıkar mı? bence çıkmaz. 12 eylül'de referandum diyorlar, darbe korkusundan kurtulacağız diyorlar, hacım milletin korkusu başka, senin korkun başka, bunları kesiştirmek lazım. kaysı sorunu önemli yani. neyse, dünyanın en üst seviye havayolu şirketleri/uçak-ekipman-malzeme üreticileri/ havaalanı işletmeleri nasıl bu kadar üst seviyeye gelebildiler merak edenler için faydalı, tavsiye edilesi bir yapım. suç topyekün paylaştırılmadığı ve herkes üstüne düşen sorumluluğun gereklerini yerine getirmediği sürece kendi çapsızlığımızla övünmeye devam eder, türke türk propagandasıyla kaplumbağa hızında iki adım ileri bir adım geri gider geliriz.


    (ekaraek - 29 Temmuz 2010 21:29)

  • comment image

    raporlar anlatılırken insanın kafasında sanki sponsorluğu başka bir ulaşım sektörü tarafından üstlenildiği hissi yaratan program.edebiyatınıza hayranım

    "... yolcuların çığlıkları eşliğinde saatte 380 km/h hızla yere çakılan uçağın yerdeki görüntüsü adeta bir akerdeon körüğü gibiydi,kurtulan olmadı.yolcular ve yakınları için hazin bir son,bölge halkı için akıllardan çıkmayacak bir trajedi."

    sponsored by ulusoy


    (psycho - 2 Eylül 2011 10:24)

  • comment image

    bu programi izledikten sonra, uniformani giyip uçuşa gitmenin keyfi! paha biçilmezdir


    (a350 - 16 Mayıs 2012 14:13)

  • comment image

    türkiye, kore gibi uyruğa sahip pilotların, pilotaj hatası yapmaya daha meyilli olduğunu belirten program.

    sebebini de üst-ast ilişkisinin bu tip toplumlarda katı yaşanmasına ve bu durumun kokpitte insiyatif gerektiren anlarda bile kendini gösteren ölümcül saygı gösterisine bağlıyorlar.

    bu konu esasen incelemeye değer. ahmet taner kışlalı'nın 'siyaset bilimi' isimli eserinde bahsedilen, kuzey kore ordusuna esir düşen türk ve amerikan askerler üzerinde yapılan psikolojik - sosyolojik deneyleri hatırlatıyor.


    (birkasiknutellaninverdigihaz - 30 Ocak 2013 05:10)

  • comment image

    sayesinde her uçağa bindiğimde pilotlar gibi yapılacaklar listesini kontrol ettiğim program. utanmasam kokpite girip "kaptan flaplar düzgün çalışıyor mu, kargo kapağının kapandığından emin misin, yardımcı pilotun göstergeleriyle seninkiler aynı mı" falan diye sorular soracağım.
    ayrıca bu programı izleyerek bir uçağın en önemli unsurunun kuyruğu olduğunu öğrendim (sırf estetik amaçlı değilmiş), motor falan hikaye, kuyruk gitti mi abbas yolcu. (bkz: japon havayolları 123 no'lu sefer)


    (cok da tin - 1 Mayıs 2013 00:35)

  • comment image

    59 bölüm, yani 9.sezona kadar olan bölümler dublajlı olarak zaten her yerde mevcut. yenileri de yakında piyasaya düşer. hiç ingilizce bilmiyorsanız ve evde national geographic yoksa maalesef yapacak bir şey yok yeni bölümler için, ama orta düzeyde biliyorsanız, youtube bölümlerinde altyazı seçeneğini açarak "idareten" bir ingilizce altyazıyla izleyebilirsiniz. elbette ki youtube'un ingilizce verdiği altyazı google translate'nin çeviri kalitesine eşdeğer bir kalitede ama belki yardımcı olabilir hiç yoktan. bu arada benim bu belgese ait top 10 listem aşağıdaki şekilde;

    not: işbu liste 300-400 kişinin bir bant yüzüne öldüğü bölümler yerine, aksiyonu bol olan ve ilk bir kaç tanesi yolcuların büyük bölümünün kurtulduğu bölümlerden derlenmiştir. emin olun aşağıdaki 10 bölüm de 50'şer dakikalık birer aksiyon filmi kadar iyiler. hatta çoğu aksiyon filminden daha iyiler. ayrıca genellikle türkçe dublajı olanlardan seçtim yeni başlayanlar için. türkçe dublajı/altyazısı olmayan 9.sezon sonrası bölümlerdeki favorilerimi daha sonra yazarım, ya da merak eden "panpalar" yeşillendirebilirler.

    "gimli glider" (5.sezon 2.bölüm) - motorları duran bir uçağın nasıl başarıyla indiğine dair-
    "the killing machine" (sezon 2 bölüm 3) -hava korsanlığı-
    "who is in control?" (sezon 10 bölüm 6) - türk hava yolları kazası
    "hudson river runway" (sezon 10 bölüm 6)
    "fight for your life" (sezon 3 bölüm 4)
    "lokomotiv russian hockey team" (sezon 12 bölüm 9)
    "blow out" (sezon 2 bölüm 1)
    "target is destroyed" (sezon 9 bölüm 5)
    "ghost plane" (sezon 4 bölüm 10)
    "falling from the sky (sezon 4 bölüm 2)


    (pismis kofte - 12 Ekim 2014 17:44)

Yorum Kaynak Link : air crash investigation