İran / 10
  • "(bkz: ofsayt)"
  • "aynı zamanda bir blue heelers bölümü."
  • "jafar panahi'nin dramıdır. yazık."
  • "isvecin unlu futbol dergisi. ayda bir cikiyor. kenneth anderssonun ortagi oldugu dergi."




Facebook Yorumları
  • comment image

    daniel sivan ve dorit tadir in yonetmenligini yaptigi israil yapımı 15'lik bir kisa belgesel film...

    cocuk gozunden bir savasa daha tanik olunur...
    ishak sadece arkadaslariyla birlikte futbol oynamak isteyen filistinli bir cocuktur, istedigi sadece arkadaslarina verdigi sozu tutmaktir ki arkadaslari da onun sozunu tutacagindan emindir... ama gel gor ki gercekler bu cocugun isteklerinin onune gecer, o kucucuk bedenin zevklerinin onune gecer.. cunku arkadaslariyla arasinda kocaman bir duvar* ve orada bekleyen bir cok asker vardir...
    elinde topu, arkadaslariyla futbol oynamanin hayalini kuran 13 yasinda bir cocuktur sadece...
    ve bu kadar aci...
    (bkz: israil filistin belgesel film gosterimi)


    (senkop - 21 Ekim 2006 01:11)

  • comment image

    gitmek istediği noktaya çok iyi giden, arada insanı endişelendiren ancak tek bir noktada buluşturan film.

    "futbol sevgisi"

    çok yumuşak bir geçişle anlatsa da iran'da kadınların ne derece baskı altında olduğunu görüp üzüyor bir yandan. diğer yandan tüm bu baskılara rağmen inanılmaz bir tutku, herşeyi göze almışlık.. çok sevdim bu filmi. ülkemin geleceği için de endişelendim. "iran olmayız" diyenlere karşı harem selamlık uygulamasını gün be gün yaygınlaştıranlar aklıma geldikçe daha bir değerini anladım mevcut durumumuzun.

    futbol kültürü ve siyasetle alakalıysanız mutlaka izlemeniz, genel olarak sinemayla alakanız varsa izlemeniz gereken bir film.


    (avedis - 12 Mart 2008 23:53)

  • comment image

    girmeleri yasak olan futbol maçına erkek kılığına bürünerek girmeye çalışan iranlı kızları anlatıyor bu film. yönetmen panahi filmdeki her kıza eğer stadyuma girmeye çalışsalardı hangi kılıkta gireceklerini sormuş, ve filmde de o kılıkta oynatmış. offside bir filmden daha çok bir oyun tadında. talaye sorkh veya dayereh kadar başarılı değil elbette ama 4 üzerinden 0 verilmeyi de haketmiyor.


    (chainsaw - 9 Kasım 2009 10:50)

  • comment image

    insanın en büyük çelişkilerinden birini gösteren film. ülkelerinde stadyumda maç izleme hakları dahi bulunmayan hatta bunu denedikleri için tutuklanan kızlar, maç sonunda delicesine ülkelerini destekleyen sloganlar atmakta, ülkesiyle sevinmektedir. ne kadar kızsa da insan doğduğu ve yaşadığı yere bağlıdır, kolay kolay vazgeçemez.


    (sarpito - 9 Haziran 2010 17:23)

  • comment image

    "iran sinemasından futbol ve kadına dair bir film."
    http://ustunidman.blogspot.com/2013/07/offside.html

    "günlerden iki temmuz… sivas katliamının yirminci yıl dönümü. hayat yine keyif vermiyor. zaten şu son bir ayda yaşananlar, yaşadıklarımız, yaralılarımız, ölülerimiz… keyifsiz olmak için yeterince nedenim var. bu kadar keyifsizliğin arasında dinlemek, izlemek, okumak ve yazmak keyif verebilir dedim ve önce izleyip sonra da yazmaya karar verdim.

    iranlı yönetmen jafar panahi’nin 2006 yapımı “offside” isimli filmi stadyuma girilmesine izin verilmeyen ve askerler tarafından yakalanan bir grup genç kızın hikayesini anlatıyor. film, arkadaşlarıyla maça gittiği haberini aldığı kızını arayan bir babanın taraftar dolu bir minibüse binmesiyle başlıyor. filmde, sırtında ronaldo yazan brezilya ve ınter formaları ilk başlarda dikkat çeken unsurlar oluyor. kadınlara uygulanan ayrımcılık filmi baştan sona şekillendiriyor. yaklaşık olarak 2.500 dolarlık bir bütçeye sahip olan film boyunca müzik kullanılmıyor. sadece son sahnede fonda bir müzik çalıyor ve yazılar akmaya başlıyor.

    film, 2006 dünya kupası’na katılmak isteyen iran’ın 90,000 kişilik azadi stadyumu’nda bahreyn’i ağırladığı ve almanya’ya gitmeyi garantilediği maçı anlatıyor. kadınların statlara özgürce girmek istemesi, tuttukları takımlara statlardan da destek vermek istemeleri, futbola olan sevgilerini de film konu ediniyor. ayrıca, kadınları gözaltına alan erkek askerlerin kadınlara olan bakış açısı, onları ikinci sınıf insan olarak görmeleri, stadyumun kadınlara göre bir yer olmadığı iddiasında olmaları da filmde konu edilen diğer unsurlar.

    çok kısıtlı imkanlarla çekilen film birçok uluslararası festivalde yayınlandı ve uluslararası berlin film festivali’nde en soap filmiyle birlikte jüri tarafından “gümüş ayı” ödülünü alırken, uluslararası gijon film festivali’nde iki ödül ve uluslararası ljubljana film festivali’nde de bir ödül aldı.

    seçilen ve işlenen konu filmi diğer futbol filmlerinden ayrı bir noktaya taşıyor. ayrıca filmin bütçesi de göz önüne alındığında filmi izlemeden önce beklentileri küçük tutmakta yarar var."


    (sabirtasi yazar - 2 Temmuz 2013 20:59)

  • comment image

    yönetmen jafar panahi'nin 25. uluslararası istanbul film festivali bünyesinde gösterime giren, berlin film festivali'nde gümüş ayı alan filmidir. kadın haklarını erkek egemen bir mesele üzerinden tartışan oldukça, başarılı bir filmdir. dayereh'e nazaran meseleye bu kez oldukça yumuşak, eğlenceli ve hareketli bir bakış atan panahi'den huylanmadım da değil hani.


    (ranini - 4 Nisan 2006 21:39)

  • comment image

    yirmibeşinci istanbul film festivalinde kadınlara hürriyet başlığı altında gösterilen bir filmdi ofsayt.

    --- spoiler ---
    iran toplumu anaerkil bir yapıya sahip olsa da, devrimle birlikte gelen yasaklamalarından biri olan kadınların stadda maç izleyememesi (neden izleyemiyorlar?çünkü stadda erkekler küfür ediyorlar) üzerine hoş bir film çıkarmış ortaya panahi. kadının fendini adolesan çağını yenice aşmış kızların üzerinden eğlenceli bir üslupla anlatmış biraz da. mesaj kaygısı filmin konusu itibariyle elbette var ama gözüme sokmadığı için ayrıca teşekkürlerimi sunarım.
    ---
    spoiler ---


    (pamuk cucelerle yedi prenses - 12 Nisan 2006 01:07)

Yorum Kaynak Link : offside