Süre                : 2 Saat 13 dakika
Çıkış Tarihi     : 05 Temmuz 2017 Çarşamba, Yapım Yılı : 2017
Türü                : Aksiyon,Macera,Bilim Kurgu
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Columbia Pictures Corporation , Marvel Studios , Pascal Pictures
Yönetmen       : Jon Watts (IMDB)(ekşi)
Senarist          : John Francis Daley (IMDB)(ekşi),Steve Ditko (IMDB)(ekşi),Jonathan M. Goldstein (IMDB)(ekşi),Stan Lee (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Tom Holland (IMDB)(ekşi), Marisa Tomei (IMDB)(ekşi), Zendaya (IMDB)(ekşi)

Spider-Man: Homecoming (~ Örümcek-Adam: Eve Dönüs) ' Filminin Konusu :
Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filmindeki olayların ardından genç Peter Parker (Tom Holland), Tony Stark'ın (Robert Downey Jr.) gözetimi altında hem Avengers ekibinin bir üyesi olmaya, hem de lise öğrenimini sürdürmeye çalışmaktadır. Süper yeteneklerini sıradan bir lise öğrencisi bedeninde hazmetmeye çalışan Parker, bir anda ortaya çıkan kötü kalpli Adrian Toomes yani Vulture'ı (Michael Keaton) durdurmaya çalışırken büyük felaketlerin kıyısından dönülür. Henüz Tony Stark'ın tamamen güvenini kazanamamış Peter Parker, süper kahraman olmanın gerçekten ne olduğunu anlamaya başladığında Vulture ile tekrar karşılaşacaktır. 2014 yılı içinde İnanılmaz Örümcek Adam serisinin 3. ve 4. filminin çekileceği, 3. filmin 2016'da vizyona gireceği duyurulmuştu. Ancak 2015 yılının başında Örümcek Adam'ın hakları konusunda Sony Pictures ile Marvel anlaştı ve yeni serinin ilk filminin 2017'de vizyona gireceği açıklandı.

Ödüller      :

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films:Best Performance by a Younger Actor


  • "yüzbin defa tekrarlanan ben amcanın vurulması olayını yapmazlar umarım."
  • "birdman'de harikalar yaratan michael keaton'un bu filmde de vulture'i oynamasi guzel bir tesaduf olmus."
  • "posterposter 2poster 3"
  • "peter parker'ın anaokulu maceralarını anlatan bir film. babası tony stark da elinden tutup okula götürüp getiriyor. benim fragmanlardan anladığım bu."
  • "hadi birbirimizi kırmayalım ve hep beraber kabul edelim: bugüne kadar izlediğimiz en iyi spider-man, çizgi film olanıydı."
  • "ilk 2 fragmanı "filmdeki bütün her şeyi gösterdiler" gerekçesi ile inanılmaz eleştirmiştik fakat bize göstermedikleri bir çok sahne daha varmış; sağolsunlar bu sahneleri de 3.fragmanda göstermişler."




Facebook Yorumları
  • comment image

    marvel'ın elinde şekillenecek olması dolayısıyla heyecan duymamanın zor olduğu filmdir şimdilik. yine de şu fotoğrafa bakınca tüm hevesim kaçıyor, bayağı bildiğiniz disney gençlik dizisi gibi. o zendaya denen kız kimi oynuyor? mary jane'i mi zenci yapıcaksınız bu sefer?! ek olarak da şu kostüm cgi ve efektlerden geçmemiş hali. ama yine de o disney oyuncakları gibi gözüküyor.

    malum sony ve mcu durumları yüzünden birtakım modifikasyonları kabul edebilirim ama bunların yanında bir de örümceğin kimliğinin tony stark tarafından bilinmesi durumu var. örümceği örümcek yapan şeylerden biri de diğer kahramancıklar grupça biraradayken örümceğin tek tabanca ve kimliği bilinmez hâlde takılmasıdır yalnız yalnız.

    bir önceki örümceğimiz andrew garfield peter parker olarak mükemmeldi. tom holland'dan ümitliyim ama şunu verebilecek mi bize ondan emin değilim işte.

    bekleyip göreceğiz artık.

    editing: lanet olsun ki önsezilerim doğru çıktı. elli yıllık mary jane'i, kızıl saçlı yeşil gözlü beyaz bir manken olan mary jane'i, evet o mary jane'i siyah bir disney channel bebesi zendaya oynayacak. ırkçılık değil bu, elli yıldır çizgi romanlarda kızıl saçlı beyaz olarak "resmedilen" mj'e, onu okuyan (ve çizgi romanları alıp filmlere giderek size bu filmi yapabilin diye finansman sağlayan) insanlara, orijinal hikâyeye sadık kalmamaktır bu. kimsenin ırkı veya rengiyle yargılandığı yok. ama insanlarda yer etmiş şeylerle oyuncak gibi oynamaya kalkarsanız tepki çekersiniz. ama yine lanet olsun ki sadık bir fan olduğum için bu filmi de izlemeye gideceğim.


    (hoppadanak - 1 Ağustos 2016 17:13)

  • comment image

    ya bakın derdim siyahi ırkçılığı falan değil de, peter siyahi olmayınca neredeyse tüm kadroyu siyahi ya da esmer yapma kararı nedir abi cidden? flash thompson olmuş siyahi, mary jane olmuş siyahi, yakında filmde tony stark'ın da buna dönüşeceği film olacak bu gidişle.


    (kanalizasyon borusu - 19 Ağustos 2016 19:36)

  • comment image

    fragmanı çok beğendim. çok doğru bir ton yakalınmış gibi duruyor. sony, belli ki (haklı olarak) marvel cinematic universe'den en iyi şekilde faydalanacak. zira fragman mcu göndermeleri ile taşmış vaziyette. ilk göze çarpanlar; avengers maskeleri ile soygun. bilim adamlarının sıralandığı bir sahnede bruce banner fotoğrafı. howard stark resmi, avengers tesisinde bir sahne. civil war filminden yine bir sahne. zaten ıron man filmde çokça yer alacak. ilk fragmanda kostümle görmeyi beklemiyordum ama sony bu fırsatı kaçırmamış tabi. güzel bir sürpriz oldu. ben tony ile peter'ın çizgi romanlarda civil war öncesi new avengers döneminde birbirlerine yaklaşmalarından çok hoşlanmıştım. o maceraları çok beğenmiştim. filmlerde de bunu görmek son derece keyifli olacağa benziyor.

    mcu dışında baktığımızda ben the amazing spider-man filmlerinden çok daha iyi olacakmışçasına bir vibe aldım. özellikle tom holland, peter parker rolünde harika duruyor. vulture ise beklentimin çok üzerinde. içimde o kanatlarla felan acaba falcon'a benzer mi ? diye bir korku vardı. fragman bunu tamamen sildi. michael keaton'da göründüğü tek karede son derece etkileyici duruyor. vulture, spider-man'in başına epeyce bela açacaktır.

    geneli itibari ile eli yüzü düzgün, filmin tonu ile ilgili ne söylemesi gerekiyorsa onu söyleyen, izleyeni heyecanlandıran, keyifli bir fragman olmuş. spider-man'in marvel cinematic universe'deki yolcu güzel başlayacakmış gibi görünüyor.


    (dean - 9 Aralık 2016 12:05)

  • comment image

    zaten bir süredir varolan heyecanımı sürdürmeyi başarmış bir trailer'a sahip film. süper bir trailer değil ama eğlenceli. bir heyecanınız varsa bu filme ona değecek bir trailer yapmışlar.

    --- spoiler ---

    bilmem fark ettiniz mi ama banka soygunu sahnesinde spider-man bir soyguncunun yumruğunu diğer bir soyguncuya geçiriyor.
    yumruğu geçiren thor maskesi giyiyor, yumruğu yiyen de hulk maskesi giyiyor. sanki avengers'daki thor-hulk atışmasına küçük bir gönderme yapılmış gibi geldi bana.

    ---
    spoiler ---


    (benim niye les paul um yok - 10 Aralık 2016 00:36)

  • comment image

    peter parker'ın anaokulu maceralarını anlatan bir film. babası tony stark da elinden tutup okula götürüp getiriyor. benim fragmanlardan anladığım bu.


    (canned - 28 Mart 2017 16:14)

  • comment image

    fragmanında filmi kısa metrajlı olarak yayınlamışlar zaten. vizyona girdiğinde fragmanın extended cut'ını izleyeceğiz galiba.

    --- spoiler ---

    - tony suit verir
    - peter'a ciddi meselelerden uzak dur der
    - peter ciddi meselelerden uzak durmaz
    - tony suit'i geri alır
    - peter tek başına ciddi mesele halleder
    - tony suit'i geri verir

    ---
    spoiler ---


    (kryptonian - 28 Mart 2017 17:42)

  • comment image

    hadi birbirimizi kırmayalım ve hep beraber kabul edelim: bugüne kadar izlediğimiz en iyi spider-man, çizgi film olanıydı.


    (gurlino - 29 Mart 2017 13:53)

  • comment image

    ilk 2 fragmanı "filmdeki bütün her şeyi gösterdiler" gerekçesi ile inanılmaz eleştirmiştik fakat bize göstermedikleri bir çok sahne daha varmış; sağolsunlar bu sahneleri de 3.fragmanda göstermişler.


    (nlrms - 24 Mayıs 2017 14:23)

  • comment image

    raimi'nin üçlemesi ve sonrasında gelen felaket reboot kararından sonra, kısa bir sürede üçüncü prodüksiyonunun geleceğini duyduğumda otomatik bir ön yargı oluşmuştu zihnimde. civil war'da tom holland'ın tadımlık rolüyle izleyiciye kendisini beğendirmesi bile bunu kıramasa da, dün gece ilk seansında izlememe engel olamadı tabi ki bu ön yargı.

    spoiler vermeye gerek yok, filme bayıldım. muazzam bir iş çıkarmışlar.

    marvel studios, "20th century fox'un deadpool ile meydan okumasını kabul ediyoruz" diye bağırıp bir kova buzu kafamızdan aşağı döktü.


    (dont be a muppet - 7 Temmuz 2017 11:08)

  • comment image

    --- spoiler ---
    spiderman dünyasıyla karşılaşmayı beklerken stark'ın evlatlığıyla karşılaştığım ergen filmi olmuş. spiderman'in özelliği, kimseye muhtaç olmadan, her işini kendi halletmesi ve anonimliğinden geliyor. bu filmde tüm bunlar yıkılmış. tam bir çocuk filmi izleyip salonu terk ettim.
    ---
    spoiler ---

    dip not: unuttum söylemeyi, film bitince çıkıp gitmeyin, her marvel filmi gibi, kıçına bir şey eklemişler.


    (flightair - 7 Temmuz 2017 16:03)

  • comment image

    spoilersız;

    özellikle ultimate serisini okuduysanız, baya baya onun uyarlaması gibi olan film. ilk 3 spider-man filmindeki gibi peter iş-aşk-kahramanlık arasında koşmuyor, veya amazing spider-man filmlerindeki gibi hipster hipster takılmıyor, baya baya gariban liseli kahraman. ve cidden (bkz: with great power comes great responsibility) demeden, filme onu aktarmışlar bence.

    --- spoiler ---

    easter egg'ler olarak;

    vulture yani akbaba karakteri bence çok güzel yansıtılmış. konuşma olarak bile akbaba gibi adam. "zenginler keyif çatıyo, bize artıkları kalıyor" kafasında adam. baya salvation army kafasında, bulduğunu alıyor.

    mac gargan, filmde 1 kere bahsedilen, daha sonra gemide ve after-credits sahnesinde görünen eleman scorpion yani akrep. zaten elemana akrep dövmesi koymuşlar.

    peter'ın bilgi almak için peşinden gittiği zenci eleman aaron davis, prowler isimli bir karakter. eski fox kids çizgifilminde görünüyodu bu eleman, önce suçluyken sonra iyilerin tarafına geçiyordu.

    aaron davis bi ara "benim yeğenim buralarda oturuyor, bu silahların satılması onu tehlikeye atıyor" diyor. yamulmuyosam yeğeni miles morales, yani ultimate spider-man. zenci olan işte.

    bi ara peter'ın kankası "örümcek ordusu çağırabiliyor musun" tarzı sorular soruyor. yine yamulmuyosam, peter'ın klonu kaine yani yeni scarlet spider'da bu güç vardı, örümcek ordusu çağırabiliyodu.

    vulture için silah yapan eleman'ın soyadı mason, kendisi çizgiromanlarda tinkerer ismindeki karakter. kötülere silah, zırh, teknoloji falan satan eleman.

    shocker yani şokçu karakteri yanılmıyosam ilk çizildiğinde beyaz bir karakterdi, daha sonra zenci bir karakter olarak çiziliyor. filmde ilk eleman öldürüldükten sonra diğerine geçmesi buna gönderme olabilir.

    uzaylı teknolojisini toparlayan damage control uzun zamandır diziye çevrilmek istenen bi proje yanılmıyosam. çizgiromanlarda dövüşler, savaşlar sonrası etrafı toparlayan elemanlar onlar.

    iron man'in peter'a yaptığı yeni kostüm civil war sırasında peter'ın giydiği iron spider suit'e bir gönderme büyük ihtimalle. her ne kadar görsel olarak benzemesede, sonuçta daha teknoloji ağırlıklı, zırh gibi olan kostüm olduğu belli.

    peter'ın kendi gariban kostümü bana orjinal scarlet spider, ben reilly'nin kostümünü anımsattı. renk olarak ters olsada, kapşon üzerine çizilmiş örümcek falan, baya belirgin web shooters, koca beyaz gözler.

    after credits sahnelerini kaçıranlar için;

    ilkinde vulture hapisteyken scorpion onla konuşup "benim dışarıda arkadaşlarım var, onlarda spider-man'i sevmiyor. kim olduğunu biliyormuşsun sen?" tarzı bir diyalog kuruyor. vulture "bilmiyorum" diyor (ya peter onun hayatını kurtardığı için, ya da peter'ı kendisi öldürmek istediği için). özet olarak bu baya baya sinister six kafasında bir filmin ihtimalini ortaya koyuyor.

    ikinci after credits'de; captain america'nın, filmde görülen o eğitim videoları kafasında bir videosu görünüyor. "sabır önemli bir şeydir. ama sabır sonunda istediğiniz olmazsa üzülmeyin" tarzı bir şey söylüyor. yani ufaktan trolleniyoruz, "evet bi sahne için beklediniz, ama sahne falan yok" diyor.
    ---
    spoiler ---

    ha birde; çevirisini mert subaşıoğlu yapmış. her ne kadar bakmamaya çalışsamda arada gözüm kaydı. güzel çevirmiş bence, emeğine saygı.


    (harpo - 7 Temmuz 2017 23:19)

  • comment image

    --- spoiler ---

    avengersların parçası olmak için götünü bile verecek 14 15 yaşındaki veledin filmin sonunda müthiş bir olgunluğa erişerek tony reyize yok hacı ben biraz daha bisiklet hırsızı kovalayayım dediği film. siktir lan derler adama.

    ayrıca kaptanın troll atması güldürdü* amk senin kaptan.
    ---
    spoiler ---


    (ragnar lothbrokun pic gulumsemesi - 8 Temmuz 2017 21:04)

  • comment image

    "college liberal" zihniyeti yüzünden kız arkadaşı, en yakın arkadaşı, okulun zorbası farklı milletten seçilmiştir. hatta peter okuldaki tek beyaz çocuk olabilir. halası da italyan göçmeni falan.

    ya noluyor of çok sıkıldım bu multikültürel, diverse ve gururluyuz yaklaşımından. bıktım allah kahretsin bıktım yani. o kadar samimiyetsiz ve irrite edici duruyor ki anlatamam.

    neyse film genel olarak iyiydi. özellikle sonunu değil ama sonunun, sonunu çok sevdim.

    neyse spoiler geliyor.

    --- spoiler ---

    peter parker bütün saygısıyla aslında süper gücünün farkına vardıktan sonra tony stark'ın kostümüne ihtiyaç duymadığını anladı ve o kibirli adamı reddetti. bu çok ince işlenmiş ve güzelce karşı tarafa iletilmiş bir mesajdır. hakikatten de avengers kahramanlarını potansiyelinin tamamını kullanan bir spider-man zorlar. birçoğunu da alt eder.
    ---
    spoiler ---


    (doruk bey - 9 Temmuz 2017 00:25)

  • comment image

    --- spoiler ---

    spider-man’in modern dönem sinema macerası 2002 yılında sam raimi’nin yönetmenliğinde ve tobey maguire‘ın suretinde başladı. bu filmleri 2004 ve 2007 yıllarında iki devam filmi takip etti. raimi’nin filmleri sadece spider-man için değil tüm süper kahraman uyarlamaları için önem taşımakta. 2000’li yıllar sonrası süper kahramanların bu derece popülerleşmesinde son derece önemli yere sahipler.

    2012 yılında raimi’den sonra bayrağı devralan mark webb döneminde ise daha farklı bir misyonla hareket eden bir seri görüyoruz. andrew garfield’ın başrolünü oynadığı seri öncesine reset atıp, evren kurma isteği ile hareket etmişti. 3. ve 4. filmlerin vizyon tarihi verilmiş, sinister six ve venom filmleri duyurulmuştu. hatta her şey yolunda gitse spider-man 2099, spider-man: kraven gibi çeşitli spin-off’larda gelecekti. lakin the amazing spider-man 2 çok yüksek bütçesine karşın sony’nin istediği gişeyi yapamadı ve bütün evren iptal edildi.

    kısaca özet geçtiğimiz bu kısım işte bizi spider-man: homecoming’e getirdi. bu sefer tom holland tarafından canlandırılan kahramanımızın en büyük farklı elbette ki marvel cinematic universe’te geçiyor olması. holland’ın spider-man’ini az da olsa çok etkili şekilde geçtiğimiz sene vizyona giren captain america: civil war filminde görmüştük. özellikle tom holland’ın harika şekilde canlandırdığı ve uzun yıllardır herkesin görmek istediği doğru peter parker yorumu izleyicinin büyük bir kısmını etkilemişti.

    spider-man: homecoming filmi peter parker’ın çektiği video günlüğü ile açılıp civil war zamanını ve bu filmi son derece başarılı bir şekilde bağlıyor. filmin ana konusuna baktığımızda kendisini ispat etmeye çalışan bir spider-man görüyoruz. bu spider-man, her şeyden önce çok heyecanlı bir spider-man. diğer spider-man uyarlamalarına kıyasla spider-man olmak için daha fazla yanıp tutuşan bir karakter var karşımızda. 15 yaşında bu güçlere sahip, iyi bir şeyler yapmak isteyen bir çocuğun heyecanını film çok başarılı bir şekilde aktarmış. film boyunca peter’ın heyecanını paylaşmamak mümkün değil.

    karşısında ise kendisinin tamamen zıttı bir karakter var. kendisi ne kadar genç ve heyecanlıysa rakibi kendisinden çok daha yaşlı ve hayatın zorluklarıyla kendi doğrularıyla mücadele eden bir adam. bunu yaparken şiddete başvurmaktan asla çekinmeyen biri. yani adrian toomes/vulture. toomes'u flashback sahnesinde avengers'ın karıştığı büyük olayların arkasından olay yerlerinin temizlenmesiyle ilgilenen bir organizasyonun başında görüyoruz. tony tarafından finanse edilen damage control'ün bu işi devralmasıyla kendi işinden oluyor ve bütün yatırımları karşılıksız kalıyor. o zaman kadar topladıkları gelişmiş silahlarla kendi ekipmanını kurup, sokak seviyesinde bu gelişmiş silahların ticaretine atılıyor. vulture karakteri çok başarılı bir villain olmuş. özellikle motivasyonu son derece başarılı işlenmiş. vulture'ın bu derece etkili olmasında elbette michael keaton'ın payı çok büyük. keaton, harika bir oyunculuk sergilemiş.

    film marvel cinematic universe'ün ağır topları ile sokak seviyesi karakterleri arasındaki ilişkiyi bize çok iyi yansıtıyor. vulture tarzı villainların ıron man, thor, captain america gibi kendilerinden çok daha üstün karakterlerin radarlarına girmemelerini çok güzel bir temelle anlatıyor. tony stark'ın silah ticaretini fbı'a haber vermesi bu düzenin süper kahramanlarla birlikte nasıl işlediğine güzel bir örnek olarak verilebilir filmde. işte spider-man'de karakter olarak tam bu noktada arada kalan bir karakter. her ne kadar mahallesinin süper kahramanı konumunda olsa da üstün güçleri ile çok daha büyük işler yapmak istiyor. üst üste gelişen olaylar hem spider-man için hem de vulture için sokak seviyesinin üzerine çıkıyor.

    filmin öncesinde kimi seyirciyi korkutan acaba tony stark bütün filmi ele geçirir mi korkusu tony'nin filmdeki rolünün oranının harika ayarlanmasıyla karşılıksız çıkıyor. hatta happy'nin filmde tony'den daha fazla göründüğünü söylemek mümkün. hakeza, spider-man'in mcu'ya tony stark aracılıyla girdiğini düşünürsek kendisinin bu filmdeki varlığı çok anlam kazanıyor. peter'ın karakterizasyonunun gelişmesinde çok önemli bir yer tutuyor.

    yan karakterleri genel olarak beğendim. özellikle ned ön palan çıkıyor. peter ile arkadaşlığı filmin lokomotif güçlerinden. may hala'yı beğendim. öncekilerden çok farklı. çizgi romanlardan da çok farklı ama başarılı şekilde modernize edilmiş. flash, liz gibi karakterler ne iyi ne kötü. olması gerektiği kadar diye düşünüyorum. michelle ise bambaşka bir konu. filmin sonundaki mj sürprizi tahmin ettiğimiz bir şeydi. ama hem michelle hem de mj olması gerçeği artık ikinci filmde çözüme kavuşacaktır. ben ikinci filmde mj kimliğini tamamen giyeceğini düşünüyorum. shocker karakterleri de filme güzel yedirilmiş. çizgi romanlardaki miles morales'in amcası aaron davis, betty ve the tinkerer karakterleri de filmde gözden kaçmayan unsurlardan. ikinci filmin villain'ı olmaya göz kırpan mac gargan'da dikkatli seyircinin örümcek hislerini uyandırıyor.

    spider-man'in filmde kullandığı kostümü de çok beğendim. filmde yer yer kostümün bu derece teknolojik olması kafalarda soru işareti barındırsa da film bunu çok iyi işlemeyi başarmış. zırhın yapay zekası karen ise filme çok güzel bir hava katmış. peter geveze ve şaka yapmayı seven bir karakter. yapay zekalı zırhın varlığı çizgi romanlardaki kendi kendine konuşan peter fikrine doğru bir şekilde uyum sağlamış. filmin sonlarına doğru zırhtan olması ve kendi yaptığı kostümle kendisini ispatlaması filmin en önemli anlarını oluşturuyor. zamanında ıron man 3 ile sorulan zırh mı insanı kahraman yapar ? yoksa içindeki mi ? sorusu yine içinde ıron man'in olduğu başka bir filmde ıron man 3'ten çok daha başarılı cevaplanmış. filmin sonunda gözüken ıron spider kostümü ise çizgi romandaki orijinal kostüm ile bu filmdeki kostümün güzel bir birleşimi. muhtemelen avengers: ınfinity war'da o kostümü kahramanımızın üstünde göreceğiz.

    filmde yine gözden kaçmayan bir unsurda avengers binasının satılıyor olması. herhangi bir alıcıdan bahsedilmedi. ama bu alıcının norman osborn olduğunu düşünüyorum. new york'a avengers binasını alarak yerleşen ve oğlu harry'yi peter'ın okuluna gönderecek olan bir osborn karakteri mcu içerisinde başarılı bir şekilde yer bulacaktır. devam filmlerinde başta osborn'lar olmak üzere daily bugle, j. jonah jameson, daha mj gibi hareket eden bir mj gibi spider-man'e ait daha fazla unsurun kullanılmasını bekliyorum.

    spider-man: homecoming ile şunu gördük. peter parker kahraman olmak konusunda çok tecrübesiz ve sayısız hata yapan bir çocuk. film boyu bu kahramanlığı öğrendi. gelecek filmlerde de bu kahramanlığı öğrenmeye devam edecek. her filmde daha fazla olgunlaşacak. serinin gidişatı açısından bakıldığında her filmin dozajı arttıra arttıra gideceğini ve çizgi romanlardaki çok güçlü ve karanlık villainların belli bir süre gözükmeyeceğini düşünüyorum. venom, kraven, carnage gibi herkesin en çok görmek istediği villainlar bu kurulan atmosferin ve yaratılan spider-man karakterinin çok üzerinde karakterler. shocker ile dövüşürken bu derece zorlanan bir spider-man'in kraven ve venom gibi villainlara karşı dayanabilmesi imkansız. mcu içerisindeki spider-man birden fazla üçlemeye sahip olacaksa. lise üçlemesinde çıkabileceğimiz en üst nokta sinister six gibi duruyor. sinister six gelecekse doctor octopus'un da olacağını beklemeliyiz. üniversite zamanına geçersek belki kraven gibi villainları görebiliriz. bu filmden sonra sony'nin neden venom, kraven ve black cat gibi filmleri ayrı yapmak istediğini daha net bir şekilde görebiliyoruz.

    sözün özü spider-man: homecoming, son derece başarılı bir peter parker karakterine sahip, güzel yazılmış, güzel yönetilmiş ve harikulade bir şekilde oynanmış çok doğru bir spider-man filmi. umuyorum ki marvel ve sony'nin arasında herhangi bir problem olmaz ve bu spider-man'i çok uzun yıllar marvel cinematic universe'de görebiliriz. harry potter sistemine benzer şekilde bir büyüme öyküsünü spider-man'de senelerce izlemek çok keyifli olacaktır.

    ---
    spoiler ---


    (dean - 9 Temmuz 2017 02:18)

  • comment image

    --- spoiler ---

    filmde tom holland ve rdj dışında kısmen vulture'ı da ayrı bırakınca elle tutulur hiçbir şey yok. yan karakterlerin tamamı zayıf ve ana metinle alakasız. flash thompson rezalet, may hala kepazelik. nerede spider-man 2'de parker'a superhero hadisesinin manifestosunu veren may hala, nerede bu ne yaptığını bilmeyen ve peter'ın başını okşamaktan başka filme bir katkısı olmayan genç may. mj konusu felaket, ama michelle'in hala mj olmadığını düşünüyorum kevin feige'nin açıklamalarından yola çıkarak. yine de o arkadaşlarım bana mj der cümlesinin herhangi bir anlamı yok.

    spider-man üç seri içinde aslına en yakın spider-man denebilir coşku bakımından. kendi kendine konuşmalar, espriler, muhabbetler. bunlar tamam, zaten tom holland da bunları iyi yansıtabildiği için en iyi peter parker ve spider-man olmuş. çocuk inanılmaz başarılı. ama başarısız bir script'le harcandığı da ortada.

    bir kere filmde spider-man'in spider-man olma motivasyonu yok. bu korkunç bir hata. evet bir şeyler olmuş ve may halanın eşi ölmüş. buna filmde küçük bir dokundurma var. ama bu peter parker'ın hikayesinin özüdür be abi. bu daha önce iki kez kullanıldı diye bunu silip atamazsın. bruce wayne için thomas wayne'in ölümü ne demekse peter parker için de ben amcanın ölümü aynı şey. hatta belki de daha fazlası. zira kendi yapmadıklarının payı var amcasını kaybetmesinde. tim burton kullandı bu motifi, chris nolan kullandı. üstüne bat vs. supo çeken zack snyder geldi, o da verdi aynı sahneyi. zira vermezseniz batman'i yansıtmanız mümkün değil. marvel studios bunu resmen sildi yaptığı hamleyle ve ortaya super hero olmak için tek motivasyonu avengers üyesi olmak olan bir spidey çıktı. bakın bu kepazeliktir. spider-man yıllarca avengers'tan gelen tekliflere ben yalnız çalışırım diyerek posta koymuş bi kardeşimizdir. şu anda artık net bir üye ama hikayesinin başı böyle. o yüzden filmin sonunda tony stark'a konan posta güzel ama başında avengers olmak için kul köle olan spidery korkunç bi şey. yapmayın abicim.

    keza kostüm vasat. hareketli gözleri civil war'da sevmiştim ama kostüm iyi bir kostüm değil. ilk serinin efsane kostümü ve ikinci serinin ikinci filmdeki kostümü buna basar geçer. hikayenin başı diyerek bunu sallamak mümkün de hikayenin başında yapay zekalı kostüm ne abi? spider-man ne zaman kullanmış böyle bir kostümü? olgunluk döneminde. kostümünü kendi diken, bütün teknolojisini de kendi üreten çocuk gitmiş yerine 600 ağ atma çeşidine sahip olan ve her şeyin onun kontrolünde olduğu bir kostüm gelmiş. bu kostümün ona getirdiği bazı avantajların teknolojisini hep parker yaptı yahu. neden şimdi sadece tony'nin yancısı oluyor? var mı bir açıklaması? nerede efsane zekası?

    peter parker'ı peter parker yapan, spider-man'in spider-man yapan motivasyonların %90'ı yok abi filmde. gelmiş buna yapılmış en iyi spider-man filmi deyip bi de en iyi marvel filmi olarak tanımlıyor insanlar. bi utanmak lazım ya. marvel studios'un şu ana kadar yaptığı en kötü işlerden biri bu. karakterin ruhuna bu kadar zarar verip, onu o yapan şeylerden bu kadar mahrum bıraktığı hiçbir super hero'ları olmamıştı daha önce. bu filmi anca abi sktir edin 40 yıllık spider-man geçmişini, biz adı peter parker olan ve ismi de spider-man olan, aynı güçlere sahip aynı karakteri baştan yazıyoruz şeklinde yedirebilirsiniz ancak. ha onda bile sıkıntılar var. 2 ay önce winter soldier'la falcon'u tek başına alan çocuk shocker ve vulture denyolarını bire birde alamıyor. ilkinde arkadaşından yardım alıp ikincisinde düşmanının değerli taşları görmesiyle birlikte hayatını kazanıyor. orada winter soldier'ın öküz kuvvetindeki yumruğunu taşşak geçerek durduran spider-man shocker'dan dayak mı yer abi? bu nasıl denyoluk?

    en son olarak filmin aksiyon kısmına gelelim. 6 filmlik serinin açık ara en kötü ikinci filmi bu yönden de. sam raimi'nin üç filmini zaten ayırıyorum. o estetiği bırakın başka spider-man'lerde marvel kendi filmlerinde bile yakalayabilmiş değil. raimi'nin kalitesi çok başka. 2004'te çektiği ikinci filmdeki tren sahnesi henüz herhangi bi süper kahraman filminde geçilebilmiş değil. aradan geçmiş 13 yıl, gelişen teknolojiye rağmen daha iyisi çıkarılamıyor. ama marc webb'in ikinci filmde kendisini geliştirdiği bir ortamda jon watts çok zayıf kalmış aksiyonda da. spidey'nin herhangi bir aksiyon sahnesi epiğe yakınsayamıyor bile. tamam çok toy, daha ağlarla dolaşırken bile yere düşüyor falan da tarihin en estetik süper kahramanından bahsediyoruz ya. sam raimi'nin 70 milyon euro'luk bütçeyle 2002'deki ilk filminde yaptıklarına bakınca 15 sene sonra çıkan şey bu olursa insan ya yürü git abicim diyor. ama işte cop car izleyip aa çok iyi filmmiş diyerek böyle bir estetik mucizesini teslim edersen bu adama bu konuda geride kalman dünyanın en doğal şeyi. daha tecrübeli ve işi iyice öğrenmiş bir spidey'nin ikinci filmde kendisini aşma ihtimali var, bu yüzden ikinci filmi bekleyeceğiz ama bu filmde ortaya çıkan spider-man akrobasisi fazlasıyla zayıf ve giderilmesi çok kolay değil gibi geliyor bana.

    tobey maguire donuk ve denyo bir parker'dı ama kostümü giydiği anda raimi ona öyle şeyler yaptırıyordu ki işin o kısmını görmezden gelebiliyordunuz. raimi'nin süper hero'luğa dair söylediği şeyler, ikinci filmde bunu bırakan peter'ın yaşadığı ikilemin seyirciye geçişi gerçek anlamda bu işin zorluklarını yaşayan bir karakteri bize gösteriyordu. marc webb'in filmleri çok çok zayıftı ama o bile ikinci filmde çok klas 2-3 sahneye imza atmıştı. garfield ve stone arasındaki mükemmel kimya ikinci filmi tek başına alıp götürmüştü mesela. gwen'in ölüm sahnesinin muazzamlığı da aynı şekilde. burada umut veren şey çok az. filmin en iyi sahnesi vulture'ın sevdiği kızın babası çıkmasıyla şoka giren parker'ın arabada toomes'la yaptığı sohbet. çok kaliteydi ve gerilimi harika verdi. ama milyonluk şehirde parker'ın sevdiği kızın babasını vulture çıkarmak da hikayede tıkanmanın net karşılığı. buna bile artı yazmak çok kolay değil.

    sonuç olarak bu film spider-man filmi değil. scripti vasat, hikayesi anlamsız. yan karakterler de ziyadesiyle kötü. peter parker, tony stark ve keaton sayesinde vulture güzel ama film bunlarla kurtulmaz. son 10 dakikada avengers bağlantısından çok keyif aldım. orada konan posta da harika oldu. ama bu film spidey'nin hikayesini anlatmaktan ziyade spider-man'i avengers dünyasına sokma amaçlı çekilmiş gibi geldi bana. o yüzden harcanmış bir fırsat bence ki ikinci reboot denemesinde bunun olması tarihin en popüler süper kahramanı için çok üzücü. böyle bi şey beklemiyordum, yıkıldım.

    spider-man 2 hala bu serinin açık arası ve sam raimi gelip daha iyisini çekene kadar da öyle kalacak gibi. artık buna emin oldum.
    ---
    spoiler ---


    (parma maniac - 10 Temmuz 2017 16:33)

  • comment image

    çizgi roman dünyasının en sevilen süper kahramanlarından birisi olan spider-man (örümcek adam), 2002 yılında başladığı beyaz perde yolculuğuna içinde bulunduğumuz 2017 yılının temmuz ayında vizyona giren spider-man homecoming ile devam ediyor.

    homecoming, sam raimi‘nin çektiği ve başrolünde tobey maguire‘ın oynadığı spider-man (2002), spider-man 2 (2004), spider-man 3 (2007), mark webb‘in çektiği ve başrolünde andrew garfield‘ın oynadığı amazing spider-man (2012) ve amazing spider-man 2 (2014) sonrası spider-man’in uzun metraj çekilen 6. filmi olma özelliğine sahip.

    bu süre içerisinde (2002-2017), ortalama her iki buçuk yılda bir yeni bir spider-man filminin sinema salonlarına teşrif ettiğini hesaplayabilecek matematik bilgisine hepimiz sahibiz. anlaşılan süper kahraman aleminin sinemada boy göstermeyi en çok seven süper kahramanı spider-man! veyahut en çok gelir getiren süper kahramanın spider-man olduğunu anlayan yapımcılar ineği sağa sağa bitiremediler. ikinci ihtimal daha kuvvetli gibi geldi bana, siz ne dersiniz?

    bu spider-man başka spider-man

    spider-man homecoming’i kendisinden önce çekilmiş spider-man filmlerinden ayıran çok temel bir detay var. hem sam raimi’nin hem de mark webb’in uyarlamalarının tamamı sony’nin kontrolünde çekilmiş filmlerdi. spider-man homecoming ile birlikte örümcek adam ait olduğu yere marvel evrenine (mcu-marvel cinematic universe) geri dönüyor.

    “yahu, marvel en önemli karakterlerinden birinin (belki de en önemlisi) film haklarını niye sony’ye satmış ki?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. bilmeyenler ya da hatırlamayanlar için olayın geçmişini, uykunuzu getirmeden kısaca özetleyeceğim:

    1985 yılında (ki o zamanlar süper kahraman filmleri bugünkü gibi gişe rekorları kıran, büyük gelir getiren bir tür değildi) marvel, spider-man’in haklarını cannon films isimli bir firmaya 225,000 usd karşılığı satıyor. ardından spider-man sinema perdesi yerine mahkeme koridorlarına taşınıyor. sayısız iflas ve akıl almaz sayıdaki mahkeme celpleri sonrasında spider-man’in hakları tekrar marvel’a kalıyor ve içinde bulunduğu finansal sıkıntılarla bunalmış marvel, 1999 yılında 7,000,000 usd karşılığında spider-man’in film haklarını sony’ye satıyor. o sony ilk spider-man filmini 2002 yılında sam raimi’nin yönetmenliğinde sinemaseverlere sunuyor ve belki de bugün içinde bulunduğumuz süper kahraman filmleri yağmurunu başlatıyor. merak edenler konunun daha detaylı ve “şoför aşçıya, aşçı bahçıvana, bahçıvan uşağa… dava açmış” şeklindeki detaylarına şu bağlantıdaki ingilizce kaynaktan ulaşabilirler.

    başarısız filmlere paralar gömmekle ünlenen sony, çektiği 5 spider-man filminden de aradığını bulamayınca, marvel ile 2015 yılında spider-man’in mcu içerisine dahil edilmesi ile ilgili görüşmeler gerçekleştiriyor ve marvel bu fikre balıklama atlıyor. yakın zamanda gerçekleşen bu anlaşma uyarınca yeni çekilecek spider-man filminin gişe geliri sony’de kalırken, marvel işin marketing kısmından nemalanıyor ve spider-man’i kendi sinema evrenine dahil etmenin keyfini sürüyor. tam bir win win (kazan kazan) durumu söz konusu.

    yukarıda anlattıklarımdan, spider-man üzerinden sony-marvel arasında gerçekleşen karışık ilişki ağını genel anlamda anladığımızı düşünüyorum. geçmişe ve yaşananlara nokta koyup, yazımızın konusuna, yani spider-man homecoming’in nasıl bir film olduğuna odaklanma vakti geldi.

    spider-man homecoming yıllardır beklediğimiz spider-man’i bize veriyor

    tom holland‘ın canlandırdığı spider-man’i ilk olarak captain america civil war‘ın fragmanında görmüştük. fragman sonrası captain america civil war’da sony ile yapılan anlaşma sonrasında filme eklenen bir kaç sahnesi ile karşımıza çıkan spider-man, uzun zamandır hasretini duyduğumuz, esprili, matrak, eğlenceli, makara spider-man’i tom holland’ın bize sunacağını müjdeliyordu. bu ne sam raimi’nin ne de mark webb’in bize gösterdiği spider-man’di. o karakterler o kadar içsel bunalımlar, dışsal sancılar, romantik ve duygusal vurgunlar içerisindeydi ki, spider-man kıyafetini görüyor oluşumuzun yarattığı heyecan bile filmlerin duygu yoğunluğunu bastıramıyordu.

    spider-man homecoming’de, tom holland’ın beyaz perdeye yansıttığı mcu içerisine dahil edilen spider-man’i izlemeye başladığınızda sinema salonundaki koltuğunuza daha bir rahat yayılacağınızı ve içinizden “oh be dünya varmış!” diyeceğinizi fark edeceksiniz. işte bizim uzun yıllardır görmek istediğimiz spider-man buydu! özellikle filmin ilk yarısında arka arkaya gelen muhteşem sahneler ve esprili diyaloglar size büyük keyif verecek.

    mcu’yu var eden ve bugünkü büyüklüğüne getiren adam olarak bilinen kevin feige’in bir ropörtajında da belirttiği gibi tom holland marvel’a verilmiş bir hediye sanki. o kadar başarılı bir spider-man ortaya koyuyor ki, izlerken zevkten dört köşe oluyorsunuz. tom holland’ın filme katkısı bununla sınırlı değil. ortada harika bir peter parker performansı da var. özellikle peter parker ve spider-man arasında kalma hissini o kadar iyi veriyor ki tom holland, siz de onunla birlikte o maceraları yaşıyor, karakterin seçimlerinin sonuçlarını yaşıyorsunuz.

    kendini ispatlama derdindeki spider-man’in peter parker olarak yaşadığı problemler de bilindik hollywood klişelerinin eğilip bükülmesi ile sıkılmadan izlenebilir bir noktaya getirilmiş. işte bunlar hep marvel studios ekibinin başarıları. sony bu noktada yıllar boyu büyük çuvalladı.

    spider-man’in her sahnesi, her repliği için ne kadar uğraştıklarını gözümde canlandırabiliyorum. film boyunca çok iyi işlenen örümcek adam, rolüne cuk oturan bir oyuncu tarafından tepe noktada beyaz perdeye aktarılmış. valla bravo marvel. sony 15 yılda yapamadı size 2 yılda işin içinden çıktınız. helal olsun.

    tom holland’ın performansı ile elimizde güzel bir spider-man ve peter parker olduğu konusunda anlaştık. bu maddeyi çözülmüş kabul edebiliriz. peki spider-man homecoming’in iyi bir film olması için bu yeter mi? hayır. bir de motivasyonuyla, kişiliği ile, amacı ve yöntemlerindeki tutarlılığı ile bir kötü adama ihtiyacımız var. işte bu noktada michael keaton‘un hayat verdiği vulture, spider-man homecoming için mükemmel bir kötü adam oluveriyor. michael keaton’un parmak ısırtan performansı ve ilk sahnesinden son sahnesine çok iyi işlenmiş karakteri ile vulture bu film için çok doğru bir kötü adam portresi çiziyor. bir bravo da buraya alalım!

    ıron man ve spider-man yanyana… ağlamıyorum, gözüme mcu kaçtı.

    filmde spider-man’in mentoru rolünü üstlenen ıron-man ve yardımcısı happy hogan, robert downey jr.‘ın ve jon favreau‘nun bilindik performansları ile filmde perde arkasında kalan önemli rollere sahip. özellikle ıron-man’in spider-man’in gelişimindeki rolü oldukça dikkat çekici. marisa tomei‘nin farklı bir pencereden beyaz perdeye yansıttığı may hala, bilindik may hala figürünün dışında enteresan bir tat katmış. bu may hala 2.0 versiyonunu beğenen de var beğenmeyen de. benim çok gözüme batmasa da, filmdeki en zorlama karakterlerden birisi olduğunu düşünmedim değil.

    görsel efektleri, ses ve müzik kullanımı, temposu, yönetmenliği, renk paleti, görselliği ve kurgusu (filmin 1-2 noktasındaki zorlama senaryoya rağmen) başarılı bir film spider-man homecoming.

    peter parker’ın sınıf arkadaşları ile yaşadıkları bilindik hollywood gençlik filmi havasında geçse de, o sahnelerin bile sizi eğlendirecek yanları mevcut.

    spider-man homecoming iyi ama animasyon serisi kadar iyi değil…

    spider-man homecoming için en başarılı uzun metraj spider-man uyarlaması diyebiliriz ama 1994 yapımı spider-man animasyon serisinin bizde (en azından bende) bıraktığı tat hep bir başka olacak. her spider-man film uyarlamasını onunla kıyaslar buluyorum kendimi. sizi bilmem ama ben daha iyisi yapılana kadar izlediğim en iyi spider-man uyarlamasının animasyon serisi olduğunu söylemeye devam edeceğim. şimdi başlasam nefes almadan 3 bölüm izlerim.

    spider-man homecoming, spider-man ruhunu en iyi yansıtan spider-man filmi. bu net. bunu sanırım tartışmayız. örümcek adam’ın mcu içerisine dahil oluşu sevindirici ve merak uyandırıcı bir olay. tom holland’ın on numara beş yıldız bir spider-man ve peter parker oluşu üçleme olarak çekilmesi planlanan spider-man’in geleceği ile alakalı umutlu olmamızı sağlıyor. mcu’ya dahil olan ve tom holland tarafından canlandırılan iki spider-man filmini daha izleme şansımızın olacağını bilmek, süper kahraman filmlerini takip eden bizler için kaymaklı ekmek kadayıfı. yanında da bir top dondurma.

    ah be sony, keşke şunu daha önce akıl edeydin de bunca yıl bekletmeseydin bizi. darısı marvel’in haklarını yıllar öncesinde sattığı diğer süper kahramanlarının başına… öhm fantastik dörtlü öhm!

    kaynak: http://duslerdengercege.com/…spider-man-homecoming/


    (gurlino - 11 Temmuz 2017 09:54)

  • comment image

    peter parker'lar içinde karakter gelişimi en aslına yakın bu filmdeki. üstelik bu sefer uncle ben, gwen stacy karıştırmadan yapmayı başarmışlar takdir ettim. spider-man'in avengers'a bir süre katılır gibi yapıp çıktığı dönemleri de hatırlattığından güzel nostalji oldu. iron-man tarzı aşırı zımbırtılı kostümü sevmedim ama en azından rahatsız olanları mutlu edecek bir şekilde işlemiş olmalarını ("olay kostümde değil hacı") takdir etmek lazım. baştan aşağı bir chris claremont eseri spectacular spider-man sayıları tadında olmuş.


    (ssg - 14 Temmuz 2017 23:36)

Yorum Kaynak Link : spider-man homecoming