Süre                : 1 Saat 48 dakika
Çıkış Tarihi     : 08 Nisan 2016 Cuma, Yapım Yılı : 2016
Türü                : Biyografi,Drama
Taglar             : academic,matematik,matematiksel serisi,Hindistan,(eskişehir)
Ülke                : İngiltere
Yapımcı          :  Edward R. Pressman Film , Animus Films , Cayenne Pepper Productions
Yönetmen       : Matt Brown (IMDB)
Senarist          : Matt Brown (IMDB),Matt Brown (IMDB),Robert Kanigel (IMDB)
Oyuncular      : Jeremy Irons (IMDB), Dev Patel (IMDB)(ekşi), Malcolm Sinclair (IMDB), Raghuvir Joshi (IMDB), Dhritiman Chatterjee (IMDB)(ekşi), Stephen Fry (IMDB)(ekşi), Arundathi Nag (IMDB), Devika Bhise (IMDB), Padraic Delaney (IMDB), Toby Jones (IMDB), Jeremy Northam (IMDB), San Shella (IMDB), Richard Cunningham (IMDB), Thomas Bewley (IMDB), Anthony Calf (IMDB), Richard Johnson (IMDB), Kevin McNally (IMDB), Pip Barclay (IMDB), David Shaw Parker (IMDB), Dominic Cazenove (IMDB), Shazad Latif (IMDB), Nicholas Agnew (IMDB), Roger Narayan (IMDB), Alan Booty (IMDB), Shenagh Govan (IMDB), Alexander Forsyth (IMDB), Enzo Cilenti (IMDB), Elaine Caulfield (IMDB), Alex Bartram (IMDB), Christopher Ravenscroft (IMDB), James Francis Andrews (IMDB), Alan Bentley (IMDB), Alexander Cooper (IMDB), Roman Green (IMDB), Eleanor Inglis (IMDB), Pat Carney (IMDB), Devlin Lloyd (IMDB), Jack Philips (IMDB), Warren Rushton (IMDB), Imogen Sage (IMDB) >>devamı>>

The Man Who Knew Infinity (~ Sonsuzluk Teorisi) ' Filminin Konusu :
Madras'da fakir bir ailenin çocuğu olarak doğup büyümüş, iyi bir eğitim almamış Srinivasa Ramanujan (Dev Patel), matematiğe büyük bir ilgi duymaktadır ve çalışmalarını İngiltere'ye, Cambridge Üniversitesi'ne gönderir. Bu çalışmalardan çok etkilenen G.H. Hardy (Jeremy Irons) genç dahiyi üniversiteye davet eder. Tüm hayatını geçirdiği ülkeyi ve sevdiği kadını geride bırakarak İngiltere'ye gelen Ramanujan, hem hiç alışık olmadığı akademik dünyaya alışmaya, hem de 1. Dünya Savaşı'nı tüm ağırlığıyla hisseden ülkede yabancı düşmanlığıyla mücadele etmeye çalışacaktır. Film, 1991'de Robert Kanigel'in yazdığı biyografik romandan uyarlandı.





Facebook Yorumları
  • comment image

    oylesine guzel islenmis bir kurgusu var ki; baslamasi ve bitmesi bir olmus; muthis bir hikaye; ayrica 1. dunya savasi ile ilgili gondermeler ve sahneler; hardy'nin ve ramanujan'in film boyunca gelisen iliskisi ve sonu olmus bu film dedirtiyor.


    (yuksek muhendisim ben - 11 Mayıs 2016 11:10)

  • comment image

    filme dair 2 adet mıh gibi cümle var, aklıma kazınan:

    1- “bu tarz şeyler, bilgi ve kabiliyetim dışında ama şunu söyleyeceğim. kalple ilgili konuları sonuçlandıracak ne ispat ne de temel oluşturan kanunlar var.” (hardy'den aşka dair)

    2- ”burada kazandıkları bütün bilgi birkaç dönüm toprak için feda edildi” (cambridge'li bir prof'tan savaşa dair)

    film öyle güzel ki, sonunda o iki damla göz yaşını tutamıyorsunuz, yanağınızdan süzülen.. eğer bir film sizi ağlatabiliyorsa, güzel filmdir. bu da benim anekdotumdur.

    hardy ve ramanujan'ın 5 senelik işbirliği ile littlewood'un hocalıktan savaşa giderken bütün bir bilgiyi "tanrı" inancına gönderme yaparak geride bırakması, üniversite bahçesine kurulan revir, 1920'lerdeki ingiliz aristokrasisi ve kraliyet ile birlikte beyaz adama yüklenilen üst iltifatlar, hindistan 'ı yüzyıllarca sömüren/yok eden/içine eden ingilizlerin bundan zerre gocunmadan üzülmeden bir de üstüne tüy dikerek "biz mükemmeliz" havaları... her biri ince ince pek güzel işlenmiş bu filmde. izleyin. izletin, oturun konuşun sonra da birbirinizle...

    tanım: bir dahinin ama en çok da sezgilerine inanan bir dahinin filmi.

    ek: filleri seviyorum. bu film ile bir kez daha perçinlendi bu haleti ruhiyem. ramanujan'ın fil tanrısı ve filmin bir karesinde bir fili bir sirk resminde görmesi, üzülmesi..fillere ve sirklere dair.

    (bkz: sirklere hayır)


    (kelebeklerinviziltisi - 25 Eylül 2016 16:16)

  • comment image

    hintli math genius srinivasa ramanujan'ın hikayesini anlatan film.

    filmi izleyince adamın hayat hikayesine de şöyle bir göz gezdirdim, herşeyi matematikmiş adamın. yaptığı şey hesap kitap vs değil, bildiğin sanat.

    ressam bir arkadaşım vardı, grafik tasarım mezunu bir arkadaşımın eskizini eline alıp bir 10 dk bakıp, bir köşesine karakalemle minik bir gölge atmıştı, sonrasında "al, böyle daha iyi oldu" demişti. o gölgelendirme o resme çok farklı bir anlam kazandırmıştı, öyle ki ikimiz de "ohaaa harbiden lan vay amk yaa" demiştik.

    işte yetenek, doğuştan gelen yetenek bu. hani "onda niye var da bende yok", yok lan işte. sende niye yok? çünkü eşşeğin ziginden dolayı yok. tanrı vergisi, herkeste de olmuyor böyle yetenekler. çalışarak elde edilecek bişey değil.

    ramanujan'ın da matematik ile arasındaki ilişki böyle bişey. lan hangi manyak "1729 aslında çok sıkıcı bir sayı" diye bi soru sorar da, hangi başka bir manyak "olm öyle deme lan bak falanca sayının küpüyle filanca sayının küpünün toplamı, aynı zamanda feşmekanca sayının küpüyle bilmemneyin kübünün toplamı. çok enteresan diil mi" diye cevap verir?

    (bkz: taxicab number)

    matematiği hayatında yaşayan, rüyalarında gören, "bunun ispatı nerde" diyenlere "ispatı benim, kafamda ispatı, ruhumda, size tarif edemiyorum ama var öyle bişey, anlayamazsınız, o sayıların birbiriyle olan ilişkisi, köpürmesi, hem de ne..." diyen bir insanın hayat hikayesi.

    izledim ve filmin sonunda ağzımdan şunlar döküldü:
    "böyle adamlar 33 yaşında dizanteriden veremden ölüp gidiyor, binlerce kişinin ölüm emrini verenler de bir ülke yargılansın diye beklerken 90 küsür yaşlarında bodrum'daki evinde eceliyle ölüyor...

    hayat çok boktan..."


    (camiden adidas caldim bol geldi - 3 Ekim 2016 11:57)

  • comment image

    duygusal bir döneminizde iseniz sonunda bol gözyaşı dökebileceğiniz enteresan bir film. bir başarı hikayesi ve aynı zamanda bir dram.
    ayrıca kolejdeki öğrencilerin giydiği o pelerinlerden üniversitede bize de giydirselerdi biz de çözerdik o soruları. pelerinin gücü adına.


    (nostalji kralicesi - 26 Ekim 2016 15:20)

  • comment image

    filmin, biyografi dalında başarılı olmasına rağmen sinemaseverler arasında pek bilinmemesinin sebebinin, ramanujan'ın gerçek hayatta arkaplanda kaldığından kaynaklandığını düşünüyorum. bu yüzden filmi izledikten sonra etrafınızda hislerinizi ve düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz çok fazla insan olmayacak muhtemelen.. hiç olmazsa imdb puanı, filmi izleyen bir avuç insanın yüreğine su serpiyor olsa gerek.

    filmde ramanujan'ın özgün dehasının yanısıra üzerinde durulan bir diğer ilgi çekici konu ise gerçekten hikayeleştirildiği kadar hüzünlü geçen hayatı.. bu hayat hikayesini de hüzünlü kılan ise içerisinde büyüdüğü kültürün ve inancın (brahmanizm) kendisine, zekasına, yapabileceklerine vurduğu ket ve zekasının önüne çektiği set.. ölüm sebebi her ne kadar tüberküloz olarak kayıtlara geçtiyse ve her ne kadar hakikaten öyleyse de.. ben asıl ölüm nedeninin, yaşamını şekillendiren ve "ölümüne" bağlı olduğu inancının ta kendisi olduğunu düşünüyorum.

    filme başlamadan önce hayatına bir göz atmanızı tavsiye ederim. çünkü izleyeceğiniz hikayenin kahramanı, genç yaşında dünyaya veda etmesine rağmen bulduğu formüller dolayısıyla matematikte ölümsüz olmayı başarmış olağandışı bir dehadır.


    (lyven doppelganger - 18 Ocak 2017 22:07)

  • comment image

    matematik ekseninde/sayesinde gelişen, savaşın arka planda seyrettiği, batı kültürü için nalına vururken, çok az da olsa doğu kültürüne dokunduran, ama hoşgörü ve sevgi ile değişen kahramanın yine batılı olduğu, materyalist anlayışın manevi değerler -bunun din olması şart değil- olmadan eksik kalabileceğini de bir yandan ifade etmeye çalışan, sonuçta sağlam bir dostluğu anlatan film...

    her şeyi oldukça bilindik bir dille anlatması (sanırım bu sıralar klasik anlatımı seviyorum) hikayenin çarpıcılığını hiç azaltmıyor aksine pekiştiriyor. araya güzel cümleler de serpiştirmişler, jeremy ırons'ın sesinden dinlemek çok keyifli oluyor.

    "onu ben icat etmedim, diğer önemli isimler gibi o da kendini icat etti."
    "büyük ilimler ekseriyetle en mütevazi kaynaklardan gelir."
    "kalple ilgili konuları sonuçlandıracak ne ispat ne de temel kanunlar var."

    önemli sayısı : 1729
    yönetmen : matt brown
    bonus : bertrand russell


    (qfwfq - 24 Ocak 2017 15:12)

  • comment image

    iş bu entry ağır spoiler içeriyor, filmi izlemeyenler asla gözünü aşağıya seğirtmemeli lakin filmin sonunda katilin kim olduğunu yazıyor exfreak.

    the imitation game enigma ile birlikte bugün kullanılan kuram ve formülasyonların, araç ve gereçlerin tarihsel oluşumunu anlatan ve bunu da final sahnesinde aktarınca "vaay" efekti çıkarmaya sebep olan değerli dönem filmlerinden biri.

    ---
    spoiler ---

    "1976'da ramanujan'ın hayatının son yılını kapsayan çığır açıcı yeni formüllerin olduğu 'kayıp not defteri' bulundu. önemi, beethoven'ın 10. senfonisi ile
    karşılaştırıldı. bir asır sonra bu formüller kara deliklerin
    davranışlarını anlamakta kullanılıyor."

    the man who know infinity

    "turing'in çalışmaları bilim adamlarının "turing makineleri" diye adlandırdığı
    araştırmalara ilham kaynağı oldu. bugün o makinelere bilgisayar diyoruz."

    the imitation game enigma

    --- spoiler ---


    (exfreak - 24 Ocak 2017 15:24)

  • comment image

    "hak ettiği ilgiyi görememiş" ler kervanına katılmış film. biyografilere ayrı bir ilgim olduğundan mıdır bilmem severek izledim.

    olaylar arasındaki geçişler biraz kopuk
    olarak işlenilse de, bütün olarak güzel bi film ortaya çıkarmışlar.

    akademisyen geçinen bazı hocaların, nasıl başarılı insanların işlerine taş koyduklarını, ırkçılığı, kendilerine yaptıkları özeleştirileri gerçekten beğendim.

    biz de olsa kıyamet kopar. yok bilmem ne birliği şikayet etti. yok itibarsızlaştırılıyoruz. yok üniversitemiz prestij kaybediyor diye sittin sene temcit pilavı gibi geviş getire getire konuşulurdu. adamlar rahat rahat batıp çıkarıyorlar. çıt yok. bunlar bize fersah fersah uzak kafalar. gözünü sevdiğimin medeniyeti...


    (feminimalist - 25 Şubat 2017 15:39)

  • comment image

    filmde ramanujan'ın hayatındaki dram abartılmadan aktarılmış. yapımcılar isteselerdi; izleyicileri sıçana kadar ağlatabilirlerdi ama onlar bunun yerine s.ramanujan'ın yeteneklerine dayalı bir kurguyu tercih etmişler. çokta iyi etmişler.

    mutlaka izlenesi film...


    (sinpecado - 20 Nisan 2017 01:48)

Yorum Kaynak Link : the man who knew infinity