Süre                : 1 Saat 59 dakika
Çıkış Tarihi     : 28 Eylül 2001 Cuma, Yapım Yılı : 2001
Türü                : Drama,Gizemli,Romantik,Heyecanlı,Savaş
Taglar             : Kod kırılması,hain,ikinci dünya savaşı,Bletchley Park,casus
Ülke                : İngiltere,ABD,Almanya,Hollanda
Yapımcı          :  Manhattan Pictures International , Intermedia Films , Senator Film Produktion
Yönetmen       : Michael Apted (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Robert Harris (IMDB)(ekşi),Tom Stoppard (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Dougray Scott (IMDB)(ekşi), Kate Winslet (IMDB)(ekşi), Saffron Burrows (IMDB)(ekşi), Jeremy Northam (IMDB), Nikolaj Coster-Waldau (IMDB), Tom Hollander (IMDB)(ekşi), Donald Sumpter (IMDB)(ekşi), Matthew Macfadyen (IMDB)(ekşi), Richard Leaf (IMDB), Robert Pugh (IMDB), Corin Redgrave (IMDB), Nicholas Rowe (IMDB), Angus MacInnes (IMDB), Edward Hardwicke (IMDB), Anne-Marie Duff (IMDB), Tim Bentinck (IMDB), Adolf Hitler (IMDB), Mick Jagger (IMDB)

Enigma ' Filminin Konusu :
Tom Jericho son derece zeki bir şifre çözücü olarak, İngiltere'nin Almanya ile savaşta ihtiyaç duyduğu dahilerden biridir, bu sebeple gelen teklif üzerine Tom, Müttefik donanmasına saldırmadan önce Enigma şifrelerini çözmek için zamanla yarışan ekibe katılma kararı alır. Günden güne çalışmalarda ters giden bir şeyler sezer. Çok sevdiği sevgilisi Claire’in ortadan kaybolması da durumu daha gizemli bir hale getirir. Tom, Claire’in ev arkadaşı Hester ile iş birliği yapıp Claire’i bulmaya karar verir, amacı entrikayı ortaya çıkarmak, ve tabii Enigma’yı çözmeye çalışmaktır. Alman Nazilerin şifreleri yeniden değiştirmeleri işleri bozarken, çok yakınında bir casus oduğunun da farkında değildir!


  • "ayni harfi tekrar ayni harfle sifrelememesi kirilmasinda buyuk rol oynamistir."
  • "bazılarının sevişirken dinlenilcek şarkılar yaptığını iddia ettiği grup. böylesine güzel ses yığınlarını piç ediyorsunuz farkında değilsiniz. neyse ötede piç edin."
  • "ses ornekleme dahisi michael crétu ve karisi sandra'nin muhtesem grubu.. 3 altin album. görkemli bir final."
  • "meditasyonun en kolay yolu. dinle nirvanaya ulaş"
  • "latince: gizem."
  • "her albümü hatta her şarkısıyla dinleyeni başka dünyalara götüren grup.."




Facebook Yorumları
  • comment image

    potnasiyel buzpateni parcalarina sahip grup, her yarismada bir tane enigma parcasi kullanmak farzdir. ustelik kendileri de bir kliplerinde bu yil 1. olan fransiz cifti kullanmis, bu imajlarini saglamlastirmislardir


    (arha - 12 Şubat 2000 20:29)

  • comment image

    1. dünya savaşında alman ordusunun haberleşme ağındaki sızıntılar sebebiyle daha güvenli haberleşme yöntemleri ararken arthur serbius tarafından icat edilmiş ve alman ordusuna satılmış şifreleme mekanizması.

    bu komplike cihazı basitçe anlatmak gerekirse;

    üzerinde 26 tane ışık ve harfler bulunan yaklaşık 12 kglık daktiloya benzeyen bir alettir.görevli subay şifrelemek istediği mesajın harflerini sırayla tuşlarken ekranda şifrelenmiş bir harfin ışığı yanar diğer subay da bu ışığı not eder.mesajlar elden telgraf yada postayla iletilir.

    ileride daha da komplike bir hal alan bu cihaz ilk başta 17576 değişik kombinasyona sahipti.belirlenen kombinasyon gerekli yerlere ayda bir kere iletilir buna göre de mesajlar çözülürdü.gönderilen mesajların normalde 250 karakter ile sınırlandırılması gerekiyordu bu sayede aynı harflerin tekrarı söz konusu olmayacaktı bu da çözülmesini daha da zorlaştıracaktı.fakat operatörlerin basit anahtar seçimi ,250 karakter kuralına uymamaları ve heil hitler,general isimleri gibi spesifik sıfatların çoğu şifrede yer almasından ötürü polonyalılar yüzlerce enigma şifresinı çözmeyi başardı.kırılan şifreler ve mesajlar ilerki zamanlarda fransa ve ingiltere ile paylaşıldı.
    şifrelerinin çözüldüğünü gören mühendisler enigmayı geliştirmek için kolları tekrar sıvadı.bu sefer enigma üzerindeki tuşlardan ışıklara giden kabloları değiştirerek şifreleri çözülmesi daha zor bir hale getirdiler. (mesela a ya basınca aslında f harfine bağlı kablo devreye giriyor sonra f harfi kriptolanıyordu)

    peki bu şifreler nasıl kırıldı ?

    alan turing polonyadan aldığı şifreli mesajların analizi ile işe başladı.elindeki verileri detaylı bir şekilde analiz etti.bundan sonra kurduğu hipotezlerin denenmesine sıra geldi.
    önce şifreli mesajlar biriktirilip bletchley park'a yani alan turing'in çalıştığı yere gönderilmeye ve burada göndericilere göre sıralanmaya başlandı.
    daha sonra bu merkezden gönderilmiş ve önceden kırılmış mesajlar incelenerek en çok kullanılan söz öbekleri belirlendi
    (heil hitler ,hochachtungsvoll gibi) ve bu analizlerin sonuçlarına crip adı verildi.

    daha sonra bu cripler ve şifreli mesajlar kıyaslandı bombe adı verilen bir cihazla hipotezler tek tek denendi tabi bu deneme sırasında seçilmiş olması mümkün olmayan alternatifler elendi (a yerine a kullanılması yada 3 harfli anahtarların abc, aaa ,qwe ,zxc gibi basit seçilmesi).ellerindeki verilerin detaylı analizi ve alan turing ile ekibinin insanüstü çabası sayesinde bu kırılması imkansıza yakın olan şifreler kırılabildi.


    (rodrane - 15 Eylül 2011 16:25)

  • comment image

    bir antoni casas ros romanı. dört farklı insanın hayatlarının kesişmesini yoğun fakat anlaşılır bir dille anlatan nefis romandır. bu dört insanın bir araya geliş amacı ise edebiyat dünyasında sonlarını beğenmedikleri romanlara yeni sonlar yazmaktır. sel yayınlarından çıkmıştır ve ışık ergüden muhteşem çevirmiştir. harika bir sonu vardır zannımca. tavsiye edilir.


    (yakarca - 25 Ocak 2013 17:15)

  • comment image

    ilkokulda 23 nisan'da oynadığımız korkunçlu müziği yapan grup. yıllardır arıyorken en son öğretmene şarkının adını sormak geldi ve birkaç haftadır dinliyorum. bir gece kulaklıkla uyuya kalmışım, rüyamda korkuyordum, bir an uyandım ve sadeness çalıyordu. orta çağa götüren bir havası var gibi geliyor bana. yani beni o çağlara götürüyor ve ben tipik bir türk olarak hainlik etmeyip osmanlı propagandası yapıyorum içimden. sonra fatih geliyor, sarılıp ağlıyoruz. burunlarımızın benzediğini fark ediyor. akraba mıyız esprisi yapıyor, yüz vermiyorum. ne oldu moralin bozuk gibi, diyor. christi amen filan dediler bir acayip hissettim ya, diyorum. he o mu, sadeness o ya, güzel müziktir diyor.


    (bengi tonyukuk - 26 Ekim 2013 00:05)

  • comment image

    yavsak ingilizler'in biz cozduk diye tarihi carpitanlardan oldugunu bir kez daha kanitlamistir. polnyali matematikcilerin ilk enigmalari cozdukleri ve ilk enigmanin onlar tarafindan ele gecirilip ingilizler'e savas basladiginda matematikcilerle verdigi uygun bir sekilde unutulmustur. tarihi bosuna kazananlar yazar dememisler.


    (kareliangravlax - 28 Ocak 2014 19:39)

  • comment image

    alman ordusunun kriptolu mesaj iletmek için çoklu alfabetik yer değiştirme mantığıyla çalışan muamma gibi bir anlama gelen şifre makinası.
    2.dünya savaşının en tanınmış aktörlerinden birisi. şifreleme yöntemi olarak dönen mekanik silindirleri kullanıyordu.
    felemenk uzman hugo koch tarafından 1919 yılında ticari pazar için geliştirildi.
    105456 farklı disk pozisyonu alabiliyordu. 1928 - 1938 yılları arasında polonyalı marian rejewski tarafından üçlü dönen disk yapısı çözüldü. 1938 yılında almanlar enigma'yı geliştirerek disk yapısını 6'ya çıkardı ve dolayısıyla şifreyi zorlaştırdı. ancak polonyalı ve fransız uzmanlar enigmanın kriptosunu çözecek makinayı yapmayı başardılar. (bkz: sigaba)


    (evilliances - 22 Mayıs 2004 00:58)

  • comment image

    bazılarının sevişirken dinlenilcek şarkılar yaptığını iddia ettiği grup. böylesine güzel ses yığınlarını piç ediyorsunuz farkında değilsiniz. neyse ötede piç edin.


    (neant et rien - 2 Ağustos 2014 19:46)

  • comment image

    2. dünya savaşı sırasında almanların kullandığı cihaz. makinanın çalışma sistemi şöyle,

    klavyenin bulunduğu yerin üstünde, harfler bulunuyor. mesela klavyede "a" harfine bastığınızda bu yukardaki harfler bölmesinde "b" harfi yanabiliyor. bir daha "a" harfine bastığınızda ise bu sefer "d" harfi yanıyor, bir daha bastığınızda "z" yanıyor. her seferinde bu yanan harfler şifrelenmiş mesaj oluyor. mesela karşı tarafa çok kızdınız ve göndereceğiniz mesaj

    aaa sokarım ama ha - bdzn aoct jvto b

    gördüğünüz gibi olay değişik, o bildiğimiz orta okulda kızların yarattığı alfabeden biraz farklı.

    peki neden "a" harfi için her seferinde farklı bir harf karşılık geliyor?

    işte enigma nın sırrı burda başlıyor. basit olarak makinanın içinde 3 tane silindir bulunuyor ( makinaya göre değişiyor bu, 2-3-4) . her silindir 26 pozisyona sahip. ilk "a" harfine bastığımızda en soldaki silindir bir dişli atıyor. ve bize b harfini veriyor. bir daha bastığımızda bir dişli daha atıyor ve başka bir harfi veriyor. 26 kere "a" ya bastığımızda en soldaki silindir 1 tur atarken, ortadaki silindir de bir dişli atıyor. misal;

    aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa - bdzg owcx ltks btmc dlpb muqo fxyh cxtg yjfl ınhn xshı unth

    her dönüş farklı bir harfe denk geliyor. en sağdaki silindir, ortadaki silindir tam turunu tamamladıktan sonra 1 dişli atıyor.

    makinanın nasıl çalıştığını anladık, peki bu kodları nasıl çözebileceğiz? yarın almanlar kaybedince biz de kaybetmiş olmayalım diye onu da çözeceğim lakin biraz zamana ihtiyacım var.

    xlca rmkz lqkj rtyz dsdz edsı shdz gqev qxym bqfe jccı kzec voıj phck sxdo

    (bkz: absinthe in yararları)


    (lucius - 7 Aralık 2014 04:21)

  • comment image

    ses ornekleme dahisi michael crétu ve karisi sandra'nin muhtesem grubu.. 3 altin album. görkemli bir final.


    (kris - 7 Kasım 1999 04:04)

  • comment image

    voyageur isimli albumleriyle bir kez daha sahane muzik yaptiklarini kanitlayan, alfabetik yer degistirme prensibine dayanan sifre makinasi.

    kisilik bolunmesinden muzdarip bu muamma kavramin, muzisyen tarafini bir kenara birakalim ve 2. dunya savasinin kaderini (etkisi, hindsight ile abartilmakla beraber) etkileyen savasci kimligi ustune konusalim.

    "etkisi abartilmistir" vecizesinin osurmamin sebebi, cogu zaman enigmadan bahsedilirken, ingilizlerin sifreyi cozdukten sonra almanlarin planlarini her aksam trt 18 haber bulteni dinler gibi dinleyip ogrendikleri, gelecege donusteki sports almanac sahibi billy bob thornton misali (billy tennondi galiba aslen ama bir kere billy deyince lastigi patlativeriyoruz; angelina jolienin dudaklariyla iliskilendirdigimiz bir isim tamlamasi oldugundan olsa gerek, beynimizin derinliklerindeki en serefsiz, en hayta noron grubunun baglantilarina kazinmis, yapacak birsey yok) kolayca almanlari yenmisler gibi bir imaj olusuyor.

    bu manasiz cumlenin tonundan da anlayacaginiz uzere boyle bir sey olmadi. hatta, birakin angelina jolienin billy bob thornton tamlamasinin dovmesini yaptirmasinin uzerimde yarattigi ruhsal cokuntuyu, "sifreyi cozmek" diye birsey de yok; bulvar gazetelerinin uydurmasi bunlar.

    sonucta ne almanlarin genel bir sifresi vardi, ne de bu kodlarini yillarca degistirmeden kullanacak kadar salaklardi. elbette internet mucizesi o zamanlar vuku bulmus olsaydi, birkac forward manyagi alman cikar, hitlerin dogumgununu 5'le carpip, ters cevirip uc ekleyince tekrar ayni rakamin elde edildigini duyuran ve bu mesaji bir gun icinde 10 denizaltina ulastirmazsaniz kafaniza v-2 isabet edecegini salik veren bir makina yaparlardi ama enigma boyle birsey degildi.

    konunun uzmanlariyla yaptigim gorusmeler sonunda anladim ki, asil olay makinanin mekanizmasini cozmek. bu cozuldugu vakit, sifreli haberlesmelerin de cozulme olanagi doguyor fakat elde edilen avantaj cok kisa sureli. almanlarin degisik kuvvetleri icin degisik haberlesme protokolleri var ve enigmanin yapisini anlayan ingiliz sifre kiricilarin, makinanin hangi konfigurasyondayken aldiklari mesajlari bu sekilde sifreleyecegini anlayabilmeleri icin bir gunden fazla zamanlari olmuyor. ertesi gun yeni bir mucadele, yeni tatlar, yeni heyecanlar.

    yani oyle savasin ortasinda sifreyi kirip, sonra aylarca yan gelip yatmak, "alman bin denizaltina, dus pusuma" demek yok. kimi zaman zamaninda cozuluyor sifreler, kimi gun hicbir haberlesmeden bilgi alinamiyor. bu kriptoloji piyasasi dogasi geregi boyledir yani, bir gun varsin obur gun yoksun, adamin gozunun yasina bakmazlar.

    ikinci olarak, bildigim kadariyla muttefikler almanlarin sifrelerini etkili bicimde cozmeye basladiklari zaman zaten ibre onlarin lehine donmustu ve buyuk ihtimalle bu avantajlari olmasa da sonuc degismeyecekti.

    bu arada almanlari da filmlerdeki yuzsuz, karaktersiz kotu adamlara benzetip, onlardan cansiz nesnelermis gibi bahsetmek de olmaz. zira cevval muttefikler enigmanin muammalari arasinda kaybolmusken, bir yandan da alman kriptocular muttefiklerin -ozellikle hava kuvvetleri- sifrelerini cozmeye calisiyor, bunda da bazen basarili olarak takir takir ucaklarini indiriyorlardi. zaten baslarda kriptografi savasinda onlarin ustun olduguna dair suphe yok ama hepimizin bildigi gibi bir kez duraklama donemine girildi mi, gerileme ve cokus kacinilmaz oldugundan, bu ustunluklerini kaybediyorlar.

    dedigim gibi muk kemmel muzik yapan bir gruptur kendileri...


    (immanuel tolstoyevski - 2 Haziran 2005 13:55)

  • comment image

    mea culpa ile 6 yasinda hayatima girip garip bi sekilde ayrilmamacasina baglayan grup. yeni albumleri de hepsi gibi ashmis
    sevenler ve bangir bangir dinleyenler, evlerinin onunden gecen arabalardan tasan sadenessle surekli tanisip gormezden gelenler olarak dinleyici kitlesi ikiye ayrilmistir


    (arha - 31 Ocak 2000 22:09)

Yorum Kaynak Link : enigma