Çıkış Tarihi     : 03 Eylül 2003 Çarşamba, Yapım Yılı : 2003
Türü                : Animasyon,Aksiyon,Macera,Komedi,Bilim Kurgu
Ülke                : Fransa,Belçika
Yapımcı          :  Antéfilms Productions , Canal J , Centre National de la Cinématographie (CNC)
Yönetmen       : Jérôme Mouscadet (IMDB), Paul Guidal (IMDB)
Senarist          : Thomas Romain (IMDB),Sophie Decroisette (IMDB),Christophe di Sabatino (IMDB),Bruno Regeste (IMDB),Laurent Turner (IMDB)(ekşi),Bruno Merle (IMDB),Jean-Rémi François (IMDB),Frédéric Lenoir (IMDB),Alain Serluppus (IMDB),Françoise Charpiat (IMDB),Karine Lollichon (IMDB),Carlo De Boutiny (IMDB),François Deon (IMDB),Olivier Perouze (IMDB),Hervé Pérouze (IMDB),Frederic Valion (IMDB),Bertrand Veyne (IMDB),Vincent Bonjour (IMDB),Sophie Dubreuil (IMDB),Ghislaine Pujol (IMDB),Jean Philippe D'Eperles (IMDB),Sébastien Viaud (IMDB),Guillaume Enard (IMDB),Elise Ollier Gelbert (IMDB),Guillaume Mautalent (IMDB),Sebastien Oursel (IMDB),Cyril Tysz (IMDB)
Oyuncular      : Sharon Mann (IMDB), Barbara Scaff (IMDB), Mirabelle Kirkland (IMDB), Jodie Forrest (IMDB), Matthew Géczy (IMDB), Carole Baillien (IMDB), Julie Basecqz (IMDB), Alexandra Corréa (IMDB), Géraldine Frippiat (IMDB), Guylaine Gibert (IMDB), Christophe Hespel (IMDB), Marie-Line Landerwijn (IMDB), Sophie Landresse (IMDB), Raphaëlle Lubansu (IMDB), Arnaud Léonard (IMDB), Frédéric Meaux (IMDB), Mathieu Moreau (IMDB), Bruno Mullenaerts (IMDB), Nathalie Stas (IMDB), David Gasman (IMDB), Allan Wenger (IMDB), Alexandre Crepet (IMDB), Paul Bandey (IMDB), Lionel Bourguet (IMDB), Jennifer Baré (IMDB), Christine Flowers (IMDB), Christophe Caballero (IMDB)

Code Lyoko (~ Lyoko Kodu) ' Dizisinin Konusu :
Code Lyoko is a TV series starring Sharon Mann, Barbara Scaff, and Mirabelle Kirkland. When a group of four boarding school students discover a supercomputer housed inside an abandoned factory, they find a virtual world called Lyoko...


  • "liselilerin ağzı açık izlediği çizgi film. fransız yapımı olması da enteresan tabi."
  • "muhteşem bir çizgi filmdi adını unutup yıllar sonra bulmuştumwilliam dunbar çocukluk aşklarımdan biridir"




Facebook Yorumları
  • comment image

    liselilerin ağzı açık izlediği çizgi film. fransız yapımı olması da enteresan tabi.


    (yakuti - 9 Nisan 2014 17:30)

  • comment image

    muhteşem bir çizgi filmdi adını unutup yıllar sonra bulmuştum
    william dunbar çocukluk aşklarımdan biridir


    (tokkie - 11 Nisan 2018 14:50)

  • comment image

    2003-2007 arası yapılmış fransız çizgi dizisi. birçok ülkenin aksine türkiye'de jetix ve cartoon network gibi önde gelen çocuk kanallarında değil jojo, cine5, maxi tv ve son olarak kidz tv'de 1-2 yıl gibi kısa bir süre yayınlandığından pek adı duyulmamış olsa da 4 sezon ve 2'si özel 97 bölümden oluşan bir yapımı görmezden gelmek yanlış olur. konusu olsun, müzikleri olsun eşsiz bir yapımdır. hatta izlediğim çoğu korku filminden daha iyi soundtracklere sahip desem abartmış olmam.

    konusuna gelecek olursak kadic okulunda öğrenci olan bilgisayar kurdu jeremy, grubun neşesi odd, yakışıklı ama ağırbaşlı karakterimiz ulrich ve japon kız arkadaşı yumi; terk edilmiş bir fabrikanın bodrum katındaki süper bilgisayar aracılığıyla sanal bir evren olan lyoko'ya giderler. xana ismi bir virüs oradaki kuleleri çalıştırarak dünyaya başta elektronik aletlerle olmak üzere çeşitli yollarla saldırı düzenler. lyoko ise mmorpg tarzı bir oyundan hallicedir. oyun canları, karakterlere has özellikler ve xana'nın yolladığı canavarlar vardır. bu tehlikeli bilgisayarı kapatmamalarının nedenlerinden biri de lyoko içerisinde bir kimliğe sahip aelita adında bir kızın bulunmasıdır. ilk sezon boyunca aelita'yı dünyaya getirip süper bilgisayarı kapatmayı amaçlayan kahramanlarımız dizinin devamında aelita'nın basit bir oyun karakteri olmadığını, süper bilgisayarın daha büyük sırları olduğunu öğrenirler. diğer yandan her geçen sürede de xana güçlenir. daha sonraki sezonlarda diziye william diye erkek karakter de katılır fakat xana'nın esiri olur.

    dizinin işleyişi sıradan çizgi dizilerden farklı değildir aslında. xana saldırır, kahramanlar lyoko'ya gider, aelita dünyadan birine bir şey olmadan son anda kuleyi kapatır ve zamanda geriye dönerler vs. fakat gerilimin hat safhada olduğu birçok bölümü de barındırır. katil oyuncak ayı (1. bölüm), korku filmi canavarı (8. bölüm), fare istilası (11 bölüm), deprem (13. bölüm), öldürücü müzik (18. bölüm), robot saldırısı (20. bölüm), sahte dünya (24. bölüm), zombi salgını (40. bölüm), dondurucu kış (45. bölüm), lyoko'nun yokoluşu (65. bölüm), william'ın saldırısı (69. bölüm), robot köpek ordusu (86. bölüm), son savaş (94. bölüm) gibi. son bölüm olan 95. bölüm ise hatıralar üzerine kuruludur. görünüşe göre en sağlam bölümler ise ilk sezonda bulunuyor (1-26. bölüm). daha sonra dizinin yapımcı firması değişiyor, olaylar ise daha şahsileşiyor yani xana artık direkt kahramanlarımızı hedef alan saldırılar üzerine yoğunlaşıyor. haliyle toplumsal kaos, kargaşa ortamı azalıyor yine de ilk sezon havasında birkaç bölüm sonraki sezonlarda da oluyor. olayların nasıl başladığını anlatan özel bölümler ise anca 2. sezondan sonra diziden bağımsız olarak “x.a.n.a. awakens 1-2” özel bölümlerinde işlenmiştir. yani dev oyuncak ayı saldırısının olduğu “teddygozilla” bölümü ilk bölümdür.

    lyoko kodu'nun açılış müziği olan a world without danger şarkısını ünlü besteci noam kaniel seslendirmiştir. orijinal yani fransızcası olan un monde sans danger 'ı ise julien lamassonne seslendirmiştir. dizinin açılış şarkısı birçok dile; yunanca, rusça, japonca hatta baskçaya bile çevrilmiştir. aralarında türkçe yok ama dizide azra ürgüp adında türk karakterin yanı sıra odd ve ulrich'in odasında içinde türk bayrağı olan bir poster bulunmaktadır. yani unutulmuş sayılmayız *

    dizi diğer ülkelerde uzun yıllar ekranda kalmasının yanı sıra dizinin bilgisayar oyunu ve oyuncakları dahi piyasaya sürülmüştür. son olarak çizgi dizinin 2013 yılında code lyoko evolution adında dizisi yayınlanmış fakat beklenilen ilgiyi görmemiştir.


    (portovezik - 12 Eylül 2018 03:47)

Yorum Kaynak Link : code lyoko