Süre                : 1 Saat 59 dakika
Çıkış Tarihi     : 06 Haziran 2009 Cumartesi, Yapım Yılı : 2009
Türü                : Drama,Gizemli,Heyecanlı
Taglar             : Iki kelime başlığı,arkadaş,voleybol,İran,orta sınıf
Ülke                : İran,Fransa
Yapımcı          :  Dreamlab
Yönetmen       : Asghar Farhadi (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Asghar Farhadi (IMDB)(ekşi),Azad Jafarian (IMDB),Asghar Farhadi (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Golshifteh Farahani (IMDB)(ekşi), Shahab Hosseini (IMDB)(ekşi), Taraneh Alidoosti (IMDB)(ekşi), Merila Zare'i (IMDB), Mani Haghighi (IMDB)(ekşi), Peyman Moaadi (IMDB)(ekşi), Ra'na Azadivar (IMDB), Ahmad Mehranfar (IMDB), Saber Abar (IMDB)

Darbareye Elly (~ Elly Hakkında) ' Filminin Konusu :
Almanya’da yaşayan Ahmat, bir süre sonra İran’ı ziyarete gider. Orada onu eski arkadaşları karşılayacaklardır. Birlikte bir tatil planı yaparlar. Hazar Gölü kıyısında üç gün birlikte eğleneceklerdir. Tatili düzenleyen Sepideh, bu tatile Elly’ı da çağırır. Ahmad Elly’ı tanımamaktadır ama Sepideh’in amacı biraz da onları yakınlaştırmaktır. Tatil güzel geçmektedir, ta ki ikinci gün Elly kaybolana dek… O günün sabahında Tahran’a dönmesi gerektiğini söylemiş olan Elly, nasıl yok olmuştur? Bu andan itibaren bazı yalanlar ortaya çıkar ve yalanın tüm olayların seyrini nasıl değiştirebildiği gözler önüne serilir.

Ödüller      :

Berlin Film Festivali:Silver Berlin Bear-Best Director


  • "fransız sineması tadında bir iran filmi. çok başarılı. elly'yi canlandıran aktristin ses tonu da pek güzel."
  • "dün akşam cnbc e de tesadüfen denk geldiğim harika bir iran filmi. repliklerin, etki ve tepkilerin bu kadar gerçekçi olarak verilebilmesi filmi çok başarılı kılmış."
  • "diken üstünde bir sonraki sahnede ne olacak diye merakla izlenilen yalın, su gibi akıcı asghar farhadi filmi. ''kötü bir son, sonsuz bir umutsuzluktan daha iyidir.''"
  • "iran kuzeyinde hazar denizi kıyısındaki challus şehrinde geçmektedır hikayesi."




Facebook Yorumları
  • comment image

    yalan üzerine çekilmiş gayet temiz ve yalın anlatımlı bir iran filmi. yalanın unsurunun kendi içinde barındırdığı neden-sonuç ilişkisini, bireylerin yalanın kirinden kurtulabilmek için nasıl da değişebileceğini ve yalnızlaşabileceğini çarpıcı bir dille ifade eden, sade yapım.


    (pinkylips - 18 Haziran 2010 17:29)

  • comment image

    fransız sineması tadında bir iran filmi. çok başarılı. elly'yi canlandıran aktristin ses tonu da pek güzel.


    (7enc - 16 Eylül 2010 08:54)

  • comment image

    dün akşam cnbc e de tesadüfen denk geldiğim harika bir iran filmi. repliklerin, etki ve tepkilerin bu kadar gerçekçi olarak verilebilmesi filmi çok başarılı kılmış.


    (paronoid android - 16 Eylül 2010 13:31)

  • comment image

    dün akşam cnbc-e de gösterilmiş, birazcık ama birazcık özgünlük sorunu olsa da elly'nin ortadan kaybolmasıyla başayan gerilimi seyirciye geçirmeyi başarmış gayet güzel bir film. bir de insanı kulak kabartıp farsça bir iki kelime anlayabilir miyim demeye itiyor. "eyvah" diyor adamlar, "hanım" veya "hüda" ben seviniyorum durduk yere. sanırsın az biraz kassam bütün diyalogları anlayacağım. filmin en güzel iki kadını dramanın ortasında yer alıyor.(http://www.imdb.com/media/rm2150795776/tt1360860) elly ortada yok, sepideh ise her yerde. sepideh ne güzel bir isim. elly ne güzel uçurtma uçuruyor. o yarım örtüleri ile hayran bırakıyorlar kendilerine.


    (oridikgubidik - 16 Eylül 2010 14:10)

  • comment image

    adının aksine elly hakkında değil hepimizin bir şekilde pişmanlık dahi duymadan söylediği beyaz yalanlar üzerine olan iran filmi. fakat bilmeyiz ki; etrafımızdakileri kontrol altına almak ve sözümüzü geçirmek için söylediğimiz bu yalanlar her şeyin kontrolden çıkmasına sebep olabilir.


    (polkadot - 15 Ekim 2011 04:36)

  • comment image

    delinin birisi kuyuya taş atar, kırk akıllı çıkaramaz filmi.

    --- spoiler ---

    anlaşılan o ki, iranlı yönetmen filmografisini bu sözü şiar edinerek oluşturmaya çalışıyor. codayi-i nadir ez simin filminde de benzer bir temayı farklı şekilde işlemişti. ondan sonra bunu izlediğim için olsa gerek, pek garipsemedim. ama çok gerildim. en sükseli gerilim filmlerinden daha rahatsız ediciydi. baştaki pervasız neşe, birbirlerine durmadan kur yapan karı-kocaların eski hesapları da açarak tartışmaları, ortalıkta koşuşturan çocuklar, elly'nin aranması, bulunamaması, nişanlının çaresizliği, elly'yi teşhis etmesi ve akabinde terk etmesi. tüm bunlar haddinden fazla gerçekçi ve stresliydi. yine de en büyük gerilimi yalanlar havada uçuşurken yaşıyor insan. seyirci kameranın yerine geçip, karakterler arasında dolaşıyor ve hadi artık bu yalanı da söylemeyiver ya da bu gerçeği burada söylemenin sırası mı şimdi diye ikilemde kalıyor. kelebek etkisi ne imiş anlıyor insan. âlem domino taşları gibi devriliyor ve felek insanın elinden/dilinden çıkan eğri büğrü, şekilsiz, çamurdan bir küp gibi tebarüz ediyor. üstelik o küpten mütemadiyen su sızıyor.

    ---
    spoiler ---

    film bittiğinde zihnime yerleşen soru şu: acaba biz bir yalan söylediğimizde de -biz farkında olmasak bile- böyle tersine mi dönüyor devran?


    (namutenahi cizgi - 1 Ocak 2012 18:58)

  • comment image

    bi elimdeki kitaba, bir de bu filme bakarken, bi yarım saat sonra kitabı sehpanın üstüne bırakmama neden oldu. çok iyi bir anlatım.

    hakikaten iran diye bir şey var. ve o şey mollaların çok ötesinde olmalı.


    (caylakadam - 19 Şubat 2012 23:39)

  • comment image

    oldukça etkileyici bir film ; garipsediğim tarafı filmi izlerken hangi karakterler kiminle evli, ancak filmin sonuna doğru algıladım.

    --- spoiler ---

    elly'nin, çocuk boğulurken etrafa haber vermek yerine, çocuğu kurtarmak için denize girmesi, film izlerken insanın aklına gelmese de, film bittikten sonra insanın kafasına takılıyor.

    ---
    spoiler ---


    (gostor - 14 Mart 2012 14:05)

  • comment image

    sayın ferhadi teen slasher çekseydi bu kadar germezdi beni. gerim gerim gerildim. ezildim büzüldüm heyecanlandım hopladım dondum koştum yüzdüm üzüldüm duruldum yoruldum. filmde ne yaşadılarsa aynısını yaşadım. utanmadan tüm sinema tarihini dahil ederek söylüyorum ki seyirciyi filmin içine böylesine çekebilen yönetmen görmedim ben. gerçekten çok büyük, çok ulu yönetmenler var. ama böyle atmosfer oluşturan olmadı be, gerçekten olmadı. doğrusu sinematografi beğenimin nasıl da elitizme boğulduğunu fark ediyorum ferhadi'yi tanıdıkça. ben ki dinamik kamera denen şeyden nefret ederim. yasujiro ozu'nun film boyunca bir gıdım hareket etmeyen kameralarıyla büyüdük biz. ama dedim ya, izledikçe arındım lan resmen. filmi izlerken benim de aklıma hep antonioni'nin l'avventura'sı geldi ama çakma falan demek saygısızlığın daniskası olur onu da belirteyim. bir de, filmin afişinde spoiler var aslında.


    (melankomik - 14 Nisan 2012 20:26)

  • comment image

    belki o an sadece masumca söylenen bir yalanın, bir sürü insanın hayatını değiştirmesi üzerine bir film. yalanı yalanlarla örtmeye çalışmak da domino taşlarının birbirini devirmesi gibi, olayları daha içinden çıkılmaz hale getiriyor. insan bunu izlerken, acaba benim de söylediğim 'beyaz bir yalan' bu kadar şeyi etkilemiş midir diye düşünmeden edemiyor. filmde geçen muhteşem bir cümle ise;

    'besser ein ende mit schrecken als ein schrecken ohne ende' yani;

    'korkunç bir son, sonsuz bir korkudan daha iyidir.'


    (herzstuck - 25 Ekim 2012 20:30)

  • comment image

    farhadi'nin güzel filmlerinden, en bir güzel olanı.
    açıkçası filmin ilk yarım saatinden o kadar hoşlandım ki, ben farhadi filmiyim diye bas bas bağıran temaların hemen sonrasında odağa oturacağı o kırılma anına - hatta mystery janrına da diyebiliriz - daha aheste aheste bir gidişi de tercih edebilirdim.
    hatta filmin tek derdi elly ile ahmad'ı baş göz etmek olsaydı da tamamdı benim için sanırım.
    ne var ki filmin açılış sahnesi ile beraber, daha doğrusu filmin açılış sahnesinin ne anlama gelebileceğini farketmemle beraber, romantik-komediye meyleder bir film ihtimalinden heyecanlandığım için kendimi suçlu hissetmeye başladım.
    evet, benim evvela posta kutusu sandığım ve film boyunca da olaylarla bir şekilde ilişkileneceğini düşündüğüm kutu iki saat sonrasında hiç bir yere bağlanmadı.
    zira o doğrudan iran siyasetine gönderme yapan bir oy sandığı idi.


    (barbarella - 1 Şubat 2014 00:03)

  • comment image

    böyle güzel yönetmenler böyle güzel filmler yapıyorlar işte.

    --- spoiler ---

    filmin kırılma noktasının olduğu sahnede yani elly uçurtma ile oynarken öyle bir kendinden geçip mutlu mutlu koşuyordu ki sanki bir anda solucan deliğine denk geldi de başka boyuta geçti. yani bu kadar fantastik bile düşünebiliyorsun da ölmüş olabileceğini düşünemiyorsun işte.

    ayrıca elly tuzluğu almaya gittiğinde içeridekiler ahmet'le elly üstünden şakalar yaparken onlar adına ben utandım. baya orda hissettim kendimi.

    ---
    spoiler ---


    (oya bilir - 4 Şubat 2014 17:34)

  • comment image

    filmin son sahnesinden; (yer: kuzey iran/hazar kıyısı)

    --- spoiler ---

    elly'nin kaybolduğu günün gecesi, farlarından faydalanmak için sahile getirilen araçlardan biri kuma gömülmüştür. kahramanlarımız var güçleri ile arabayı itmeye çalışıyorlar. kadın-erkek bütün yetişkinler bütün güçleri ile aracı itmeye çabalıyor; tıpkı film boyunca gerçeğin ağırlığı ile yalan'ın altında ezildikleri ve bu bataktan çıkmak için çabaladıkları gibi. film boyunca yalandan habersiz oynayan çocuklar, kuma saplanmış araçtan habersiz şekilde oyunlarına devam etmekteler.
    ---
    spoiler ---

    asghar farhadi, son üç filminde, aile içi ilişkiler, yalan ve çocuk masumiyetini farklı hikâyelerle sunuyor.

    (bkz: codayi-i nadir ez simin)
    (bkz: le passe)


    (bilgehan celebi - 19 Şubat 2014 09:28)

  • comment image

    --- spoiler ---

    filmde benim en çok takıldığım sahne elly'nin ahmet'e karısından neden ayrıldığını sorması ve ahmet'in cevabıydı. ahmet'in eski karısı "sonsuz bir umutsuzlukla yaşamaktansa mutsuz bir sonla bitirmeyi yeğlerim" minvalinde bir cevap vermişti. bu cevaba elly'nin perspektifinden bakıldığında durum çok vahim. çünkü sonradan anlaşılacağı üzere elly'de nişanlısından ayrılmak istiyor ama söyleyemiyor. bir umut diye bu geziye gelip ahmet'le tanışıyor. yani ahmet'in eski karısının söylediği bu söz bizzat elly'nin de söylemek, yapmak istediği şey aslında.
    ---
    spoiler ---


    (cryptic writer - 23 Şubat 2014 04:49)

  • comment image

    nefis seyir zevki veren, sürükleyici bir film.

    pek güzel bir "boka saran tatil" hikayesi de diyesim var. oyuncuların altyapısını araştırmadım ama hepsinin rol beceresi eksiksizdi. her yönden oldukça gerçekçi bir yapım olmuş.

    diğer yandan ortada bir kayıp varken kalkıp herkesin olayın ahlaki boyutlarına takılıp kalması da ayrı bir değişik gönderme idi. tıpkı tüm suçların kadınlara atılması gibi.

    kaçırmayınız.

    8 / 10.


    (karinca beli - 4 Temmuz 2014 00:24)

  • comment image

    yönetmeni tanıyanlar bilir, adam bu tür filmlerin ustası. yani aslında herkesin hayatında olabilecek bir olayı ele alıp hayatın gerçeklerini iran kültürüyle harmanlayıp seyirciye sunan efsane (evet son 3 filminden sonra bunu rahatlıkla kullanabilirim) kişilik...

    burada da öyle... about elly tam bir "durum" filmi... fakat son 2 filminden biraz farklı olarak daha hareketli diyebilirim. potporik yaklaşımı da cabası. eğlenceli bir filmmiş gibi neşeli ve kalabalık bir aile kareleriyle başlayan film bir anda "nooluyo ya?" dedirtip devamında gelişen olaylar ile izleyiciyi soru işaretlerine boğuyor. yine devamında gelen ve diken üstünde geçen sahneler, telaş, heycan, suçluluk, bilinmezlik, iran, kadınlar, yargılar, acabalar... karakterlerle birlikte izleyici de birşeyler öğreniyor, tartışıyor, düşünüyor ve merak ediyor.

    ben filmi izlerken çok gerildim. beyaz yalanların aslında göründükleri kadar beyaz olmadığı daha güzel nasıl anlatılabilirdi bilmiyorum. durumla başa çıkmaya çalışan karakterlerdeki değişimler, değişen düşünceler, insanların nasıl da yüzeysel yaşadığını ama iş ciddiye binince nasıl da sorumluluktan kaçmaya çalıştığını kör göze parmak misali değil de, en olağan ve en yalın biçimde sunuyor film... ve tercihlerin nasıl sonuçları olduğunu... finalde çoğu insan elly'e ne olduğunu düşünürken ben ali rıza'nın elly hakkındaki değişen tutumunu düşünmüştüm.

    velhasıl film çok iyi. 8/10

    not: eklemeden geçemiycem "müziksiz film izlenmez abi" tabumu kırdığı için asghar farhadi abimize ayrıca teşekkür ediyorum. yani senaryo ve yönetmenlikteki başarısı dışında tutuyorum bu özelliğini. izlediğim diğer 2 * * filminde de bir an bile "hani müzik yok mu bunda?" şeklinde düşündürmediği için kendisi benim için efsanedir, başucu yönetmenidir.. öhm, saygılar.


    (kalpazan - 8 Kasım 2014 02:21)

Yorum Kaynak Link : darbareye eli