Film Noir / 25
  • "humphrey bogart ve gloria grahame'in başrolde oynadığı çooook eski bir amerikan filmi. 1950-1955 zamanları falan olmalı.."
  • "oldboy soundtrackinde bulunan parçalar içinde filmde en çok kullanılanı bu parçadır. ağır bir hüzün ve çaresizlik hislerini barındırıyor sanki."
  • "ayrıca sopor aeternusun may i kiss your wound adlı parçasında geçen bir söz."in a lonely place, where as lovers we can die..""
  • "aynı zamanda californication ikinci sezon yedinci bölümü."
  • "aynı zamanda dawson's creek beşinci sezon on altıncı bölümünün adı."
  • "bir yeong-wook jo eseridir."
  • "filmde laurel'in dix'e aşk sahnesini çok sevdiğini söylediği an kadar incelikli bir diyalog çok nadir yazılmıştır. burda var işte. 6.06^dan 6.30 a kadar olan kısım."
  • "kuşkunun insanı bazen nasıl içten içe yiyeceğini başarılı şekilde gösteren film, bu arada başroldeki gloria grahame bana birini hatırlattı film boyunca ama kimi?"
  • "muhteşem filmden muhteşem bir replik:"beni öptüğü gün doğdum. beni terk ettiği gün öldüm. beni sevdiği birkaç haftada yaşadım.""
  • "1950 yapim nicholas ray filmi.. filmden bir alıntı: "beni öptügün gun dogdum, terk ettigin gün öldüm. aradaki bir kac haftada yaşadım""
  • "nicholas ray'in çoğu filmi gibi garip bir başyapıt olan bu filmde bogart'ın 50lerde gösterdiği en derin, en incelikli performanı görürüz."




Facebook Yorumları
  • comment image

    nicholas ray'ın yönetmeni olduğu humphrey bogart ve gloria grahame'in başrollerini oynadıkları 1950 yapımı film. (ayni zamanda bir new order sarkisi.)

    klasik bir film noir olarak sayılabilecek film, o dönemin hemen tük film noir'ları gibi yine bir kitaptan alınmış fakat senaryo -özellikle baş karakter bazında- oldukça değişime uğramıştır.
    benim filmle alakalı en çok dikkatimi çeken nokta; humphrey bogart'ın film boyunca nadiren sigara içmesi onun aksine temizlikçi martha'nın hemen her sahnede sigara içiyor olması oldu.
    ayrıca louise brooks anılarında, bu filmdeki dixon steele karakterinin, gerçekte tanıdığı humphrey bogart'a çok benzediğini yazmış


    (gioberg - 8 Eylül 2009 11:48)

  • comment image

    oldboy soundtrackinde bulunan parçalar içinde filmde en çok kullanılanı bu parçadır. ağır bir hüzün ve çaresizlik hislerini barındırıyor sanki.


    (onepagememories - 24 Haziran 2010 03:09)

  • comment image

    new orderin olmayan, en azindan olmamasi gereken guzel parca. cenaze marsi alternatifi olabilecek joy division agirligi var yine. fakat sozler hic de ian curtisin tarzi degil sanki..

    caressing the marble and stone,
    love that was special for one,
    the waste in the fever i heat,
    how i wish you were here with me now.

    body that curls in and dies,
    and shares that awful daylight,
    warm like a dog round your feet,
    how i wish you were here with me now.

    hangman looks round as he waits,
    cord stretches tight then it breaks,
    someday we will die in your dreams,
    how i wish we were here with you now.


    (dementia - 8 Aralık 2002 01:33)

  • comment image

    1950 den bir bogart filmi....
    klasik bir film noir beklentisiyle izlemeye başladım ancak bogart ın müthiş oyunculuğu ve güzel karakter analizleriyle süslenmiş bir psikolojik-dram-gerilim tadında sağlam bir filmle karşılaştım.
    bulan kaçırmasın...........


    (pam - 14 Şubat 2011 21:20)

  • comment image

    gayet başarılı finalinin yanı sıra, gloria grahame'ın sürekli zıplayan kaşları, humphrey bogart'ın bir kaç beden büyük pantalonları ve müthiş bir yan karakter olan temizlikçi kadın ile hatırlanması gereken filmdir.


    (cekirge - 1 Mart 2011 10:49)

  • comment image

    humphrey bogart'ın tam manasıyla döktürdüğü, sonuyla birçok kişiyi ters köşeye yatırması muhtemel, türünün en farklı ( suçtan ziyade olayın romantik yönüne ağırlık vermesiyle ) ve en iyi örneklerinden biri olan bir nicholas ray filmi.


    (ceyyhun - 22 Temmuz 2012 11:55)

  • comment image

    bana biraz metin kaçan'ı anımsattı ne yalan söyliyeyim.
    --- spoiler ---

    şiddet eğilimli bir adamın bir gün bir cinayet olayıyla suçlanması. cinayet çözülünce de iş işten geçmiş ortada ne aşkı ne başka bir şeyi kalmıştır.
    gelen telefon ise zamansızdır.
    bir gün önce cinayet haberini alsalardı her şey daha iyi olacaktır ama işte telefon gelmemiştir.
    telefonda söylenen sözler ise her şeyi özetler.
    'dün olsaydı çok şey ifade ederdi ama bugün artık bir önemi yok'

    ---
    spoiler ---


    (vifend - 10 Ocak 2013 21:15)

  • comment image

    filmde laurel'in dix'e aşk sahnesini çok sevdiğini söylediği an kadar incelikli bir diyalog çok nadir yazılmıştır.

    burda var işte. 6.06^dan 6.30 a kadar olan kısım.


    (low rock - 21 Nisan 2013 01:51)

  • comment image

    kuşkunun insanı bazen nasıl içten içe yiyeceğini başarılı şekilde gösteren film, bu arada başroldeki gloria grahame bana birini hatırlattı film boyunca ama kimi?


    (earth golem - 15 Mayıs 2013 08:26)

  • comment image

    muhteşem filmden muhteşem bir replik:

    "beni öptüğü gün doğdum. beni terk ettiği gün öldüm. beni sevdiği birkaç haftada yaşadım."


    (hanging rock - 26 Ocak 2014 19:06)

  • comment image

    enfes bir karakter draması ve gerilim filmi. nicholas ray'in ellerinden çıkmış dört dörtlük bir film. kanımca humphrey bogart'ın da en iyi performanslarından birisini içerir. keza güzeller güzeli gloria grahame de bir o kadar iyidir. önüne geleni döven, hemen parlayan, dövdüğü kişilerden mürekkep sabıkası her gün daha da büyüyen bir senaristin adının bir cinayete karışmasından sonrasını anlatıyor film. tabi cinayet denince bir polisiye film beklenmesin. şüphesiz "katil kim?" sorusunun yanıtı finale kadar sağlam bir şekilde korunuyor, katil belli edilmiyor. ama polisiye izlek yerine dix adlı senaristin şiddet patlamalarına ve onunla evlenmeyi planlayan sevgilisiyle ilişkisine odaklanıyor film. daha önce bogart'ı böylesi bir rolde görmediğimden bu denli manyakça davrandığını görünce şaşırmadım desem yalan olur. bogart kariyerinde birbirlerinden çok farklı karakterlere hayat vermiş olsa da daha önce sanıyorum bu denli manyak bir karaktere can vermemişti. hem bogart, hem de karakter enfesti. gerçi karakterin neden bu denli manyak hareket ettiği açıklanmıyor. açıkçası ben bu konuda bir açıklama yapılmasını bekledim. lakin yapılmadı. öte yandan gloria grahame'nin canlandırdığı karakter bana alfred hitchcock'un başyapıtlarının gölgesinde kalan, benim de pek sevmediğim ama dikkate değer filmlerinden suspicion'daki karakteri hatırlattı. iki karakter de kocalarının katil olup olmadıklarını sorgularlar film boyunca. son kertede filmin mutsuz (?) sonla bitmesi de dikkati çeken taraflarından. eğer ki hays yasaları'nı abartmıyorsam yapımcıların bu sona nasıl izin verebildiklerini merak ediyorum.

    spoiler

    aslında mutsuz son denemez. zira dix manyağın teki. böyle bir adamla evlenilmez, bir ömür yaşanmaz. ayrıca menajerinin dediği gibi şiddet onun eli, ayağı gibi. onsuz yapamayan birisi dix. "onu iyi yönleriyle de, kötü yönleriyle de kabul edeceksin," diyor sevgilisine dix'in menajeri. tabi ki bu denli manyak birisiyle "müstakbel kocamdır. sever de, döver de" denilip evlenilmez. sevgilisi de anlıyor bunu zaten. dolayısıyla bir ayrılıkla bitiyor. benim için mutlu bir son. ama genelde tam tersi şekilde bitirilir o dönemdeki filmler: dix şiddetten arındırılır, katil belli olduğundan sevgilisinin şüpheleri de biter ve evlenip ömür boyunca mutlu yaşarlar! fantastik bir son. hiç realist değil. ama mutsuz son satmaz, izleyiciyi mutsuz etmeyelim diye düşünüldüğünden bu şekilde bitirilirdi o filmler. neyse ki ray filmini böyle bitirmiyor. tanıdığım sinir hastaları var ve yıllar içinde daha az asabi olsalar da bundan kurtulabildiklerini söylemek zor. dolayısıyla dix de her daim sevgilisini üzecek, belki öldürecekti. kısacası mutlu sonla bitti film.

    spoiler


    (sherlock holmes 90 - 11 Mayıs 2014 22:09)

  • comment image

    1950 yapim nicholas ray filmi.. filmden bir alıntı: "beni öptügün gun dogdum, terk ettigin gün öldüm. aradaki bir kac haftada yaşadım"


    (serpicoo - 15 Haziran 2014 00:38)

  • comment image

    nicholas ray'in çoğu filmi gibi garip bir başyapıt olan bu filmde bogart'ın 50lerde gösterdiği en derin, en incelikli performanı görürüz.


    (caponsever - 19 Temmuz 2006 10:30)

Yorum Kaynak Link : in a lonely place