Süre                : 1 Saat 25 dakika
Çıkış Tarihi     : 29 Aralık 2010 Çarşamba, Yapım Yılı : 2010
Türü                : Macera,Komedi,Aile
Taglar             : reference to gulliver,gulliver,close up of eye,Gözleri kapat
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Twentieth Century Fox , Dune Entertainment , Davis Entertainment
Yönetmen       : Rob Letterman (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Joe Stillman (IMDB)(ekşi),Nicholas Stoller (IMDB),Jonathan Swift (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Jack Black (IMDB)(ekşi), Jason Segel (IMDB)(ekşi), Emily Blunt (IMDB), Amanda Peet (IMDB)(ekşi), Billy Connolly (IMDB)(ekşi), Chris O'Dowd (IMDB)(ekşi), T.J. Miller (IMDB)(ekşi), James Corden (IMDB)(ekşi), Catherine Tate (IMDB), Emmanuel Quatra (IMDB), Olly Alexander (IMDB), Richard Laing (IMDB), David Sterne (IMDB), Stewart Scudamore (IMDB), Jonathan Aris (IMDB), Jake Nightingale (IMDB), Okezie Morro (IMDB), Chris Middleton (IMDB), Danni Bennatar (IMDB), Bradley Ford (IMDB), Noah St. Bean (IMDB), Zachary Harris (IMDB), Charlize Hyams (IMDB), Nieve Stenton (IMDB), Rafiella Brooks (IMDB), Robert Gilbert (IMDB), Harry Peacock (IMDB), Gemma Whelan (IMDB), Ian Porter (IMDB), Stink Fisher (IMDB), Bentley Kalu (IMDB), Meredith Vieira (IMDB), Joe Lo Truglio (IMDB), Christopher Lee Shefstad (IMDB), Dale Mercer (IMDB), Greg Bennett (IMDB), Souleiman Bock (IMDB), Felicia Chong (IMDB), Bern Collaco (IMDB), Tom Coughlin (IMDB) >>devamı>>

Gulliver's Travels ' Filminin Konusu :
Klasik masal modern dünyaya uyarlandı! Bu eğlenceli aile komedisinde Jack Black karşımıza Lemuel Gulliver olarak çıkıyor. New York'ta bir gazetenin ofisinde posta dağıtıcısı olarak çalışan Gulliver hoşlandığı editorü (Amanda Peet), etkilemek için Bermuda Şeytan Üçgeni ile ilgili yazı yazmak istediğini söyler. Oraya gitmek için yola çıkar ama kendini Cüceler Ülkesi Lilliput'ta bulur! Bu olağanüstü yeni dünyada Gulliver sonunda büyük bir adam olmuştur! Küçük arkadaşlarına kendi dünyasından hikayeler anlatır, kendini tarihi olayları yaşamış gibi gösterir. Gulliver küçük dostlarının ezeli düşmanları karşısında zafer kazanınca onlar için daha da önemli biri haline gelir. Fakat beklenmeyen bir şey olur, minik arkadaşları tehlikededir! Onları kurtarmak için elinden geleni yapmanın zamanı gelmiştir.


  • "2010'da gosterime girmesi planlanan jonathan swift uyarlamasi. jack black gulliver rolunde karsimiza cikacak."
  • "(bkz: gulliver/@helterskelter)"
  • "imdb notuyla gidilmemesi gerektiğini göstermiş film. 4.5 ne lan? hem de 3 boyutlu giriyor cinebonuslara."
  • "irlandali yergi ustasi jonathan swift tarafindan yazilan ve politik bir alegori olarak da okunabilecek dort ayri bolumden olusan kitap."
  • "(bkz: gulliverin seyahatleri)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    çocuk kitabı olarak bilinen, aslında korkunç bir ütopya olan jonathan swift romanı. yazarın tantarizmini açığa vuran bir sonla biter. kitap dört bölümdür.

    ilk bölümde romanımızın kahramanı lemuel gulliver cüceler ülkesi'nde seyahat eder. cüceler ülkesindeki toplumsal düzeni, düşüklüğü, soysuzluğu, gulliver'in yaşadığı zaman ingilteresini temsil etmektedir. cüceler simgesel anlamda insan soyunu temsil eder.

    ikinci yolculuk devler ülkesi'nedir. devler güçlerine rağmen barışçıldır. kahraman, bu devlerin avrupa'ya saldırdıkları takdirde avrupa'yı yerle bir edeceğini aklından geçirir. fakat ülkenin kralıyla konuştuğunda bunun mümkün olmadığını, çünkü büyüklüğün* savaşmakla bağdaşmadığını kraldan öğrenir.

    üçüncü yolculuğa geçmeden önce yazarın 20. yüzyılda yaşadığı ve o dönemin bir bilimler çağı olduğu - 18. yüzyılın ikinci yarısında başlayan sanayi devrimi 20. yüzyılda çok büyük bir hız kazanmıştır- akla gelmelidir. bu yolculuk laputa isimli bilim ülkesinedir. bu ülkede bilim adı altında çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. bu çalışmalara örnek, hıyardan gün ışığı, buzdan barut elde etmeye kadar absürdleşir.

    dördüncü gezide houyhnhnmlar ülkesi'ne varır. bu ülkede asil atlar yaşamaktadır. buranın yöneticileri de asil atlardır. insanlar atların köleleridir. ütopik bir düzenin kurulmuş olduğu bu ülke, swift'in ütopyasıdır. ingiltere'ye döndüğü zaman karısından, çocuğundan ve tüm insanlardan tiksinir; onların kokusuna bile katlanamaz.


    (apuleius - 19 Eylül 2008 12:23)

  • comment image

    jonathan swift'in sağa sola giydirdiği masalıdır. kısaca değinmek gerekirse;

    gulliver'ın lilliput'a yaptığı gezide karşılaştığı küçük insanların siyaset anlayışı ile dönemin ingilteresini yerden yere vurmuştur. devlet dairelerindeki önemli mevkilere seçilecek kimselerin zihinsel yeteneklerine göre değil de kralın gözüne hoş görünmek için yaptıklarına göre değerlendirilmesini ipin üzerinden atlama yarışı yapan insanlarla güzel bir şekilde eleştirmiştir.

    ayrıca lilliput'taki siyasi eğilimlerini alçak ökçeli veya yüksek ökçeli ayakkabılar giyerek belli eden insanların da whig ve tory mensuplarını anlatması gözden kaçmamalıdır.

    yumurtanın hangi tarafınan kırılacağı, bunun devletçe belirlenmesi, aksini yapanların cezalandırılışı ve hatta öldürülüşü ise devletin saçma uygulamalarını güzelce özetler.

    bunların yanı sıra swift, gulliver'ın laputa adasında karşılaştığı bilimsel çalışmalarla -hayvanların beyinlerini birbirlerinin yerine koymaya çalışıyorlar- ingiltere'de royal society olarak bilinen bilim kurumunun -ki newton da üyeleri arasındadır- aslında boş olduğunu anlatır.

    son olarak dördüncü adada gulliver'ın karşılaştığı yahoo'lar ve onlara karşı olan tutumu insanlığın yaratılışından beri süregelen kibirinden bahsedilir.

    tüm bu ana başlıkların yanında yer alan küçük detaylar swift'in bir çocuk kitabında topluma ve devlete ne kadar rahat bir şekilde yüklenebildiğini gözlemlememiz için yeterli olacaktır.

    hoş, şu an kime sorsanız 'güliver mi? okuduydum ya ilkokulda. çocuk kitabı deel miydi o?' şeklinde cevap alacağınız için yergilerden bizim de nasiplenmemiz gerektiği aşikar.


    (aranan hayvan - 26 Aralık 2008 05:56)

  • comment image

    ‘gulliver’in gezileri’, dört ayrı yolculuğu anlatır. ilk yolculuk cüceler ülkesine, ikincisi devler ülkesine, üçüncüsü ise bilim adamlarının yaşadığı uçan adayadır. bu üç bölüm de siyasetin ve bilim dünyasının bir parodisini içerir.son bölüm ise houyhnhnm’ler ile yahoo’ların ütopik ülkesine yapılan yolculuktur. bu ülkede atlar, yani houyhnhnm’ler, aklı başında yaratıklardır ve kardeşlik için kurdukları uygarlıkta yaşamaktadırlar. dillerinde, ‘yalan’ sözcüğü bile yoktur. biyolojik olarak insan türünden gelen yahoo’larsa, tamamen vahşi ve erdemden yoksundurlar. atların, insanları ahırların hizmetçileri olarak kullandıkları bir ülkede yaşarlar. gulliver, atların uygarlığını anlata anlata bitiremediği gibi onlara öyle hayran olur ki, ülkesine döndüğünde insanların ne görüntüsüne ne de kokusuna dayanamaz. kendisine iki at satın alıp bütün vaktini onlarla birlikte ahırda geçirmeye başlar.


    (athletic club de bilbao - 17 Mayıs 2009 13:23)

  • comment image

    farklı yorumları, bakış açılarını okudukça derinleşen kitap. misal;

    liliput'taki insanlara göre kocaman bir dev olan gulliver, onlar tarafından esir alınabilip bağlanabiliyor. bu da ingiltere'nin o dönemdeki koloni hareketlerine çok şık bir gönderme niteliğinde.

    esasen coğrafi olarak da, popülasyon olarak da daha büyük ülkeleri kolonisi yapan ingiltere bunu teknolojik olarak gelişmiş olmasına borçludur o zamanlarda...


    (aranan hayvan - 8 Haziran 2009 08:44)

  • comment image

    yeni yerler, kültürler görmek isteyen ve gemilerde doktorluk yaparak para kazanmak isteyen gulliver'in dört bölümde yazılmış macerası. jonathan swift'in, kendisine bir maske takarak, adını da gulliver olarak değiştirip; saf bir genç doktor olarak başlayan tecrübelerinin son demlerde insandan tiksinmeye kadar vardırdığı bir hicvdir, bu geziler. çocuk kitabı olarak görülmesi bir ironi gibi.

    roman, biraz swift'in hayatıyla paralel incelenirse görülecek olan şey; siyasete ve insanların çıkarcılığına olan derin öfke ve hayal kırıklığıdır.

    liliput ülkesi ingiltere, blefusca ise fransa veya irlanda'dır. al birini vur ötekine şeklinde eleştirir, yazar. iki taraf da birbirleriyle mücadele etmekten bıkmamıştır. cüceler ülkesidir, swift'in gözünde bu ikisi. uzaktan bakınca şirindir. anlayışları küçüktür, ufak çıkarlar peşinde koşmaktadırlar, particilik kısır döngüsündedirler. ama belli olmaz onlardaki bu ahlaki noksanlıklar. çünkü bir yüzey ne kadar küçükse o derece göze görünmez olur ayrıntılar. buradaki yüzey kelimesi genel manada hayata bakış-düşünce olarak algılanmalı.

    sonrasında devler ülkesi gelir. burada yüzeyler büyüktür. her ayrıntıyı görür gulliver, ama anlar ki, dev'lik denen şey anlayışta, idrakte gizliymiş. o sayede dev olunabilirmiş. brobdingnag* kralı ile yaptığı söyleşilerde hicvin doruklarına çıkar, swift. * iadeli taahhütlü eleştiriler ingiltere'yedir. ( gezilerinde kaldığı yerlerden bahsederken tribnia'dan bahseder, ülkenin yerlileri oraya langden demektedirler. britain ve england, anagram yapılarak değiştirilmiştir örnekte görüldüğü gibi)

    devir sanayii devridir, bazı maskaralıkların başını alıp yürüdüğü bir bilim anlayışı da mevcuttur. laputa ülkesinde bunlarla ilgilenerek, kraliyet bilimler akademisine ayrılan kaynağın heba edildiğini anlatmaya çalışır. üstelik aktarılan kaynaklarla daha çok fakirleşmektedir ülke, daha geriye gitmektedir. toprak işlenemez hale getirilmiştir, tüm ülke bakımsız kalmış, bir nevi viraneye dönmüştür. ( bazı eski usul yönetimden vazgeçmeyen arazi sahipleri hariç )

    son bölümde ise atlar ülkesindedir gulliver. niçin atları seçmiştir en yüce ırkların ülkesi olarak swift ?.. tek boynuzlu mitolojik varlıklara mı göndermedir yoksa atların çatlayıncaya kadar çalışması - asaletleri - sadakatleri mi dikkate alınmıştır sorusu gelir akla bu seçimin temelinde yatan sebebe cevap ararken. kanaatimce her ikisi de geçerlidir. zira atlar ülkesinden kovulmak gibi olmasa da gönderilir gulliver. aşağı ırktandır, doğası bozulmaya-bozgunculuğa elverişlidir. insandır çünkü. her ne kadar kendisi gelişmiş bir bilince sahip olsa da, bir yahoo*dur.

    hayatı boyunca, ehil olmayan, hiç bir şekilde yeteneği olmayan, aklı çalışmayan bir sürü insana sırf politik nedenlerden ötürü yüksek makamların verildiğini göre göre en nihayetinde tiksinme aşamasına gelmiştir jonathan swift. işte bu nedenle atlar ülkesinden dönüşünde gulliver insanların kokusuna bile dayanamaz haldedir. azap gibidir, bu arızi ırka katlanmak. güvenemez insanlara ve sevemez artık hiçbirini.

    kitapta bir ütopya çizilir. ütopya'daki atlar ülkesi, melekler diyarı gibidir. sorunlu olan insan ırkı yani yahoo'lar bile burda sorunsuz çalıştırılmaktadır. melekleşemeyeceğini bilir insanların, yazar. o yüzden cücelerin anlayışlarını büyüterek hiç olmazsa devleşmesini ister. devler ülkesinin kralı ile olan diyalogları bu bakımdan manidardır. şu cümleleriyle anlayışın ne olması gerektiğini özetler kitap. ütopyanın varıp varabileceği nokta buradan öteye geçmeyecektir zira.

    "brobdingnag kralına göre; önce bir buğday başağı ya da bir ot yaprağı biten yerde, iki buğday başağı ya da iki ot yaprağı yetiştirebilen bir kimse, yurduna, politikacılar soyunun topundan daha özlü bir hizmet göreceği gibi, insanlıkça da daha değerli sayılırdı."


    (muhayyile - 28 Ekim 2009 05:32)

  • comment image

    çocukluğumda okuyup bir kez daha okuma isteği, hatta defalarca okuma isteği uyandırmıştır ve bu özelliği ile bende yeri çok ayrıdır. çok güzel hayal dünyalarına daldırmıştı beni zamanında. ilk fırsatta bir kere daha okuyup zamanında neler hayal ettiğimi hatırlamam gerektiğini hissediyorum şuan.
    tabi bu kadar az entry girilmesi de beni şaşırtmamış değildir. gulliver'in gezilerinin her çocuk tarafından okunmuş ve okuyanlarda etki falan bıraktığını düşünürdüm hep. meğersem pek te önemsenmeyen, zikten bir çocuk kitabı olarak kalmış demek ki genel kitlenin gözünde.*


    (fungus amongus - 7 Ocak 2010 20:33)

  • comment image

    bugün sinemada fragmanını izlerken sinirden küplere bindim.. 2 dakikalık tanıtımda sanırım beş kez yukarıdan sarkan kara kıl yumağı mikrofonu gördüm.... hayır ne kadar zor olabilir o mikrofonu kareye sokmamak.. merak ediyorum filmde kaçkez gözüme sokulacak o kıl yumağı...
    (bkz: nefret)


    (kaderdiyemessinhe safuckingdick - 28 Eylül 2010 20:38)

  • comment image

    aldığım duyumlara bakacak olursam 29 aralık 2010'da ülkemize gösterime girecek olan film. hatta yine benzer duyumlarıma göre bugün de amerikanyada gösterime girmiş. heyecanlanarak bekliyorum. seveceğimi biliyorum.


    (bi el ativer hele - 25 Aralık 2010 23:46)

  • comment image

    imdb notuyla gidilmemesi gerektiğini göstermiş film. 4.5 ne lan? hem de 3 boyutlu giriyor cinebonuslara.


    (41 - 29 Aralık 2010 21:07)

  • comment image

    gulliver, hakim ingiliz zihniyet dunyasinin elestirisi mahiyetinde ki bir romandir. dort ayri yere ugrar gulliver ve hepsinde bir ironi barindirir. son olarak at-insan karisimi mahluklarla olan yasantisi ise icler acisidir. romantiktir.


    (lizarazu - 1 Temmuz 2003 08:29)

  • comment image

    jonathan swiftin yazdığı bir çocuk romanı. efenim guliverin maceraları gemiyle seyahate çıkmasıyla başlar. gemi bi kaza geçirir. kendini bi adada bulur şeklindedir. uzunca yıllar, önce bir insan boyutuna göre çok ufak insanların adasına (takriben 10 cm. felan), sonra çok büyük insanların adasına (gene takriben 10 m. felan) gider. buralarda yaşadığı bir takım diyalogları derleyip toplayıp yazmış bu jonathan arkadaş.

    guliver, asıl macerayı küçük insanların adasında yaşamıştır. burada yıllar yılı kalan guli, kendine bi ortam yaratmayı başarmıştır. ilk önceleri biraz zorlansada boyca küçük arkadaşlarının desteğiyle geçinip gitmesini bilmiştir. zaman ilerledikçe yanlızlıktan sıkılan guli, kendini içkiye vermiştir. sarhoşluğu da pistir hani. çelikmez cinsten. içip içip kusmalar mı dersin, yoldan geçene laf atmalar mı...

    gulinin bu durumuna üzülen yakın çevresi "bi el atalımda şu adamı bi kerhaneye götürelim, sevaptır." düşüncelerine kapılmakla kalmayıp, uygulama için bi fon oluşturmuşlardır. günün birinde guli gene içerken, bu arkadaş çevresi gulinin koluna girip (artık nası oluyosa) kerhanenin yolunu tutmuşlar...

    gulinin kafası bi dünya, arkadaşlarının gazıyla ve yılların verdiği abazanlıkla girmiş içeri. gulinin dev gibi olmasının yanı sıra pide sarhoş olduğunu gören kerhane sakini bayan, seninle işim olmaz gibilerinden havalara girince olaya sinirlenen guli, malafatı* masanın üzerine vurunca, kerhane sakini bayanın gözleri faltaşı gibi açılmış...

    gulinin bu macerasını herkeşler bilmez. bende anlatanların yalancısıyım.


    (pomak - 19 Temmuz 2005 09:46)

  • comment image

    kabalcı'nın indirimli kitaplar rafında, çizim kapaklara sahip güzelim jules verne kitaplarının, kerime nadir romanlarının yanında bulunabilen ve hatta elli kuruşa edinilebilen kitaptır (bkz: uykudan önce)


    (neriman koksal - 27 Mart 2006 19:49)

  • comment image

    değişik karaketerle barındırması yönüyle çocuklara, karmaşık ve derin siyasi anlamlar ve imgeler içeresiyle çocuklara hitab eden bir jonathan swift klasiği. aslen hiciv tarzında yazılmış 18. yüzyıl ingiltere sinin siyasetini ve özellikle de whig partisi ni eleştirmek için yazılmıştır.

    baş kahraman gülliver in ismi 'saf' anlamına gelen 'gullible' kelimesinden türetilerek, kendisine j. swift tarafından herşeyi yaşadığı ve olayların içinde bulunduğu halde art niyetli insanları farkedemeyen insan misyonu yüklenmiştir.
    yolu önce lilliput denen cücelerin ülkesine düşer, ki lilliputanlar ingiltereyi blefuscu ise fransa yı temsil eder. aralarındaki minik mezhep farklılıklarından çıkan tartışmalarla içten içe dalga geçer swift ve de tartışmaların aslında ne kadar önemsiz detaylardan çıktığını vurgular. lilliputanların boyut olarak küçük olması whig partisinin ahlaki boyutuyla paraleldir.

    gülliver in yolu daha sonra brobdingnag denen devasa boyuttaki insanların ülkesine düşer ve kendisi bir cüce gibi kaldığı için bu insanların maskarası, eğlencesi olur bi müddet. daha sonra laputa adasına, daha sonra da houyhynhynm denen bilge atların adasına düşer yolu.

    karakterlerin hemen hemen tümünü simgesel olarak kullanan jonathan swift bu klasikleşmiş eserinde siyaseti, ekonomiyi, dini ve hatta toplumu da bazı konulardaki bilgi eksikliklerinden dolayı ve de siyasetçilerin gerçek yüzlerini göremediklerini düşündüğü için eleştirir.


    (kestane sekeri - 9 Haziran 2006 19:50)

Yorum Kaynak Link : gulliver's travels