Süre                : 1 Saat 47 dakika
Çıkış Tarihi     : 09 Mayıs 2008 Cuma, Yapım Yılı : 2008
Türü                : Drama,Heyecanlı
Taglar             : Otokrasi,Diktatörlük,Deney
Ülke                : Almanya
Yapımcı          :  Rat Pack Filmproduktion , Constantin Film , B.A. Produktion
Yönetmen       : Dennis Gansel (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Ron Jones (IMDB)(ekşi),Johnny Dawkins (IMDB)(ekşi),Ron Birnbach (IMDB),Dennis Gansel (IMDB)(ekşi),Peter Thorwarth (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Jürgen Vogel (IMDB)(ekşi), Frederick Lau (IMDB)(ekşi), Max Riemelt (IMDB)(ekşi), Jennifer Ulrich (IMDB)(ekşi), Christiane Paul (IMDB), Jacob Matschenz (IMDB), Cristina do Rego (IMDB), Elyas M'Barek (IMDB)(ekşi), Maximilian Vollmar (IMDB), Max Mauff (IMDB), Ferdinand Schmidt-Modrow (IMDB), Tim Oliver Schultz (IMDB), Amelie Kiefer (IMDB), Fabian Preger (IMDB), Odine Johne (IMDB), Tino Mewes (IMDB), Karoline Teska (IMDB), Marco Bretscher-Coschignano (IMDB), Lennard Bertzbach (IMDB), Thommy Schwimmer (IMDB), Joseph M'Barek (IMDB), Jaime Ferkic (IMDB), Darvin Schmidt (IMDB), Leander Hagen (IMDB), Lucas Hardt (IMDB), Max Richter (IMDB), Sophie Kurzke (IMDB), Liv Lisa Fries (IMDB), Lena Lutz (IMDB), Hendrik Holler (IMDB), Ilo Gansel (IMDB), Natascha Paulick (IMDB), Maren Kroymann (IMDB), Teresa Harder (IMDB), Thomas Sarbacher (IMDB), Hubert Mulzer (IMDB), Gerald Alexander Held (IMDB), Johanna Gastdorf (IMDB), Friederike Wagner (IMDB), Dennis Gansel (IMDB) >>devamı>>

Die Welle ' Filminin Konusu :
'Güçlü ve süper akıcı. Genç kadrosu ve başarılı performanslarıyla Gansel’den zinde bir yönetmenlik.' Günümüzde, insanları bir sürüye dönüştürerek robotlaştıran ideolojilerin yol açtığı felaketlerin artık geçmişte kaldığını düşünmek kuşkusuz büyük bir yanılgı. Kişisel düşünce, çıkar ve duygusal dalgalanmalar arasında çırpınan günümüz insanını belli bir düşünce, değer ve inancın ortak paydasında örgütleyerek ayrımcı yapılanmalar oluşturmak hiç de güç değil ne yazık ki...1967 yılında California’da yaşanmış gerçek bir olayı günümüz Almanyasına aktaran , The Wave ’Tehlikeli Oyun’, faşizmin köklerine dair etkileyici ve güncel bir hikaye. Film, enerjik ve karizmatik bir öğretmen olan Rainer Wegner’ın otokrasi üzerine verdiği ders ile başlar. Öğrencilerin ilgisizliği üzerine dikkatlerini çekmek için bir deney yapmaya karar verir: Öğrencilerinden kendisini liderleri olarak kabul etmelerini ve kendisine Mr. Wegner diye hitap etmelerini ister. 'Disiplin aracılığıyla güç' moto’sunu seçer; bir logo yaratır; herkese beyaz bir t-shirt giydirir ve gizli bir işaretle iletişim kuran bu gruba 'The Wave' adını verir. Öğrenciler, umulmadık bir şekilde bu birlikteliğin oluşturduğu güçten zevk almaya başlarlar. Kısa bir süre içerisinde yeni keşfedilen bu disiplin, diğer okul aktivitelerinde de kendisini göstermeye başlar ve gruba yeni üyeler katılmasını sağlar. 'The Wave' başlangıçta gençler için saf bir inanç, birlik ve dayanışma ifade etse de kişisel düşünce, değer ve inançlarının ortak bir paydada hareketlendirilmeleri ile giderek kontrolden çıkarlar ve bu durum çok kısa sürede farklı boyutlara ulaşır. Filmin sitesi için tıklayın.

Ödüller      :

!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali:Special Prize of the Jury


  • "türk eğitim sistemine çarpıcı bir eleştiri.."
  • "karo: hdpmarco: chpmona: yeşiller ve sol gelecek partisisinan: almanya'da spd, türkiye'de mhptim: akp - osmanlı ocakları"




Facebook Yorumları
  • comment image

    almanya'da kimi okullarda almanca dersinde almancası, ingilizce dersinde de ingilizcesi okutulan kitaptır.

    ayrıca, "abi, salak mı bu almanlar? nasıl yayılmış nazizm bu kadar?" sorusunun cevabını da tahlil eden ve içinde barındıran bir kitaptır.


    (yumusakdiken - 28 Nisan 2008 23:24)

  • comment image

    çok çok andırdığı das experiment ile karşılaştırıldığında oldukça zayıf kaldığını düşündüğüm film.

    --- spoiler ---
    karakterlerin evrilmesi falan yok hiç, daha beşinci dakikada tipler koyunlaşıyorlar. ayrıca hocanın, yaptığı uygulamanın otokrasinin ne olduğu, bir diktatörlüğün nasıl oluşabileceğini göstermek amacından diktatörlüğün tadını çıkarmaya doğru nasıl yöneldiğini filan da görmüyoruz. yani adam “işte çocuklar hemen kendilerini toplu hareketin büyüsüne kaptırdılar, şu zaman onları uyandıracağım ve ne olduğunun farkına varacaklar” düşüncesini başlangıçta taşıyıp sonra yitirip yeniden mi hatırladı, yoksa zaten hiç böyle düşünmeden doğrudan kendini mi kaptırdı, yoksa son ana kadar zaten bu düşüncenin doğrultusunda hareket ediyordu da işler çığrından mı çıktı, bu bile belli değil kanımca. otokrasinin kötü bir şey olduğu ve oynadıkları oyunun otokrasinin bir simulasyonu olduğunu pekala bilmeleri gereken şapşalların daha ilk saatte balıklar gibi olayın amacını unutup otoriteye boyun eğen bir sürü psikolojisine geçişleri çok yavandı. oysa das experiment’te olayı başta ciddiye almayıp dalgalarını geçen deneklerin ruh hallerindeki değişim gayet güzel verilmişti.
    ---
    spoiler ---
    yine de izlenebilecek bir film. türk karakterin çeşitli durumlardaki tepkileri çok şahane, tam türk..


    (endoplazmikretikulum - 13 Mayıs 2008 00:30)

  • comment image

    kitabı okumadım ancak filmde asıl ürkütücü olan şey -bence- otokrasiye geçişte ilk yaptığı değişiklikler. öğretmen gelince herkes ayağa kalkacak, söz almadan konuşmak yasak, konuşurken ayağa kalkmak zorundasınız, masaların üzerinde çanta falan olmayacak, kaykılarak oturmak yasak...vb tanıdık geldi mi?


    (nuka cola - 23 Ekim 2010 13:45)

  • comment image

    kimse üzerinde durmamış ama benim dikkatimi çeken bir şey var büyük ihtimalle yanılıyorum ama yine de paylaşayım:

    --- spoiler ---

    filmin sonunda rainer polis arabasına bindirilip götürülürken birden ön tarafa bakıyor ve yüzünde sanki şaşkınlıktan ötürü şoka girmiş bir ifade beliriyor. şahsen bunu ön taraftaki polis memurunun da dalga'nın bir üyesi olması olarak yorumladım. bir dövmeyle veya herhangi bir başka şeyle fark etti bunu. arkadaş ne yaptın ya git biraz uyu derseniz saygıyla karşılarım.

    http://www.youtube.com/watch?v=fwur20pbygk

    ---
    spoiler ---


    (onuruno - 12 Aralık 2010 16:26)

  • comment image

    --- spoiler ---

    filmdeki sinan karakteri cuk oturmuştur, tam bir türktür. die welleden arkadaşı tim'i dövmeye kalkan anarşistlere karşı çıkıp geri püskürtmesi, üstüne üstlük tim'e telefonunu vererek birşey olursa ara, her türlü gelirim diyerek adam toplama psikolojisini çok iyi sergilemiştir. ayrıca die welle partisinde kendisini mangalın başında da görüyoruz.

    ---
    spoiler ---


    (songokuu - 28 Mart 2011 23:24)

  • comment image

    "olmuş" denilemeyecek bir alman filmidir. belki bir çok kişinin beklentilerini karşılamış ama ronin gibi ilk 20 dakika verdiği izlenimle "vay be süper gidiyor" derken olduğu yerde kaldı sonra. bu konuda das experiment gibi bir başyapıt varken ondan seneler sonra çekilen filme biraz daha "özenilmiş" olmasını bekler insan zira çok baştansavma duruyordu. das experiment'i izlememiş olanlar önce bu filmi izlesin daha çok keyif alırlar. benim açımdan bir kere izlenecek bir film. izlediğime pişman mıyım? hayır, herkes izlemeli.

    --- spoiler ---

    filmin başında rainer çocuklara otokrasi, diktatörlük vs öğretirken sonuna kadar bunu didaktik biçimde götüreceği beklentisi doğurdu bende, hayal kırıklığı oldu. reich'ının kontrolünü kaybetmiş, bir başında bir de sonunda "işte diktatörlük böyle geliyor" diye mesaj veren führer oldu o kadar. film boyunca die welle öğrencilerinin kafalarına eseni yapmalarını izledik, rainer'ın olaya biraz daha müdahil olmasını beklerdim. otoriter sembollere ve davranışlara yönelik verilen mesajlar güzeldi. başka bir güzel ayrıntı da bi tarafları ezik kalmış insanların daha çok faşist yönelimlere sahip olacağıydı. tim'in hiç kimsesi yok sevgi görmemiş, marco'ya hallenen hatunun sevgilisi yok sevgi görmemiş, rainer diplomasından dolayı karısına karşı eziklik hissediyor vs gibi bir kaç tane daha örnek vardı. bir de o anarşistlerin başındaki hoca nedir arkadaş ya, oldu olacak nihat hatipoğlu'nu koysalardı. çekmiş takımı gelmiş bi de süt herif, çok gürültü yapıyorsunuz diye ağlıyor. koy başlarına ted kaczynski gibi anarşisti sonra bak bakalım bi daha uygun adımda rap rap yapacak ayakları kalıyor mu faşoların.

    dediğim gibi bana çok özenilmemiş geldi, anafikir ekseninde çok daha güzel yapılabilirdi.

    ---
    spoiler ---


    (kiwi kraze - 27 Haziran 2013 09:15)

  • comment image

    gerçek bir olayı anlatan ince ve etkileyici romanımsı.

    --- spoiler ---

    nazi dönemini anlatan bir tarih hocası, dersten sonra bir öğrencisinin bu olaylara nasıl göz yumulduğu ve nasıl kimsenin itiraz etmediği sorusuna cevap veremediği için o dönemi daha iyi incelemek ister. ve bunun için deneysel olarak gençlerin nasıl nazi hareketine katıldıklarını ve nasıl etkilendiklerini görmek ve göstermek için sınıfında sıkı bir disiplin modeli kurar. herkes eşittir, hocaya cevap verirken efendim diye başlarlar cümleye, disiplin ve birlik had safhadadır ve bu grubun adını dalga koyar hoca. yalnız bu olay fazlaca yayılır ve hoce kendini führerliğe kaptırır yavaştan, çocuklar da dalga grubuna katılmayanlara şiddet göstermeye başlarlar, okul gazetesinde dalga karşıtı yazı yazan laurie dolabına "düşman" yazıldığını görür ve erkek arkadaşı ona şiddet göstermeye kalkar, gruptan olmayanlar ve grubun işaretini yapmayanlar maça alınmazlar vs.. velhasıl işler çığırından çıkar.
    neyse ki hoca son anda bi toplantı yapar ve bütün grubu toplar. onlara önce daha da gaza getiren bi konuşma yapar. ardından da bir video görüntüsünde daha önce gösterdiği yahudi katliamını, vahşeti vs. yi gösterir. onların da bu hale gelebileceklerini söyler. grup "ama onların bir lideri yoktu, bizim liderimiz sizsiniz" demesi üzerine hitler'i gösterir ve anlatır. olayın sonunda grup hayal kırıklığına uğramış ve üzülmüş olarak ortamı terkeder ve bu olay da sona erer.
    ---
    spoiler ---

    "değişik bir konu" olarak nitelenebilecek bu öykünün sonsözünde yaşanmış bir olay olduğu yazar ve olayın kahramanı hocayla yapılmış röportajın kısa bir bölümünü verir. insan da biraz irkilir doğal olarak.

    çağrışım için(bkz: lord of the flies)


    (whoosie - 18 Ekim 2005 20:58)

Yorum Kaynak Link : die welle