• "sayesinde tiger'ların kv-1'i görünce fellik fellik kaçtığını öğrendiğimiz tank. hey yavrum hey.."




Facebook Yorumları
  • comment image

    t-34 2. dünya savaşında ruslar ın en başarılı tankı. bu tank eğer diğer tanklarla direk bir kıyaslamaya girecekse aslında basit hatta dandik denilebilecek bir tanktır. ancak rus ordusuna verilebilecek en muhteşem tank t34 olsa gerek. bir kere rus ordusunun personeli rakibi almanyayı nerdeyse 10 a katlayacak büyüklüktedir. üstüne üstlük bu askeri personelin tecrübesi ve eğitimi sıfıra yakındır. hal böyle olunca öyle bir tank yapalımki demişler eğitime gerek kalmadan kullanılsın, şöylede bir zırhla kaplayalım sağlam olsun, düz gidip çarpsa yeter. öyleki dışarıdan oyuncağa benzeyecek kadar basit bu yüzdende inanılmaz hızlı ve kolay üretime sahiptir. dizel motorları soğuğa karşı dayanıklı, kalın paletleri ise çamurda ilerlemeye olanak vermektedir. içeride gürültüden bir birini duymayan 4 personel vardır. araç kontrolleri kumandalı oyuncak arabalarinki kadar kolaydır. 5 personel yerine 4 personel olması komutan ve nişancıyı aynı kişi yaparak zaten pek iyi görüşe sahip olmayan bu tankı adeta kör yapmıştır. nitekim t34 ün saldırı gücü oldukça düşüktür, ama alman ordusunda tankları yok etme görevini yapan stuka lar, alman ordusunun ilerleyişine yetişemeyince t34 leri vurmak piyade ve panzerlere kalmıştır, ama esas görevleri tanklarla karşılaşmak olmayan bu birliklerin elindeki 37 mm lik tank savar topları t34 için fazlası ile hafif kalmıştır. bu yüzden t34 almanları bir süre oyalamıştır ancak genede durduramamıştır. taki kar ve yağmur gelene kadar.


    (rambo53 - 9 Kasım 2007 23:51)

  • comment image

    sovyet mühendisliğinin göz bebeği.karlı rus steplerinde ilerleyebilmeleri için paletleri oldukça geniş tutulmuştur.orjinal 1940 ve son 1969 modelinden sonra bir çok farklı varyasyonları ortaya çıkmıştır.halen mısır,suriye ve bir çok arap ülkesinde kullanılmaktadır.


    (lukstar - 27 Nisan 2008 00:11)

  • comment image

    ikinci dünya savaşında sovyetlerin kullandığı orta sınıf bir tank. aslında tasarımı savaştan önceki yıllara dayanır (1934 te başlamıştır) tasarımcısının adını unuttum ama yardımcısının adı morozov idi ki kendisi soğuk savaş yıllarında t-62 ve 64 leri tasarlamıştır. zamanına göre son derece radikal bir tasarım olan t-34 ümüz maalesef tasarlandığı ilk yıllarda sovyet genelkurmayındaki bir kısım kafasız generaller tarafından şiddetli bir muhalefete uğramıştır. bu denyolar bu tarz bir tankın gereksiz olduğunu düşünüp t-26 ve bt serisi tankların sovyet tank birlikleri için en ideal tanklar olduklarını savunmuşlardır (ki almanlar bu tankları yumurta kabuğu gibi ezmişlerdir). fakat stalinin 2. adamı olan kliment voroshilov tankın önemini anlamış ve tankın seri üretime geçmesine ön ayak olmuştur. ve böylece bir efsane doğmuştur. nasıl bir tanktır bu??? evvela herkesinde bildiği üzere eğimli bir zırhın ilk defa doğru düzgün bir biçimde kullanıldığı ilk tanktır. kasasında bulunan 45 mmlik zırh eğimli olduğu için daha kalın bir zırha eşdeğer (yanılmıyorsam eğim açısından dolayı 90 mm ) bir koruma sağlıyordu. ayrıca eğik zırh belli bir hıza kadar olan memileri sektiriyordu ki böylece bunlar çelik zırha saplanmayıp zamanla kırılımasına sebep olmuyor ve böylece zırhın dayanıklılığı artırıyordu ki bu çatışmada çok iyi birşeydir. başlangıçta 76.2 mmli f-22 topu vardır ki bu top zamanının hemen hemen tüm tank zırhlarını makul mesafelerde delebiliyordu. ayrıca 60 cm genişlğindeki paletleri sayesinde karda kışta çamurda batakta bana mısın demeden batmadan çıkmadan rahatlıkla hareket edebilmekteydi.

    peki 1941 de almanlar sovyetlere saldırınca bu tank nasıl bir performans gösterdi?? şöyle efendim. şimdi bu tank ilk başlarda zırh avantajı sayesinde alman tankçılarının ve piyadelerinin tamamına kan kusturmuştur. ayrıca topu almanların tüm tanklarına karşıda etkiliydi. rus kışına çamuruna batağına bana mısın demiyordu. o zamanlar almanların elinde panzer 2, 3, 4 tankları bulunmaktaydı. bu tanklardan panzer 2 yi saymıyoruz. o fasulye. panzer 3ün alman tank doktorininde bir nevi anti tank tankı gibi bir görevi vardı yani tanklara karşı yapılmıştı. t-34 e gore ince bir zırha ve düşük çaplı bir topa sahipti. panzer 4 lerin ise piyadeleri sahip oldukları 75mmlik düşük hızlı ve kısa namlulu toplarla desteklemeleri öngörülüyordu (bu arada şunuda belirteyim ki burada sözü geçen panzer 4 ile daha sonraki modellera arasında dünyalar kadar fark vardır). amma velakin evdeki hesap çarşıya uymadı maalesef ve t-34 ler bu saydıklarımı hepsini perişan etti. piyadelerin durumu daha da vahimdi. hadi panzer tankları bi şekilde yakından şurdan burdan t-34 leri imha ediyordu fakat bu gariplerin bu canavar karşı hiç etkili bir silahları yoktu. ellerindeki tek tankasavar silahı pak-37 lerdi ki bunlarda t-34 lere karşı çok kötü bir şöhrete sahipti. kısaca bir pak-37 nin bir t-34 ü imha etmesi yada en azında savaş dışı bırakabilmesi için yakın mesafeden kule arkasına bi yere şanslı bir atış yapmak gerekirdi ki ohoo ölme eşşeğim ölme.

    tüm bunlara karşın alman tankları t-34 e rağmen nasıl oldu da moskovaya ve daha da ilerisi olan stalingrada kadar ilerledi??? onuda şöyle izah edeyim. efendim öncelikle ve öncelikle ilk t-34 modellerinin bi ton mekanik surunu vardı ki kayıpların çoğu bu nedenden dolayı meydana gelmiştir. ayrıca ilk modellerde 2 kişilik kule ve 4 mürettebat bulunuyordu. bu demek oluyordu ki kulede sadece tank komutanı ve yükleyici bulunuyordu ve tank komutanı aynı zamanda nişacı görevini yürütüyordu. yani aynı anda hem diğer mürettabata emir komuta etme hem düşmanı gözetleme hemde düşman hedeflerine nişan almak zorundaydı.. oysa alman rakiplerinde böyle bir sorun yoktu tank komutanı sadece kendi esas görevine konsantre oluyordu. ha bide ilk t-34 lerde taret septi yoktu ve yani kule personeli, kule sağa veya sola dönerken onunla birliklte dönmüyordu ki buda çatışmanın en sıcak anlarında mürettebatın tank içerisindeki hareketlerini daha karmaşık ve zor bir hale getiriyordu. yani tankın savaşabilirlik derecesi azdı. ayrıca t-34 ün nişangah teçhizatı oldukça ilkel ve kabaydı bu yüzden düşük bir atış isabet oranına sahipti. savaşın başında alman tank birliklerinin organizasyonu ve eğitimleri ruslarınkine göre çok üstündü. özellikle tam anlamıyla birbirinden bağımsız t-34 birlikleri yoktu. almanlar genellikle t-34 lerle üçer beşer yada tek başlarınayken karşılaşıyordu.

    sovyetler savaşın başındaki hezimetlerden çabucak ders alıp ellerindeki silah ve teçhizatları geliştirmeye başladılar ki t-34 lerde buna dahildir.ilk önce yukarıda sıraşladığım sorunları ortadan kaldırdılar ve en sonunda 1944 te t-34-85 i ürettiler. bu yeni modelde 85 mmlik daha büyük çaplı ve zırh delme kabiliyetli daha fazla olan bir top vardı.ayrıca yeni tasarlanmış kulesinin maksimum zırh kalınlığı 100 mm yi buluyordu (tigerlerde bile 110 mm dir ki zaten kimse zannetmesin ki tiger iyi bir tanktır sadece kaynakların boşa harcanmasından başka bişey değil) (şunuda belirteyim kıbrıs barış harekatı sırasında bir adet [yoksa iki miydi hatırlamıyorum]amerikan yapımı m47 miz rum t-34-85 leri tarafından yok edilmiştir halbuki m-47 zırh ve silah açısından çok daha üstündür)

    işte t-34 budur. savaşın en kalın zırhına en güçlü topuna yada en yüksek teknolojisine mi sahipti??hayır. sadece basit, dengeli ve üretimi kolaydı (daha doğrusu bu üç etmenin aşırı şekilde senkronize olmuş haliydi). t-34 her ne kadar yeni nesil alman pantherleri ve tiger 2 leri karşısında zırh ve ateş gücü üstünlüğünü tamamen yitirmiş olsada savaşın ilerleyen yıllarında sovyetler t-34 üretim işin iyice azıtmışlardır. hatta ve hatta çok fazla üretildiğinden üretim maaliyetleri düşmüş ve dolayısıyla çok çok daha fazla t-34 üretilebilmiştir. şöyleki 1944 yılının sonbahar aylarında sovyetler ayda yaklaşık 1200 (toplam tiger üretimine neredeyse eşit) adet t-34 ü cepheye sürerken almanların ise mesela eylül ayında sadece ve sadece 250 civarı operasyona çıkabilecek panther tankı bulunmaktaydı. kısacası sayıları çoğudu. zaten savaş boyunca 50000 civarı t-34 üretilmiştir ki kendisi savaşın en çok üretilen tankıdır.

    umarım bu yazdıklarım bu sayfaya bakıpta şu nacizane tank hakkında bişeyler öğrenmek isteyen arkadaşlara yardımcı olur...


    (lugburz986 - 25 Kasım 2010 00:58)

  • comment image

    üretime girdiği 41 yılından savaşın sonu olan 45 yılına kadar sadece 4 yılda, 35.000 adet üretilen sürümden kazanan tank. eğer ikinci dünya savaşında savaşan bir tankçı olsaydınız asla bir t-34'ün içinde olmak istemezdiniz. bunda bu tankın içinin çok dar olması* ve sürü misali cepheye sürülerek personelin canının hiçe sayılması başlıca sebeplerdendir. içi oldukça dar olduğu için tank mürettebatının genelde boy ortalaması 1.60 olup, genelde en fazla 1.70'dir.

    tank tarihine en büyük katkısı, savaş alanında kullanımından çok üretim bandındaki muazzam servise giriş sayılarıdır.

    almanlar tank üretiminde quality biçimini seçerken, ruslar quantity demişlerdir.

    (bkz: quality or quantity)


    (zenithgeist - 5 Ocak 2014 21:39)

  • comment image

    ikinci dünya savaşı'nda önemli roller oynamış rus orta sınıf tankıdır. eğimli zırh, basit mühendislik, dolayısıyla hızlı üretim-kolay kullanım artıları uzun uzun anlatılmış.

    bu tankın hareket kabiliyetini engebeli arazide hayati ölçüde arttıran süspansiyon sisteminin mucidi j.walter christie adlı amerikalı bir mühendistir.

    o döneme kadar tüm tekerlekleri tek bir yaprak süspansiyon kullanan tanklar, engebeli arazide çok fazla sarsılıyordu ve hız yapamıyordu. walter, bu durumu ortadan kaldırmak için tüm tekerleklerin birbirinden bağımsız olarak yukarı aşağı hareket edebilmesini sağlayan christie süspansiyonunu geliştirdi. bu yeni sistem tanklara engebeli arazide daha az sarsıntı ile ilerleyebilme ve çok daha fazla sürat yapabilme imkanı sağladı.

    ilginçtir ki bu yeni buluşu o dönem amerikan ordusu almamıştır. bunun yerine ruslar buluşu satın alıp incelemiş ve bir ölçüde geliştirerek t-34 tanklarına uyarlamıştır. bu süspansiyon sistemi tankın geniş paletleri ile birleşince ona eşsiz bir hareket kabiliyeti kazandırdı (palet kalınlığı 56 cm, yani ortalama bir alman panzerinden 18 cm daha kalındır).


    (mavibalina - 15 Haziran 2015 15:00)

  • comment image

    buraya kadar neredeyse tüm arkadaşlar tankın özellikleri ve geçmişini anlatmış, bende bizimle alakalı kısmını anlatayım tam olsun;

    cumhuriyet dönemi türk ordusunun karşısında savaştığı yegane tank modelidir. türk saldırısı, rumlar tarafından magosa bölgesine beklendiği için, diğer rum birlikleri ile birlikte doğu sahili civarında piyade destek aracı olarak mevzilenmişlerdi.

    ancak çıkartma kuzeydeki çıkartmaya elverişsiz sahile yapılınca rum birlikleri tanklarıyla girne bölgesine hareket etmiş, bir kısmı hava saldırıları ile yok edilmiştir. kalan tank ve zırhlı araçlar çıkartma bölgesine akşam karanlığında girne ve lapta yönünden saldırmıştır. saldırı sırasında amfibi alayın yegane tanksavar topu parçalanmış olduğundan askerlerimiz tanksavar füzesi ile (bazoka) motor kısımlarından vurarak tank saldırısını savuşturmuşlardır.

    aynı gece yunan alayı rum t-34 leri ile gönyeli bölgesindeki türk alayına saldırmıştır. 750-800 türk, askeri karşılarındaki 5000 kişilik yunan alayına (normalde 1100 olması gereken) karşı sabaha kadar direnmiş, saldıran tankları da imha etmişlerdir. bu konuda bülent ecevit anılarında 'sabaha kadar dua ettik, askerlerimizle irtibat kuramıyorduk, yapabileceğimiz hiçbirşey yoktu' demiştir.

    2. harekat sırasında karaya çıkartılan türk m-47 ve m-48 tankları lefkoşe-magosa hattında t-34 ler ile çarpışmış ve yok etmişlerdir. ancak ne yazık ki beşparmaklarda yakın piyade saldırısı neticesinde bir adet m-47 tankı düşman eline geçmiş, 2 tanesi yok edilmiştir. bu çarpışmalar tankın herzaman için piyade tarafından desteklenmesi gerektiğini bizlere göstermiştir.

    t-34 zamanının ötesinde bir tank olduğunu ne yazık ki bizede göstermiş bir tanktır.


    (cammasaninatinasumuksurenadam - 12 Temmuz 2016 16:32)

  • comment image

    o zaman dahilinde sovyetlerde ota boka stalin ismi verilmesi olgusundan nasibini alarak t 34 stalin olarak adlandırılmış hızlı ve etkili * tank, alman tanklarına karşı en büyük avantajı ise gücünden çok sayısı olmuştur zira tigerın 88lik topu ve uzun menziline karşı rus tankçıları genellikle bodozlama çarpma taktiğini kullanmışlardır.

    t 34ün alman tanklarına karşı özellikle kursk savaşındaki en büyük avantajı almanların kaybettikleri tiger ve panzerlerinin yerine yenilerini koyamazken cepheye yakın traktör fabrikalarında üretilip hemen üreten işçiler tarafınan kullanılarak cepheye sevk edilip savaşa katılması ve fazlası ile yenilenebilir olmasıdır.

    kolay üretilen iyi hız ve zırh profiline sahip tava tipi alçak kule tasarımının ilk uygulandığı rusların daha sonra tank üretiminde benimseyeceği hafif, hızlı ve kolay üretilebilir tank tasarımı mantalitesinin ilk örneği olan savaş makinesi.

    edit: yok lan iosif stalin tankı ayrı bir tank, 122 mm toplu ağır tank sınıfından bir alet. neyse gene de t-34 gayet başarılı bir tanktır.


    (kyha - 11 Kasım 2004 19:55)

  • comment image

    çok uzun süreler hizmet vererek de tasarım olarak başarısını kanıtlamıştır. her mühendisin kıskanacağı kadar basit ve sağlam yapılıdır. kolay kolay hasar görmez. görürse de kolay tamir edilebilir. eğik tasarımlı zırhıyla tanksavar mermilerini sektirerek etkisiz hale getirir.

    ilk olarak 1941 yılı yaz aylarında ortaya çıktı. alfred jodl'un da günlüğüne yazdıklarına göre; alman askerlerini psikolojik bir şoka sokmuştur. yalnız bu dönemlerde alman askerlerini ateşiyle vurulandan çok bozulan tanklar vardır. habire bozuldukları için sağlam bir modifiye gerekmiştir. o dönemlerde almanların kullandığı anti tank silahları 37 mm pak 36 ve 50 mm pak 37 idi. bu silahlar, t-34 tanklarına hiç bir zarar verememiştir. sovyet ordusunun eğitimsiz askerleri o sıralarda bu tanka daha çok hasar veriyorlardı. kış şartlarında yine kendini kanıtladı. dizel motoru kışın daha iyi çalışıyordu. benzinin donduğu ısılarda mazot donmuyordu. almanlar sırf bu yüzden antifrizi icat ettiler. ayrıca t-34, alman tanklarının geçemediği yerlerden de başarıyla geçiyordu. ama almanlar durumu kavramakta gecikmedi. hitler yeni modeller için en yetenekli subaylarını * yeni tankların yapımı için görevlendirdi.

    üretildiği yıl, dünyanın en iyi tankı olmuştur. friedrich von mellenthin "bununla karşılaştırabileceğimiz bir şeyimiz yok" demiştir. sonradan almanlar yeniden azmettiler. alman panther tanklarıyla t-34 arasında bir karşılaştırma yapmak zor. alman tankları çok çok daha ilerideydi. sovyet tasarımcılar durumu görüyorlar, ama üretim hattını durduramadıklarından pek çok şeye müdahale edemiyorlardı. askerler cephede bu eksikliği almanlara karşı taktikler geliştirerek dengeleyebildi. tiger ile t-34 herhangi bir konuda kıyas kabul etmiyordu.

    dünyanın en çok üretilmiş ikinci tankıdır. alman ağır tanklarıyla karşılaştırılamaz. bir alman askerin söylediği rivayet edilen bir söz vardır hatta: "siz her zaman bir alman tankını yoketmek için en az altı tanka ihtiyaç duyarsınız. ama zaten sizin hep bu kadar tankınız vardı..."

    optikleri pek de iyi olmamakla birlikte 1 km mesafeye nokta atışı yapabilmekteydi. almanların 3 km gibi bir mesafeden ateş edebildiklerini düşündüğümüzde çok kısa kalıyor bu mesafe. ama sovyetler durumu avantaja çevirmek için yeni bir teknik buldu: tankla tanka çarpmak. iki tank da bozuluyor ya da devriliyordu ama almanların fazla tankı yoktu. kursk savaşını sisli bir havada başlatan komutanların bu hatalarını tankçılar ödemiştir. kalın zırhlı alman tankları ancak yakın mesafeden ateş edebilen sovyet tanklarınca imha edilebiliyordu. hava sisli olduğu için 3 km mesafeye nokta atışı avantajını da zaten yitirmişlerdi.

    peki bu tankın vurulduğunu, yeni tankları yoketmek için çok sayıda aracı ve insanı kaybetmeyi sovyetler düşünmemiş miydi de tankı geliştirmediler, karmaşık donanımlı, karmaşık yapılı alman tanklarıyla yarış edebilecek tanklar üretmediler diye düşünebilirsiniz. aslında bu bir strateji oyununun bir parçasıydı. almanlar giderek daha karışık ve daha ağır tanklar yaparken üretim hızları düşmekteydi. sovyetler burada doğru ata oynamıştır. daha az sayıda süper tankın karşısına vurabileceğinden çok daha fazla tank çıkartmıştır. stratejik olarak sovyetlerin hamlesi doğruydu. ölen onca insan her zaman olduğu gibi hiç hesaba katılmamıştır.

    ot-34 modellerinde alev silahı bulunur. tankın şasisi pek çok uçaksavar ve köprü tankı için temel alınmış ve kullanılmıştır. almanlar şasiyi genelde kundağı motorlu top yapmak için kullanmışlardır.

    almanların geliştirdiği manyetik tank mayını diye bir silah, savaşın sonlarına doğru tankçıların kokulu rüyası oldu. yalnız bu silahı kullanmak için cesur adamlar gerekiyordu. t-34 tankının arka kısmı kısmen düzdür ve zırhı bu noktada kalın değildir. mıknatıslı bir bomba bu alana tutturuluyor ve kurularak kaçılıyordu. yakın mesafeden çok şiddetli bir darbe alan tank kullanılmaz duruma geliyordu. almanlar bu silahı geliştirdikleri zaman sovyetlerin de benzer bir silah kullanabileceğini düşünüp zimmerit diye bir manyetik alan önleyici kaplama geliştirdiler. son çıkan tanklarına da bunu sürdüler. tiger tankının üzerindeki çıkıntılar işte bu kaplamadır. sovyetler hiçbir zaman mıknatıslı bir bomba yapmadı. ama korunmanın yolunu çabuk buldular: tankın arka kısmına ince bir kısım beton sürüyorlar ve kurumaya bırakıyorlardı. beton üzerine yapışmayan manyetik bombalardan böylece kurtulmuş oluyorlardı.

    o kadar çok üretilmişler ki; fabrikasının bulunduğu çelyabinsk kenti "tankograd", yani tank şehri olarak anılmıştır.

    bir mühendisin her zaman örnek alması gereken bir tasarımdır.
    birincisi, düşük üretim maliyetidir. basit parçalardan, kolay, yüksek ustalık gerektirmeyen üretim yöntemleri kullanılarak üretilebilir. *
    ikincisi, ucuz olmasıdır. hem üretim maliyeti, hem kalifiye işçi maliyeti düşüktür. malzeme bol kullanılmış olabilir. ama işçilik ve zamandan yapılan tasarruf yeterlidir. almanya'nın ürettiği her 800 tanka karşı 1500+ sayılarında üretilebilmiştir. *
    üçüncüsü, her türlü kolay üretim ve ucuz montaja rağmen güçlü olmasıdır. dizel motoru soğukta çalışması için süperdir. almanların benzinle çalışan tanklarından daha düşük bir işletme maliyeti vardır. zırhı atılan mermileri sektirecek biçimde tasarlanmıştır. *
    dördüncüsü, hareket kabiliyeti yüksektir. döneminde en hızlı orta büyüklükte * tanktır. paletleri alman tanklarının paletlerinden geniştir. daha iyi kavrar. daha batmadan ilerler. *

    bu tankı pek beğenen almanlar, ele geçirdiklerinde kullanmaya başlamışlardır. alman saflarında savaşan modellerine "panzerkampfwagen t-34(r)" adı verilmiştir.

    bir de yanlış anlaşılan bir konuyu düzeltelim. hiç sevmediğim stalin'i savunmak gibi oluyor ama; onca insanın ölümüne neden olan kişi stalin değil, mareşal jukov olmuştur.


    (antropolog - 14 Ağustos 2005 01:04)

  • comment image

    gucunu cok basit bir tasarim $ekliyle olabildigince artirmi$tir.

    bu ufak numara tankin yan ve on kisimlarinin yere dik olarak degil de oldukca acili bir $ekilde dizayn edilmesine dayanir. bu $ekilde t-34, dumduz zirhli rakiplerinden daha ince bir zirh profili kullanarak daha dayanikli olmayi da ba$armi$tir (ayni $ekilde bu durum agirligina, dolayisiyla hizina ve maliyetine de yansimi$tir).

    mantigi gayet basittir, yatay duzleme neredeyse paralel gelen bir mermi ya da roket, egik zirh profilini tamamen delip gecmek icin ayni kalinliktaki duz zirhta izledigi yoldan daha fazlasini kat etmek zorundadir. bu basit mantikla t - 34 normalde gerekeceginden daha ince bir zirh ile uretilebilmi$ ve pratikte cogu durumda daha kalin zirhlarin korumasini yakalamayi ba$armi$tir.

    ufak bir not daha; sava$in en igrenc olaylarindan birinin daha kahramanidir. bir cok sava$ta ve bircok cephede tank ile piyade ezme vakalari gorulmu$, ancak stalingrad cephesinde bu olay doruga cikmi$tir. bunun nedeni dagilmi$ durumda bulunan alman birliklerinden sag kalanlarin soguktan korunmak icin kazdigi cukurlarda yatmaktadir. bu durumda bile acimasizca cephede denetleme yapan ss subaylari; artik cephanesi tukenmi$, yiyecek sikintisi cekmekte olan ve anti tank muhimmati bulunmayan bu askerlerin "cepheden kacma hainligi yapmamalari icin" ellerinden geleni yapmi$, sonucta da iki ate$ arasinda kalan bir cok alman askeri "cepheden kacarken" ss subaylari tarafindan vurularak bir hain olarak olmek yerine kazdiklari cukurlarda kimi zaman bir kac metre otedeki arkada$larinin tarif edilemez olumlerine $ahit olarak olmeyi beklemek zorunda kalmi$tir.

    rus tank tumenleri de (ozellikle aralarinda nkvd'den subaylarin bulunduklari) bu firsati kacirmayarak cephane bile harcamadan ve cogu zaman propaganda icin kullandiklari anonslari alaylarla susleyerek sik sik bu cukurlari ziyaret etmi$ ve caresizlikten kacamayan almanlarin uzerinde tanklarini surerek onlara t - 34 agirligiyla preslenmi$ kardan tabutlar hediye etmi$lerdir.

    notumuz ufak olmadi ama neyse.


    (marsec - 9 Mart 2006 00:11)

Yorum Kaynak Link : t-34