Girişimci / 29



Facebook Yorumları
  • comment image

    youtube'da karşıma çıkan birtakım reklamlarla şüphelendiğim olay.

    muhtemelen az çok youtube'u açan arkadaşlar farketmişlerdir, zaman zaman garip reklamlar bizi bulabiliyor. özellikle birtakım amatörce çekilmiş videoların ve kolajların reklam olarak karşımıza çıkmasını yadırgamıyoruz, ancak benim dikkat çekmek istediğim iki youtube kanalı var,

    bunlardan birincisi "büyük türkiye" isimli youtube kanalı, toplamda 7.101 abonesi bulunuyor ve pek çok türkçe içerikten önce reklam verdiğini görüyoruz. bu kanalın 05.01.2019 tarihinde youtube'a katılmasına karşın tamı tamına 13.562.577 toplam görüntülenmesi bulunuyor...

    karşılaştırmanız için, "kamusal mizah" isimli ünlü youtube kanalı, ki bunun kurucusu özgür organize işler sazan sarmalı filminde de oynamıştı; 2009 yılında kurulan bu kanalın toplam 15.723.505 görüntülenmesi var. yani "büyük türkiye" isimli youtube kanalı 3 ay geçmeden 10 yıllık ve 183 bin abonesi ve onlarca profesyonel videosu olan bir kanal kadar izlenme elde edebilmiş. enteresan...

    elbette "büyük türkiye" isimli youtube kanalı bu kadar görüntülenmeye bir anda veya olağan yollarla ulaşmadı, bu görüntülenme sayısını hemen hemen tamamen reklamlara borçlu. hiçbir abonesi bulunmayan bir youtube kanalının 1 hafta önce yayınladığı videosunun 600 bin küsür izlenmeye ulaşmasının zaten hiçbir imkanı yok.

    peki, bir görüntülenme başına youtube ne kadar para alıyor? bu soruyu aynen google'a soruyoruz ve görüntü başına 0.10 dolar ile 0.30 dolar arasında bir ödeme yapıldığını öğreniyoruz. bu noktada, her ne kadar ilgili youtube kanalının gayet onaylanmış youtube kanallarında reklam verebildiğini ve bu reklamların da üst sınırdan olacağını tahmin etsek de iyimser olarak her bir izlenme başına 10 cent ödendiğini düşünelim, "büyük türkiye" youtube kanalının takribi 10.000.000 izlenmesinin bu reklamlardan geldiğini düşünürsek astronomik bir rakam çıkıyor karşımıza.

    evet, 1.000.000 dolar. yazıyla bir milyon amerikan doları...

    ikinci youtube kanalımıza bakalım, bunun adı da "gerçek vatansever". bu youtube kanalı da 11.03.2019 yılında aramıza katılmış, şu anda 7 videosu var, ne kadar ilginç ki youtube'a katılmasından 9 gün sonra toplamda 310.645 görüntülenmeye ulaşmış. muazzam...

    bu youtube kanalı için harcanan muhtemel reklam bütçesinin de 31.000 abd doları, yani tam 170.000 türk lirası olduğunu tahmin ediyorum. vallahi iyi para. nereden geliyor bu değirmenin suyu?

    bu arada bu iki youtube kanalının da muhalefet liderleri hakkında zehir zemberek dezenformasyon yaptığını belirtmeme gerek yok sanırım, sürekli olarak muhalefet partisi belediye başkan adaylarını ipsiz sapsız iddialarla terörist ilan etme peşindeler. ve bu iddialar o kadar deli saçması ki, ana akım medyayı bırakın yandaş medyada dahi çıkması mümkün değil.

    pekiiii, cambridge analytica neden bu denklemin içerisinde diye kendinize soruyorsunuzdur diye tahmin ediyorum.

    geçtiğimiz senelerde abd başkanlık seçimlerine ilişkin cambridge analytica isimli bir araştırma şirketinin sosyal medya üzerinden kişilerin siyasi görüşlerine ilişkin bilgiler topladığı ve bunu psikolojik-politik manipülasyon amacıyla kullandığı ortaya çıktı. bütün bu skandalı bu şekilde, basitçe özetleyebiliriz.

    2017 kenya başkanlık seçimlerine bakarsak durum bugünle çok vahim benzerlikler içeriyor, bakalım bu cambridge analytica neler yapmış kenya'da?

    "the 2017 vote saw two key incidences of misinformation, odipo dev said, the first being a video entitled “the real raila,” which depicted a post-apocalyptic world three years into an imagined odinga presidency. on youtube, this has been viewed over 141,000 times."

    "odipo dev'in ifadesine göre 2017 seçimlerinde iki büyük dezenformasyon olayı yaşandı, ilki "gerçek raila" isimli odinga'nın başkanlığını üç yıl sonra kıyamet sonrası bir şekilde tasfir eden bir videoydu. bu video youtube'da 141.000 defa izlendi"

    ...
    ...
    ...

    daha fazla anlatmayacağım çünkü darlandım. isteyen internetten cambridge analytica'nın nasıl kenya başta olmak üzere yeni yeni internet erişimi olan ülkelerde nasıl bir dezenformasyon stratejisini yürüttüğünü, cahil toplumların bu gibi durumlarda nasıl bir anda galeyana gelebildiğini araştırabilir.

    ha bu arada son bir şey daha var, cambridge analytica'nın devreye girdiği ikinci kenya başkanlık seçiminde yaşanan şiddet olayları sebebiyle 24 kişi hayatını kaybetti. dosya şimdi uluslararası ceza mahkemesi'nde görülüyor.

    allah sonumuzu hayretsin.


    (salihordek - 20 Mart 2019 16:27)

  • comment image

    a.b.d seçimlerinde seçime etkisi sonucu kapatılan şirket.

    fakat ''cambridge analytica'' şirketi ''scl group''a bağlıdır. şirketin merkezi londradır. kapanan ''cambridge analytica'' şirketi emerdata adında işleyişine devam etmektedir.

    asıl soru şu ''scl group'' ile türkiyeden kimin bağlantıları var.!


    (delias - 20 Mart 2019 16:45)

  • comment image

    (bkz: ben ibadetimi yapiyorum sen pavyona gidiyorsun)

    ne kadar garip değil mi, hiç beklemeyiz oysa ki karşımızdakinin bizim hakkımızda bu şekilde atıp tutmasını. ben pavyona gitmem mesela, hiç de gitmedim; ama bu beyefendi neden benim pavyona gittiğimi iddia ediyor?

    aslında cevabı yakın dünya tarihinde saklı, özellikle bu entry'i giriyorum ki dikkat çekeyim diye; napayım benim elimde milyon dolarlar yok, seri entry girebiliyorum sadece...

    kenya seçimlerinde seçmenlere komşu kabilelerin onlara zarar vereceği, ülkede kanın gövdeyi götüreceği şeklinde propaganda yapılmış. felaket tellalligi diz boyu, bunlar gelirse sizi öldürür, karınıza kızınıza tecavüz ederler bilmem ne...

    çok tanıdık değil mi? bunlar fetöcü, bunlar pkk'lı; bunlar pavyona gider, bunlar dinsiz...

    sokakta böyle konuşan adamı "çomar" diye kestirip atmak kolay. peki ya böyle konuşmalarına sebep olan nedir, hiç düşündünüz mü?


    (salihordek - 20 Mart 2019 16:54)

  • comment image

    ciddi ciddi kullanıldığından işkillendiğim şüphe. instagram ve youtube'da benzer 4 -5 sayfadan gerçekten aktroll içeriğine mağruz kalıyorum ve bunları defalarca "it's scam or misleading" diye şikayet etsem de bir diğeri tekrar karşıma çıkıyor. insanların oy tercihlerini etkilemeye yönelik saldırıları üç instagram story'sinden birinde göstermek insanları gerçekten etkileyebilir, nasıl bir karşılığı olacağından emin değilim.


    (leeppu - 30 Mart 2019 13:46)