İntikam / 27
  • "herseyin disinda, sadece muzikleri icin bile izlenir bi film. genc ronin de bonusu."
  • "filmin birkaç yerinde, ya müzisyen ya da dansçılar tarafından icra edilen hareketlerle soundtrack'in uyumu ağızları açık bırakıyor, mesela filmin başlarındaki tarlanın çapalanması sahnesi."
  • "takeshi kitanonun son calismasi, ayni isimli bir bir televizyon dizisinden uyarlanan bir dovus filmi olacakmis. tek onemli noktasi, yonetmeni kitano simdilik, herif ayni zaman da basroldeymis.."
  • "filmin çıkışında "ay ben dolls gibi bir şey bekliyodum" tarzı yorumları pek çok duyduğumuz film.(bkz: hadi canım)(bkz: çok beklersin)"
  • "gözü tamamen açık olsa da, hiçbir şey görmeyen."
  • "tadindan yenmeyen nefis bir film olmustur. bu filmi izleyen bunyeler uzakdogulu olmayanlarin, ismi tarantino olsun olmasin benzer film denemeleri yapmamasi gerektigini dusunmektedir."
  • "bu filmde beni bitiren zatoichi'nin göz kapağına çizilen göz olmuştur. o nasıl muhteşem bir makyajdır öyle!!!"
  • "zatoichi'nin ortalığı dağıttığı sahnelerden sonra takeshi abimizin yüzündeki acı ve acıma dolu "ulan yine kestirdiler kendilerini" ifadesi takdire şayandır."




Facebook Yorumları
  • comment image

    hastası olunan şahıs.

    bir kaç farklı bakış açısıyla izlenebilecek ve her bir bakış açısına bağlı olarak güçlü ve zayıf yanları bulunabilecek film. (bkz: arayan bulur.) dövüş sahneleri ve kurgusu bir yana film içindeki göndermeler sayısı açısından da coşkun bir seviyeye ulaşmıştır.

    kör'ün göz kapaklarına göz çizmesi, erkek geyşa'nın dansı sırasında arkadaki duvarda gözü andıran budak (izlediğin kadar izleniyorsun mesajı galiba), ichi'nin baskın yaptığı mafya evinde tabanca çeken mafya babasını kestikten sonra kanın arkadaki armaya sıçraması ve muhtemelen orada yeni bir kelime oluşturması vb. benim tespit edebildiğim ilginç alt metinlerdi. keşke sinema işini iyi bileydim de bu alt metinlerin ne manaya geldiğini anlatabileydim.


    (karabatak - 29 Eylül 2006 11:19)

  • comment image

    basindan sonuna gelene kadar her dakika daha seyredilesi hale gelen film. elbette ronin ve samuray filmlerini yalayip yutmuslar, siradan sinema seyircisinin aldigi hazi alamayacaktir ama kurgusuna laf edenin agzina biber surulur. ayrica oyunculuklar, karakterler, olaylarin dallanip budaklanmasi da sade vatandas icin gayet memnun edici.

    --- spoiler ---
    "filmin bitmesine asagi yukari 20 dakika kala genc ve yasli usta kapisacak, 10 dakika o surse... kiliclar konussa... son 5 dakika da finale baglansa... tamam film bitti." diye dusunurken taraflardan birinin (spoiler dedik de o kadar da degil, biri iste.) digerini tek hamle ile temizlemesi filmde kullanilan ve sonradan ogrendigimiz dovus teknigine yakisir bir sahneydi. tek adamla 10 dakika dovusmek yerine 10 dakikada surusune bereket herifi ortadan kaldirmak suphesiz filmin temposunu artirmistir. aferin takeshi.
    ---
    spoiler ---


    (elxa - 10 Temmuz 2009 02:17)

  • comment image

    filmin birkaç yerinde, ya müzisyen ya da dansçılar tarafından icra edilen hareketlerle soundtrack'in uyumu ağızları açık bırakıyor, mesela filmin başlarındaki tarlanın çapalanması sahnesi.


    (blu - 1 Ağustos 2010 06:28)

  • comment image

    eski bir mafya üyesi kör masörün hayat hikayesinin ve çevresine yaptığı iyiliklerin anlatıldığı filmler serisi. yaklaşık 20 film var, siyah beyaz çekilmiş ilk bir kaç film*, serinin geri kalanı renkli.

    serinin bazı filmleri zatoichi'nin hayat hikayesine odaklanmışken bir kısmı da mafyayla olan hesaplaşmalarına ve halkın sefaletine yoğunlaşmış. entrikalar, aşk hikayeleri, erdem, eğlenceler hepsi bir arada. zatoichi nasıl bu kadar iyi kılıç kullanıyor, ne zamandan beri kör, neden mafya ile arası bozuk... bu ve benzeri pek çok soruya cevaplar serinin eski bölümlerinde mevcut.

    ayrıca bir dönem tv dizisi de oldu diye duydum*. ben film serisinin yarısına kadar seyrettim şimdilik ve diyebilirim ki ne varsa eskide var, son çevrilen versiyonu hikaye açısından biraz zayıf kalmış, dram eksik.

    serinin ilk filmi


    (roboute guilliman - 28 Nisan 2011 16:10)

  • comment image

    --- spoiler ---
    çıkıkçının ezgin duruşu , dikkatli dinlerken kafasını hafif yana yatırması , devamlı bişey yiomuş gibi dudak hareketleri , aniden kesişi, ronini kesişinden önce elemanın " ahanda ben şimdi bu ehtiyarı şöyle kesicem " diye aklında canlandırmasından sora sadece kılıcını amcanın omzuna sürtebilecek kadar hareket edebilmesi , , delinin abooeooeeeeoy die etrafta koşuşu .. süper filmdi süper. zatoichi rulez !
    ---
    spoiler ---


    (depeche - 2 Haziran 2004 15:12)

  • comment image

    sonundaki tap dance maymunluguna bir turlu anlam veremedigim hatta ambole olup son dakkaya kadar iyi olan izlenimimden puan kirdigim, onun disinda eski japon filmleri tadini veren yapim. takeshi kitano'nun adamlari dogradiktan sonra agzinin girdigi sekil (bir tur "gene kaldirdilar beni ayaga, lakin cok kalite kodum cocugu, niyaaah" ifadesi) nezdimde yeni bir ekol yaratmis olup, tuvaletten zafer ile ciktigim yada arkadaslari tepeledigim her an gozlerimi kapatip o sekle burunuyorum.


    (vpr - 1 Eylül 2004 12:51)

  • comment image

    bir katana ne kadar hızlı kınından cıkarılırır, bir insan ne kadar hızlı ikiye bolunur ve ne kadar estetik bicimde kan silkip kınına geri sokulur diye ders vermis sanki adam. japon filmi sevenler icin mutlaka izlenmesi gereken bir film.


    (xit - 31 Ekim 2004 13:02)

  • comment image

    esas oğlan/dede her neyse 'zatoichi'nin bana kendisini ısındıramadığı filmdir bu. komik, kendiyle barışık, sakin bir berduş havalarında fakat kimdir necidir, nerden gelip nereye gitmektedir allah için en ufak bir işaret verilmemiş filmde. kılıcından da pek hazzetmedim zaten ne yaptığını göremedik anormal hızlıydı.

    benim asıl ekranda belirdiğinde saygıdan koltukta toparlandığım bir karakter vardır ki dikkatlerden bu derece kaçmasına anlam veremedim. hattori namındaki ronin. duruşu, yürüyüşü, oturup kalkmasıyla nesin sen oğlum dedirten bu sahipsiz samuray hastalıkla pençeleşen eşinin tedavisi için o diyar senin bu diyar benim dolaşıp parayı verenin korumalığını yapmaktadır. dövüş sahnelerinde gösterdiği performans tek kelimeyle ananıskyim dedirtmiştir. o nasıl kılıç çekme, nasıl temiz kesişler hele bir yerde bir kan silkme akabinde emaneti kınına sokma hareketi vardı ki ben böyle bir şey görmedim arkadaş. zaten hattori deyince orda bir durmak lazım onu öğrendim.** **


    (firtinanin gozunden - 20 Aralık 2004 13:03)

  • comment image

    tadindan yenmeyen nefis bir film olmustur. bu filmi izleyen bunyeler uzakdogulu olmayanlarin, ismi tarantino olsun olmasin benzer film denemeleri yapmamasi gerektigini dusunmektedir.


    (mezopan - 2 Şubat 2005 09:39)

  • comment image

    tarlada toprak çapalayan, yağmurun çamur denizine çevirdiği tarlada dans eden ve daha sonra çiftçi teyzenin yanan evini yeniden inşa edilmesine yardım eden işçilerin ritmik müziğinin yanısıra kapanış dansı tam bir woody allen müzikali* havasında.

    teyzesinin bahçesinde sopayla kılıç egzersizleri yaparken kendisiyle eğlenen çocukları dövüş sanatı konusunda yetiştirmeye (!) soyununca çocukların kafasında bir sopa kırmadığı kalan kumarbazı da eklemeden geçemeyeceğim:

    -her taraftan saldırın. [üç sopayı da aynı anda kafasına yiyince] hepiniz aynı anda değil! tekrar deneyelim… güvenlik için hareketleri planlayalım.

    geyşa erkek kardeş, kendini samuray sanan komşu çocuğu, çiftçi teyzenin kumarbaz yeğeni, daha iyi bir savaşçı olabilmek için kör taklidi yapan ve sonunda gerçekten görme duyusunu yitiren ichi vd. queer theoryincelemesi için biçilmiş kaftan değildir de nedir.


    (beatific - 8 Şubat 2005 00:19)

  • comment image

    icinde aleni bir bicimde sarkı soylenmiyen tek muzikal...(edit: filmin son sahnesinde tum sanatcılar toplu olarak tap dance gosterisi yapana kadar bir muzikal oldugunu anlamak pek mumkun olmuyor....)
    cevrede varolan yada evin yapımı tarlada calısan iscilerin kazma kurek sesleri ve finaldaki step gosterisi tamamen dogal seslerden oluşmaktadır.

    --- spoiler---
    filmin bir numaralı kahramanı zatoichi kendini geliştirmek ve zayif bir taraf yaratarak ( kor olusu rakiplerine sahte bir kendine guven ve rakibini hor gorme duygusu asılamak ve tedbiri elden bırakmak seklinde yol su elektrik olarak geri donmekte ve faturası agır olmaktadır.) avantaj saglamayı becermis bir samurai ustası ve aynı zamanda bir masordur.
    ---
    spoiler---


    (vizigotlu zigot - 20 Şubat 2005 11:20)

  • comment image

    anime stili fizik mantığı ve şirin müzikleriyle tezat olan oldukça güzel bir kitano yapımı... kan efektleri hafif batsa da anime severler alışkın o görüntülere ama filmin sonundaki irish-japon dans biraz ortamı bozuyor neyi sembolize ediyor beni aştı biraz, seven samurai havasında bir final olmuş yada dreams in son bölümü gibi... acep kitano,akira kurosawa ya özeniyor mu dedirtiyor...


    (kelemvor - 29 Mart 2005 20:22)

  • comment image

    japonlar yapınca "japon yapmış abi" dediğimiz filmdir kendisi. kör dövüşçünün hikayesi. hatırlıyorum cüneyt* abimizin de bu temadan beslenen bir filmi vardı. yanlış hatırlamıyorsam o filmde cüneyt abi -şaşıracaksınız ama- yağız bir komseri oynuyordu. bir gün görevdeyken bir bomba mı ne patlıyor, kör oluyordu. ondan sonra cüneyt abimiz kırlarda felan antreman yapıyor, kuşun böceğin sesini dinleyip bir nevi meditasyon seansları sonucunda kendine süper bir şekil yapıyordu. böyle kör kör gidip mafyayla savaşıyor, onları tekmil karete hareketleri marifetiyle dayak kötek manyağı yapıyordu. biz de seyredip; "hade len, cüneyt abi de ne uçmuş ama bu filmde. ne uyduruk film lan bu" falan diyorduk.

    şimdi bu filmi seyredince o film aklıma geldi. cüneyt abi yapınca uyduruk, japonlar yapınca fantastik, süper oluyor. "hakkını mı yedik cüneyt abi biz senin" diye düşünesim gelmişti bir an, ama sonra cüneyt abinin kör adam rolunü "körüm ama gururluyum" modunda kasıla kasıla yapması, kafasını titrete titrete yumruk atışları, birbirinden saçma replikleri aklıma gelince hemen vazgeçtim. demek ki neymiş; bir filmde samimiyet en önemli unsurmuş. "kör dövüşçü" rolünü bile diğer bin filmindeki "döven kahraman" pozlarıyla oynayınca bize hiç bir inandırıcılık, samimiyet duygusu aşılıyamıyormuşsun.

    işte o yüzden cüneyt abinin filmi aklımıza bile gelmiyor ya da geliyorsa bile anca kendine güldürüyor. yoksa kör bir adamın önüne geleni kesip doğradığını nerede görsek "hade len" deriz belki. ama zatoichi samimiyet sahibi bir film. işte o samiyet bizi durduruyor.

    hakkaten "japon yapmış abi", güzel olmuş.


    (karmikpalamut - 8 Haziran 2005 23:31)

  • comment image

    zatoichi'nin ortalığı dağıttığı sahnelerden sonra takeshi abimizin yüzündeki acı ve acıma dolu "ulan yine kestirdiler kendilerini" ifadesi takdire şayandır.


    (zunta - 16 Aralık 2005 21:14)

Yorum Kaynak Link : zatoichi