• "hangi baskıdan sonra bilmiyorum ama ilk baskılarına göre bariz eklemeler var. ayrıca o kadar teorik ki rakam görünce seviniyor insan."
  • "preface indeki her cümlenin ilk harfi arka arkaya dizildiğinde kitabın kime ithaf edildiği ortaya çıkmaktadır. transport phenomenanın şifresi budur yani."
  • "ilk alışımda geçtiğim nadir derslerden biri."
  • "akışkanlara farklı açıdan bakma yetisi kazandıran ders. örneğin boğazı geçerken, tekne ile deniz arasındaki momentum aktarımını kafanızda kabaca modelleyebiliyorsunuz :)"
  • "fluids mechanics, heat and mass transfer derslerinin bir arada tüm uygulamalarıyla kullanıldığı dersin kitabı."
  • "taşınım olayları anlamını taşıyan havalı kimya mühendisliği dersi."
  • "2002 de 42 yil aradan sonra ikinci baskisi cikan kitap.. elimde iki baskisi birden bulunan tek ders kitabim."
  • "beni buhranlara sürükleyen kitap. itü'de makine mühendisliği yüksek lisans programı olan ısı-akışkan bölümünde de okutulmaktadır."
  • "bu dersin sınavında bir soruyu çözmek için 2 saat ve fazlası verilebiliyor."
  • "kisa adi bsl olan, kirmizi bez cildi (birinci baskisi) ile kutsal kitaplara benzeyen teori agirlikli bir kitaptir. icinde yazidan cok denklem vardir, anlayan anladi mantigi ile yazilmistir."
  • ""kimya mühendisliğinin incil'i""
  • "(bkz: transport phenomena ii)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    termodinamğin bir adım ilerisinde uzayda ısıyı ve kütle geçişini çeşitli şartlar altında ve akışkan mekaniği temelinde işleyen derstir. lisans seviyesinde taşınım olayları ismi altında gıda, malzeme bilimi ve mühendisliği, kimya mühendisliği gibi alanlar alır. içlerinde en empirik formüllere sahip olan konveksiyon içeren durumlardır. özellikle akışkanlar mekaniği bu bakımdan zor bir konudur. bol bol formül görürsünüz. 0,3989898 gibi garip garip üstel sayılar mevcuttur. ısı ve kütle geçişi ise konveksiyona kadar ispata daha dayalı, daha analitik bir konudur.

    malzeme bilimcilerin, ısı, kütle aktarımı, akışkanlar mekaniği gibi ayrı dersler halinde görmemelerinin sebebi, olayların farklı olmasından kaynaklanır, örneğin kütle aktarımın ilgilendiği, ayırma işlemler, gazlar arası difüzyon gibi konular malzeme biliminin alanı değildir, daha çok katılarda difuzyon veya sıvı-katı arasındaki olaylar incelenir. aynı şekilde ısı geçişi olaylarında temel ısı geçişi parametreleri malzeme bilimi için yeterlidir, örneğin kanatlarda ısı geçişi veya buhar makinaları pek bir önem teşkil etmez. akışkanlar mekaniğinde ise mat-curuf dengeleri, çeliğin içeriğindeki p ve s'nin fırında temizlenmesi, döküm haline metal sıvısının davranışı işlenir.

    kısaca malzeme bilimi ve mühendislğinde ısı geçişi, kütle aktarımı gibi olayların tek başına veya en fazla 2 ders halinde verilmemesinin sebebi malzeme bilimini ilgilendiren konuların farklı olmasıdır. malzeme bilimi için önerilen ders kitapları da transport phenomena in metallurgy, rate process in metarial science şeklindedir. kitap içeriklerinde dökümde ısı geçişi veya mat-curuf dengeleri, katılarda difüzyon gibi özel bölümler içerir. kitap önsözünde bu bölümlerden katılaşma, faz dönüşümleri veya metalurji kinetiği gibi derslerde de yararlanabileceği yazılmıştır.

    malzeme bilimciler yüksek lisans advanced transport phenomena, rate process in metallurgy veya diffusion in solid şeklinde dersler alabilirler. müfradat ve içerik olarak bakıldığında malzeme bilimi için en ileri konulardan birisi difuzyon konusudur, çünkü her türlü evrim, mikroyapı, faz dönüşümü difuzyona bağımlıdır. yurt dışında mit, cambridge gibi üniversiteler difüzyon konusunu taşınım olayları haricinde 3. sınıfta 4 kredlik ders olarak göstermektedir fakat türkiye'de böyle bir durum malasef ki yoktur.


    (karanlikruya - 30 Kasım 2008 16:25)

  • comment image

    hangi baskıdan sonra bilmiyorum ama ilk baskılarına göre bariz eklemeler var. ayrıca o kadar teorik ki rakam görünce seviniyor insan.


    (ugursuz - 9 Aralık 2009 00:55)

  • comment image

    akışkanlara farklı açıdan bakma yetisi kazandıran ders. örneğin boğazı geçerken, tekne ile deniz arasındaki momentum aktarımını kafanızda kabaca modelleyebiliyorsunuz :)


    (16 - 3 Mart 2011 10:56)

  • comment image

    yazarlarına en çok küfür edilen kitaptır. her ne kadar kimya mühendisliğinin incili de olsa, kimya mühendisliği denen bir mühendislik olmasını da sağlasa, bu kadar kötü bir formasyona sahip olması yediği küfürleri tamamen haklı kılmaktadır.

    bilmeyenler için biraz daha açalım bu kötü formasyon olayını. kitabın ilk chapterında (bölüm) güzel güzel kitapta kullanılan notasyon mantığı anlatılmaktadır. yani klasik bir mühendislik ders kitabı girişidir. her ne kadar gereksiz bir chapter gibi gözükse de, aslında ana mantığı anlatmaktadır. ancak ipin ucu bundan sonra kaçar. ikinci chaptera geçtğiniz an,önce bir paragraf bu chapterda nelerin gösterileceği anlatılır. hemen alt başlık atılmış sonra pat diye bir örnek çözülmüştür. işte asıl sorun burada başlıyor. daha adam gibi shearing stress, momentum gibi şeyler açıklanmadan, denklemler alt alta yazılır, sadeleştirilir geriye sonuç kalır.

    behey insafsız bird. insan iki satır anlatır yaptığı işi. ne üşengeç adammışsın arkadaş. neden şu denklemi yazdım neden bu denklemi yazdım diye anlatsan klavyenin tuşlarımı eskir? sen bir de utanmadan "bunu okuyucuya bırakıyoruz" demişsin. hayır sadece bir kere yapsan bunu tamam diyeceğim. arkadaş 19 chapter boyunca sürekli aynı boku yemişsin. ben alışmışım yunus çengelden, incropera'dan uzun uzun açıklamayı, senin kitabına çalışırken ufo görmüş masum köylü gibi kalıyorum.

    buradan lightfoot'a sesleniyorum*. abi bari sen şu kitabın üçüncü baskısını yap ve ne olur genişlet şu anlatım tarzını gözünün yağını yiyeyim.

    yüksek lisans dersi olan transport phenomena içinse bir tek sözüm var. hangi ders ki içinde sayıdan çok harf var o derse kafam girsin*.

    (bkz: beni siz delirttiniz)


    (sosyopatik - 26 Eylül 2011 09:10)

  • comment image

    geçen arkadaşların en çok nasıl geçtiklerini merak ettiğim ders. ben böyle rezillik görmedim. istirham edeceğim şu kitaptan çalıştım şu oldu bu oldu biri buna bi şey etsin hocam. ben de niye yok? ben niye kalıyorum hep.
    ha bir de bu satırları zeki müren kahır mektubu adlı eseri dinlerken yazıyorum. efkarlandım dönem sonunu göremeden daha.

    (bkz: şarkı adı soruyorum hemen silicem)


    (metalog - 29 Eylül 2011 20:12)

  • comment image

    ulan gıda mühendisliği* öğrencisinin ne işi olur transport phenomena ile dimi. öyle bir oluyor ki. bugün girilen sınavdan taze taze bir soru:
    içi jöle, dışı ek kaplı bir topkek mikrodalga fırında ısıtılmaktadır. içteki jöle dolgusu 2000w/metreküp hızla ısı soğurmaktadır. kek kısmında ise biyokimyasal tepkimeler sonucu 5 w/metreküp hızla enerji tüketilmektedir. top kekin yüzey sıcaklığı, fırın sıcaklığına(30c) eşit ise ara yüzeydeki ve merkezdeki sıcaklıkları hesaplayınız.
    k(jöle)=0,1 w/metre.kelvin
    k(kek)=0,03 w/metre.kelvin
    radius(jöle)=1 cm
    radius(kek)=4 cm

    neyse, siz gidin 50 kuruş verin topkekinizi bunları düşünmeden yiyin arkadaş.
    peşin edit: huhaha topkekte jöle yok ki diyecek arkadaş. soruyu hazırlayan 50 yaşındaki menopoz hoca nerden bilsin topkek kekstra farkını. küresel çözümleme istediğini belirtmek için topkek diyor. kapito? şekilsel olarak anla yani. top gibi.


    (azul celeste - 28 Kasım 2011 21:32)

  • comment image

    2002 de 42 yil aradan sonra ikinci baskisi cikan kitap.. elimde iki baskisi birden bulunan tek ders kitabim.


    (assos - 25 Eylül 2003 01:39)

  • comment image

    beni buhranlara sürükleyen kitap. itü'de makine mühendisliği yüksek lisans programı olan ısı-akışkan bölümünde de okutulmaktadır.


    (yapayalniz - 28 Eylül 2013 20:07)

  • comment image

    byron bird, warren stewart & edwin lightfoot tarafindan 1960 yilinda wisconsin universitesi'nin kimya muhendisligi ders notlari bir araya getirilerek hazirlanmi$ efsane kitap. her kimya muhendisinin mutlaka ba$ucunda perry's handbook ile beraber bulundurmasi gereken ikinci kitap. icinde momentum, isi (heat) ve kutle (mass) transferi hakkinda butun temelleri barindirmasi ile unlenmi$, hala okutulan ve faydalanilan ender muhendislik kitaplarindan biri.

    lucky me, bu yaz odtu'deki konferansta edwin lightfoot ile tani$ip kitabi imzalatma $ansina erdim hatta (bkz: smiley koydum).


    (lord aragorn - 25 Haziran 2001 20:43)

  • comment image

    kimya muhendisligi'nde yuksek lisans egitiminde alinmasi zorunlu derslerden biri, ayrinti & icerik icin 1. entry'e bakiniz. bogazici universitesi'nde ivet bahar verirdi, $imdi o gidince kim verecek acep diye du$undurur bizi.


    (lord aragorn - 25 Haziran 2001 20:45)

  • comment image

    ikinci baskısı sarı-yesil olan, uzun bir sure cozemediim ve acık kıtap sınavlarda (bkz: fluid) acma geregi bile duymadıım, daha cok kımya muhendıslerıne yarayan ama gıda muhendıslerıne de nedense zorla edindirilen, anlaması bir hayli zor olan kitap....


    (puki - 19 Şubat 2005 03:00)

  • comment image

    benzer temel ilkelerle açıklanabilen bir takım fiziksel olguların bütününe verilen ad. türkçeye aktarım olayları veya taşınım olayları olarak çevrilebilir, ancak genellikle ingilizce ismiyle anılır. aslen sadece kimya mühendisliği yüksek lisans programlarında okutulmaz. kimya mühendisliği, makina mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, gemi inşaat mühendisliği, inşaat mühendisliği gibi çeşitli mühendislik dallarında lisans aşamasında da incelenir, ama transport phenomena adı altında değil.

    nedir aktarım olayları? ısı aktarımı, kütle aktarımı ve momentum aktarımı (sonuncusunun bir adı daha vardır: akışkanlar mekaniği). bu üç konu, ayrı ayrı dersler olarak çeşitli mühendislik programlarının lisans eğitimlerinde yer alırlar. kimya mühendisliğinde bu üç olayın üçü de eşit derecede önemlidir ve kimya mühendisliğinin mantığı da bu olaylar üzerine kuruludur. makina mühendisliğinde kütle aktarımı biraz daha geri plandadır, inşaat mühendisliğinde momentum biraz daha ön plandadır ama taşınım olayları inşaat mühendisliğinde çok ön planda değildir falan diye biliyorum. yalan konuşmayayım şimdi, ben kimya mühendisiyim, diğerleri hakkında saçmalıyor olabilirim.

    peki niye bu üç şey tek bir kümeye toplanmıştır? çünkü üçü de aynı mantıkla işler, hatta temel olaylarının denklemleri aynıdır. ısı yerine kütle konulur, iletkenlik yerine difüzivite katsayısı konulur falan, hoop, ısı aktarımının denklemi oldu sana kütle aktarımı denklemi. her olayı ifade eden denklemler aynı olmasa da, üç olayın problemleri genel olarak aynı yaklaşımlarla çözülebilir. (bkz: kabuk metodu)

    lisansta görülen derslerle yüksek lisansta görülen ders arasındaki fark ise şudur: lisansta girersiniz kütle aktarımına, sadece kütle aktarılır, paşa paşa yaparsınız. ısı aktarımında cisimler durur, siz geçen ısıya bakarsınız. akışkanlar mekaniğinde sıcaklık farkıyla heterojenlikle uğraşmazsınız. ne zaman ki yüksek mühendis olmaya kalkarsınız, o zaman derler ki size "bunların ikisi de aynı anda olur, üçü de aynı anda olur. al bakalım şimdi çöz."


    (rahat adam - 27 Mayıs 2005 01:13)

Yorum Kaynak Link : transport phenomena