Süre                : 1 Saat 23 dakika
Çıkış Tarihi     : 18 Kasım 1995 Cumartesi, Yapım Yılı : 1995
Türü                : Animasyon,Aksiyon,Cinayet,Drama,Gizemli,Bilim Kurgu,Heyecanlı
Taglar             : Anime,Cyborg,polis,Bilgisayar korsanı,felsefi
Ülke                : Japon
Yapımcı          :  Kôdansha , Bandai Visual Company , Manga Entertainment
Yönetmen       : Mamoru Oshii (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Kazunori Itô (IMDB)(ekşi),Masamune Shirow (IMDB)
Oyuncular      : Stephen Apostolina (IMDB), Steve Blum (IMDB)(ekşi), Richard Cansino (IMDB)(ekşi), Richard Epcar (IMDB), Lia Sargent (IMDB), Skip Stellrecht (IMDB)

Kôkaku Kidôtai (~ Shell Mobile Force) ' Filminin Konusu :
Yıl 2029. Dünya, Net sayesinde sınırsız hale geldi ve insanlar artık sanal dünyada yaşamaya başladılar. Düzen, süper güçlü ve istedikleri yere download olabilen polisler tarafından sağlanıyor.Japonya'da, Dışişleri Bakanlığı tarafından yaratılmış ve net ortamında istediği gibi hareket edebilen Project 2501 kod adlı bir süper ajan, bilgi denizinde kazandığı bilinçle kendisine bir beden arayışına başlar. The Puppet Master (Kuklacı) olarak kendisini tanıtan ajan, onun varlığından habersiz hükümet istihbarat birimleri tarafından bir güvenlik tehditi olarak görülür ve yakalanması için peşine iki ajan takılır. Yarı sibernetik yarı insan olan iki ajandan son derece iyi eğitimli kadın ajan Albay Motoko Kusanagi, Kuklacı'ya ulaşınca onunla aynı bedende buluşmak isteyecektir.


  • "(bkz: motoko kusunagi)"
  • "ayni zamanda aphex twinin bu adda orta karar bir $arkisi vardir."
  • "(bkz: zihin beden problemi)"
  • "takkyu ishino adli* bir dj in bu isimde guzelde bir sarkısı vardır."
  • "2. sezon 5 bolumde ishikawanin taradigi tanridan kopma makalesinde ataturk'un resmi bulunmaktadir"
  • "scarlett johansson'un dadandığı yeni bir seri. umarım seriyi piç etmez."
  • "%90 cgı olacağından sadece senaryosu ve belki oyunculuğunun dandik olacağı hollywood versiyonu çekilecek anime şaheseri*. bazı şeyleri rahat bıraksalar, piç etmeseler ölürler. her şey para için."
  • "çekilecek holivud filminde skarlet ve göğüslerinin başrolde oynayacağı muazzam anime."
  • "(bkz: kôkaku kidôtai)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    orjinal adı kokaku kidotai, ingilizce çevirisi mobile armored riot police olan. masamune shirow tarafından ilk kez 1989 de young magazinde yayınlanan aynı isimli manga'dan uyarlanan 1995 yapımı mamoru oshii tarafından yönetilmiş cyber-punk bir animedir. manga'sının çok ses getirmesi üzerine çekilen bu anime, manga'sından daha fazla ses getirmeyi başarıp, çoğu cyber-punk yapımına ön ayak olmuştur (en bilineni `the matrix`). sadece bir action ve science fiction filmi olmaktan çıkıp çok farklı yönlere eğilim göstermesi yönetmenin ustalığı ile ilgili olan bir konudur. kabuğun içindeki ruh anlamına gelen gelen ghost in the shell, içerdiği felsefe ve psikolojik olgulardan dolayı japonya'da bazı üniversitelerde artık eğitim amaçlı kullanılıyor bile kullanılıyor. manga'sında kesin bir yer belirtilmemiş olsada rivayete göre kobe şehrinde yani mangasının yaratıcısı masamune shirow'un yaşadığı yer olarak söylenir. film'inde ise asya kültürü ( genel olarak çin) kullanılmıştır. ilk gösteriminde istenilen ilgi görmeyen film sonralalarda blade runnergibi kült olma yolunda ilerlemiş ve bunu başarmıştır da.
    konusu, birim 9 isminde gizli bir bölümün " kuklacı (puppet master)" olarak bilinen bir hacker'ın peşine düşüp onu yakalamasını ele alıyor.kovalamaca sonucunda asıl önemli olan anakarakter binbaşı kusanagi'nin, insan ve cyborg arasındaki tek farkın " ruh" olup olmamasını sorgulamasıdır. açılış sahnesinde geçen " beyninde çok ses var " cümlesinin üstüne binbaşının " adet dönemim geldi " demesei en akılda kalıcı noktalardan biridir . bu konuşmanın sonunda akılda kalan soru " binbaşı acaba insanları hor görüp onlarla alay mı ediyor? yoksa binbaşı aslında ne kadar insan olmadığnı (kanama "canlı" bir varlığa ait bir durum olduğundan) ama olmak istediğini mi gösteriyor bize". akılda kalıcı en önemli noktalardan biride ayrıca binbaşının nerdeyse hiçbir zaman göz kırpmıyor olmasıdır. yönetmen bunu " kusanaginin bir " kukla olarak gösterme " durumundan ibaret olduğunu söylemiştir.

    filmin sonraki yıllarda (teknoloji hayatımıza girdikçe aslında) inanılmaz bir sükse yaratması sonucu: ghost in the shell 2: innocence, ghost in the shell: stand alone complex solid state society, ghost in the shell: stand alone complex, ghost in the shell: stand alone complex 2nd gig, ghost in the shell: individual eleven, ghost in the shell: the laughing man ve son olarak ilk filmin remake'i olan ghost in the shell 2.0 (iki film arasındaki farklar; çizim kalitesinin geliştirilmiş olması ve bazı sahne ve konuşmaların kaldırılıp yerine yeni sahneler konması ayrıca seslendirme sanatçılarının (seyu) bazılarının değişmesinden ibaret) diye devam ve ara filmleri çekilmiştir. devam filmlerinin nerdeyse hiç biri ilk film kadar " derin " bir anlam gütmemesindenmidir nedir, diğer filmlerde çok sevilmesine karşın, ilgi herzaman ilk filmde kalmıştır. özellikle ghost in the shell 2: innocence filminden sonra yapılan çoğu yapım felsefe ve psikoloji'den çok siyaset konusunu ele almıştır.


    (elrinda - 10 Şubat 2009 17:20)

  • comment image

    "ghost in the shell’de oshii, günümüzde yapılmaya çalışan bilgi manipülasyonunun başarıya ulaştığı cyberpunk gelecek tasviri ve yaratılan eşsiz atmosferine varoluş kaygılarını başarıyla elemlendirilmiştir.

    ghost in the shell daha çok varoluş kavramı hakkında düşündürse bile bu kavramı sorgulamak için yarattığı atmosferi iyi anlamak gerekir. filmin açılış yazısında yakın gelecekte şirketlerin ağ sistemlerine hâkimiyetinden bahseder ancak hemen bir sonraki açıklama bilgisayar kullanımının ilerleyişinin, ülkeler ve etnik grupları henüz ortadan kaldırmadığını belirterek politikanın önemini daha en başta izleyiciye sunar. filmde yaratılan politik dil ve çıkar odaklı devlet anlayışı şu an yaşadığımız politik çevrenin bir yansımasından ibarettir. sadece kapalı kapılar ardından netin sanal ortamına geçiş yapmıştır. bu sanal gelecekte diplomasi halen çok önemlidir. hasıraltı edilen davalar, diplomatik sığınma/özgürlük, devlet sırları, anlaşma komiteleri güncelliğini korumaktadır. official davelopment assistance (oda; resmi gelişim desteği) olarak adlandırılan kaynak fonu yardıma ihtiyacı olan ülkeler için bir destekten daha çok asıl amacı politik fayda elde etmektir. zaten filmin çıkış noktasını bu politik fayda doğurur. diplomasinin her şey olduğu bir ortamda manipülasyonun üst seviyede olması kaçınılmazdır. elde edilen bilginin çarpıtılması, daha çok bilgi elde etmek için sanal casusluk yapmak, net üzerindeki ağlardan yasadışı bilgi toplamak ve güç elde etmek için dışişleri bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu bir yazılım olan “proje 2501/kukla ustası” uzun bir süreçten sonra bilinç kazanır ve sanal dünyanın sınırlarından kurtulup fiziksel dünyaya geçmek ister. kendisini durdurmak istendiğinde ise kimliğini dünyaya açıklamak ve hükümeti bir skandala sürüklemekle tehdit eder. ghost in the shell bu noktadan sonra varlığını ispat etmek, fiziksel dünyaya geçmek isteyen bir programın varoluş çabasına dönüşür."

    yazının devamı için: http://www.cinerituel.com/…-ghost-in-the-shell.html


    (budemu - 22 Şubat 2014 19:42)

  • comment image

    göstermeye çalıştığı cyberpunk gelecek tasviri çok düşündürücü. özellikle kukla ustası hacker ile motoko'nun bir tür yazılım evliliği.
    gerçi senaryoda evlilikten çok zorbaca bir birleşme oldu da neyse, demek istedigim; yazılım başka bir yazılımla sentez yapıyor. yapabilir mi? bu bir yazılım evliliği olursa, çoklu yazılım evlilikleri de olabilir mi?


    (feyman - 14 Nisan 2014 13:19)

  • comment image

    sountrack albumunde, intro'nun iki varyasyonu daha bulunmaktadir. chant 2 (ghost city) ve chant 3 (reincarnation) olarak gecerler. chant 3'un yaylilari muazzam. yaylilarin vokalle en muthis uyum sagladigi kisimlar kanimca chant'in ikinci tekrari sirasinda arkada duyulan yaylilar. vokal olarak, ozellikle ana vokalin on plana ciktigi kisimlar muthis, az sonra asagida romaji ve ingilizce karsiliklarini da verecegim tam olacak. su filmin en guclu yanlarindan biri bu ibretlik soundtrack'i. filmin introsunu bir kere izleyen unutmaz soundtrack sayesinde. nightstalker ve floating museum'a gelmedim daha bak.

    chant'larin genel sozleri soyle. bu sozler eski japonca ile yazilmis. zannedersem bu yuzden bakinca modern japoncadan biraz farkli duruyor gibiler. (kit japonca bilgimle bana degisik geldi, bilemedim)

    a ga maeba, kuwashime yoini keri / when you are dancing, a beautiful lady becomes drunken.
    a ga maeba, teru tsuki toyomu nari / when you are dancing, a shining moon rings.

    yobai ni kami amakudarite, / a god descends for a wedding
    yoha ake, nuedori naku, / and dawn approaches while the night bird sings.
    tookamiemitame / god bless you. god bless you.

    chant 3'te ana vokalin on plana ciktigi kisim "tookamiemitame" dedigi kisim. burayi dinlerken aklima puppermaster gelir, cyber kamiler seni kutsasin puppetmaster!

    filmi 1 kere izle, albumunu 500 kere dinle. her dinleyiste izlemis kadar ediyor insani.

    bunun bir de konseri vardi bir yerlerde. bu chant'lari uzun uzun soyluyorlar iki saat. sevmeyen insani bayar diye koymuyorum simdi buralara. (dayanamadim, koydum: https://www.youtube.com/watch?v=z64hci2rqke yaylilar daha dehset bunda)

    ek: tum bu yazdiklarim orijinal ost ile ilgili. ghost in the shell 2.0 adi altinda sonrada cikan sozde "remastered" olanlari tenzih ediyorum. ondaki vokaller yaylilar orijinali kadar kuvvetli degil.


    (make the world go away - 24 Haziran 2014 09:45)

  • comment image

    holywood tarafından uyarlanıcak olan live action versiyonu snow white and the huntsmanın yönetmeni rupert sanders tarafından yönetilecekmiş. zamanında filmin haklarını steven spielberg? tarafından alınıyo ve bizde bu adam tarafından yönetilecek diye baya sevinmiştik ki ama sanırım bir yan proje olarak rafa kaldırılmış bu serinin live action filmi. rafa kaldırılmış derken daha ismi ve şanı duyulmamış ve sikik bir filmin yönetmeni ve tamamen acemi bir yönetmene manga ve dünyadaki bütün matrix olsun sc-fi filmlerine ilham kaynağı olmuş bir manganın live action yönetmenliğini böyle bir adama vermelerine o kadar sinir oldum ki şu an sinirden kendimi resmen sikecem olcak iş değil. holywood bunu her zaman yapıyor ve güzelim mangaların filmlerini, oyun uyarlamaları da olsun hepsinin ağzına sıçıp bırakıyor. ulan bari güzel bir şey çıkarmıcayacaksanız veya sağlam kadro ve yönetmenler ile uyarlama yapılmıcaksa bu seri neden o zaman alıyorsunuz film ve yayın haklarını serinin? böyle yarrak kafalılık yok arkadaş. tamam her ne kadar konuşmak şimdi erken olsa da sanmıyorum çok güzel bir uyarlama olacağını. umarım yönetmen beni şaşırtır ve kariyerine bu serinin uyarlaması ile büyük bir çıkış yaparak kendisine isim yapar.

    http://www.imdb.com/title/tt1219827/


    (toutaku - 11 Eylül 2014 04:27)

  • comment image

    filmi çekilecek shousa'mız motoko kusanagi'yi de scarlett johansson oynayacakmış.

    o şişkin dudakları ve basık fiziğiyle shousa'mızın biti etmez kendisi yapmayın etmeyin ağalar. daha sert bir tip lazım böyle baskın ve sert bir karaktere.


    (erkek pisi - 6 Ocak 2015 09:32)

  • comment image

    japonlar çekmediği için izlemeyeceğim filmdir. animelerin hollywood uyarlamalarından gına getirdim ve tiksindim artık çünkü. sevdiğimiz anime serilerini ve filmlerini berbat etmeyi bıraksalar bi' çok memnun olacağım.


    (swollenmember - 6 Ocak 2015 17:15)

  • comment image

    %90 cgı olacağından sadece senaryosu ve belki oyunculuğunun dandik olacağı hollywood versiyonu çekilecek anime şaheseri*. bazı şeyleri rahat bıraksalar, piç etmeseler ölürler. her şey para için.


    (lordspike - 6 Ocak 2015 17:37)

Yorum Kaynak Link : ghost in the shell