Süre                : 1 Saat 34 dakika
Çıkış Tarihi     : 01 Aralık 1998 Salı, Yapım Yılı : 1998
Türü                : Döküman,Savaş
Ülke                : Almanya
Yönetmen       : Robert Stone (IMDB)
Senarist          : Ingo Helm (IMDB),Robert Stone (IMDB)
Oyuncular      : Boris Sichkin (IMDB), Christoph Gutknecht (IMDB), Boris Leskin (IMDB), Hans Sievers (IMDB), Gunter Walch (IMDB), Klaus Schleiff (IMDB), Christopher Wynkoop (IMDB), Wolfgang Kaven (IMDB), Oliver Hohlfeld (IMDB), Sigrid Braun-Umbach (IMDB), Daniel Schorr (IMDB), Billa Christe (IMDB), Justin Earl (IMDB), Peter Gosling (IMDB), Günter Karl (IMDB), Heike Müller-Reichenwallner (IMDB), Frank Peters (IMDB), Matthias Fuchs (IMDB), George Bush (IMDB), Bob Dole (IMDB), Björn Engholm (IMDB), Mikhail Gorbachev (IMDB), Erich Honecker (IMDB), Helmut Kohl (IMDB), Margaret Thatcher (IMDB)

Der 3. Weltkrieg (~ World War Three) ' Filminin Konusu :
Der 3. Weltkrieg is a TV movie starring Boris Sichkin, Christoph Gutknecht, and Boris Lyoskin. This mock documentary uses archival footage, interviews and reports taken out of context and staged interviews to highlight a possible...


  • "en sağlam hearts of iron 4 modu. adamların kendi youtube sayfası bile var trailer yayınlıyorlar.yapımın kalitesini anlamak için yaptıkları şu videoya bakabilirsiniz."




Facebook Yorumları
  • comment image

    1. dünya savaşı'nı (kaiserreich evreninde weltkrieg olarak geçer) ittifak devletlerinin kazanması sonucu oluşan alternatif tarih. bu alternatif tarih en iyi şekilde hearts of iron oyunun aynı isimli modunda görülür.

    mod üzerinden konuşacak olursak 1919'da fransa'nın savaştan çekilmesi ve cgt'nin genel grev kararıyla fransa'da sendikalist devrim gerçekleşir ve fransız komünü kurulur. 1921'de almanya ile savaşı sonlandıran ingiltere'de benzer bir devrim tuc tarafından gerçekleştirilir ve 1925'de büyük britanya imparatorluğu yıkılır. bu alternatif tarihte bolşevik ihtilali başarısız olur ve aleksandr kerenskiy başkanlığında cumhuriyet rejimi kurulur. avusturya-macaristan devleti 1922'de çeşitli sıkıntılar neticesinde federal devletler olarak bölünür.

    almanya'nın avrasya'nın lideri haline geldiği bu oyun modunda birçok farklı seçenek bulunur ve tarihe yön vermek konusunda oyuncunun elinde bir çok seçenek vardır. benim darkest hour'da zevkle oynadığım mod, hearts of iron 4 için de bulunmakta. şu an 0.4 sürümünde olan mod, halen yoğun bir gelişim evresinde.


    (rustcohlee - 18 Mayıs 2017 03:33)

  • comment image

    burayı kaynak olarak kullanarak kaiserreich evrenindeki zaman akışını çeviriyorum. ben çevirdikçe bu entry editlenecektir.

    -1914-

    -avusturya arşidükü franz ferdinand'ın ve eşinin bosna ziyareti esnasında bir sırp milliyetçi tarafından vurularak öldürülmesi, bunun ardından avusturya-macaristan devletinin sırbistan'a ültimatomu ve bunun geri çevrilmesi. avusturya'nın sırplara saldırması ile rusya'nın avusturya-macaristan'a ve almanya'ya savaş ilanı. fransızları devre dışı bırakarak rusya'yı yenmek isteyen almanların fransa'ya savaş ilanı.

    -schlieffen planı ile fransa'yı savaş dışı bırakmak isteyen almanya belçika'yı işgal etti. bunun üzerine büyük britanya almanya'ya savaş ilan etti. fransız topraklarındaki alman ilerleyişi marne'da durduruldu. birkaç başarısız taarruzun daha ardından cephede ilerleyiş durdu.

    -batının aksine doğuda almanya zafere doğru gidiyordu. doğu prusya'nın işgalinin önlenmesinin ardından tannenburg ve masurian gölü savaşlarında rus ordusu yenildi. bu galibiyetlerin mimarları olan mareşal von hindenburg and general ludendorff ileride almanya'nın galibiyetinde de büyük roller oynayacaktı.

    -osmanlı devleti kasım ayında karadeniz'de rus kıyılarını bombardımana tutarak ittifak güçleri yanında savaşa katıldı.

    -neredeyse tüm alman kolonileri itilaf güçleri tarafından işgal edildi. alman doğu afrikası ise savaş sonuna kadar direndi. bunda bölgeyi yöneten von lettow-vorbeck'in büyük payı vardı.

    --1915--

    -batı cephesi halen tıkanıktı. ancak savaşın şiddeti iyice arttı. klor gazı ilk kez 22 nisan'da ikinci ypres muhaberesi'nde kullanıldı.

    -doğuda ruslar almanlar karşısında geri çekilmeye devam ederken galiçya cephesi'nde halen tutunmuş durumdalardı.

    -bulgaristan ittifak güçleri'nin yanında savaşa girdi. sırbistan ilk yenilen itilaf devleti oldu.

    -italya venedik'in ötesindeki italyan topraklarını almak adına itilaf tarafına katıldı. bu bölgedeki savaş da cephe savaşına döndü.

    -itilaf güçleri osmanlı'yı hızlı bir şekilde savaş dışı bırakmak adına çanakkale savaşı'nı başlattılar. taarruz tam bir hezimet oldu. bölgede yüz bini üzerinde asker ölürken itilaf tarafı tüm çıkarmayı ve planı sonlandırdı. bu sırada mezopotamya'nın işgali de durduruldu ve ingiliz birlikleri püskürtüldü. kut bölgesinde toplanan ingiliz birlikleri kuşatmaya alındı.

    -bir alman denizaltısı lusitania isimli sivil abd gemisini batırdı. abd, denizaltı operasyonlarının durdurulmasını istedi ve bu olayı sertçe kınadı. çoğu stratejist denizaltı savaşının devam etmesinin abd'nin savaşa girmesine neden olabileceğini düşünüyordu. bunun üzerine almanya bu riski göze almadı ve denizaltı savaşı durduruldu.

    --1916--

    -verdun muharabesi başladı. bu savaş fransız askeriyesini kurutacak oldukça kanlı bir mücadele olacaktı. ayrıca somme taarruzu da ingilizler tarafından durduruldu ancak oldukça hırpalayacı oldu. somme'de ingilizler dünyanın ilk tanklarını kullanacaktı.

    -doğuda ruslar tarafından brusilov taarruzu başlatıldı. bu taarruz ilk başta başarılı gitse de ne avusturyalıları savaş dışı bırakabildi ne de almanya'nın leh topraklarını işgalini sonlandırabildi.

    -kut'daki ingiliz birlikleri teslim oldu. hasta adama yenilen ingiltere için bu büyük bir prestij kaybıydı. kafkaslarda ise rusya'nın başarılı taarruzları ile ermeniler eşliğinde osmanlı kafkasyası işgal edildi.

    -ilk jutland savaşı gerçekleşti. bu deniz savaşı taktiksel olarak almanya kazansa da stratejik açıdan ingilizler galip geldi. savaş yüzünden alman açık deniz filosu 1918 sonlarına kadar limanda demirli kalmak zorunda kaldı.

    -romanya, macar topraklarından transilvanya'yı almak için itilaf tarafında savaşa girdi. ancak alman kuvvetleri hızlı bir şekilde romenleri püskürttü ve august von mackensen bir yıl içerisinde bükreş'i işgal ederek romanya'yı savaş dışı bıraktı.

    --1917--

    -8 ocak tarihinde alman kayzeri ıı. wilhelm ordu içerisinde denizaltı operasyonlarının yeniden başlatılmasına dair tartışmalar olduğunu işitti ancak bunlara sert bir şekilde karşı koydu. (işte bu noktada kaiserreich evreni oluşuyor.)

    -şansölye von bethmann-hollweg istifaya zorlandı ve yerine georg michaelis geçti. michaelis'in kısa zaman içerisinde hindenburg ve ludendorff'un kuklasından başka bir şey olmadığı anlaşılacaktı.

    -batı cephesi'nde "chemin des dames" bölgesindeki ağır kayıplar ordu içerisinde başkaldırılara ve şikayetlere neden olacaktı. bu muhalefet yüzünden duraksayan fransız ordusunun durumundan faydalanan alman kuvvetleri doğudaki brusilov taarruzu'nu durduracaktı.

    -rusya anarşiye sürüklendi. mart ayında çar ıı. nikolas'ın tahttan indirilmesiyle aleksandr kerenski başkanlığında cumhuriyet rejimi kuruldu. bu hükümetin ekim ayında bolşevikler tarafından devrilmesi sonucu rus iç savaşı başladı.

    -italya'ya karşı yapılan caporetto taarruzu başarıya ulaştı. avusturya kuvvetlerinin venedik'e ulaşmasına piare nehri'nin gerisinde kurulan italyan savunması engel oldu.

    -osmanlı darbe üstüne darbe yedi. kudüs ve bağdat itilaf kuvvetleri tarafından işgal edildi.

    --1918--

    -martın başlarında bolşevikler ve almanya arasında brest-litovks antlaşması imzalandı. doğu cephesinin kapanmasıyla milyonu aşan alman ve avusturyalı asker diğer cephelere aktarılabilir durumdaydı. antlaşma ile baltık bölgesi, polonya, belarus, finlandiya ve ukrayna almanlara verilmişti.

    -itilaf güçleri tarafından yapılan "büyük sonbahar taarruzu". alman cephesini hızlıca yarmayı amaçlayan taarruz başarısızlıkla sonuçlandı ve hiçbir ilerleme gösterilemedi. on binlerce asker boşuna ölmüştü.

    -teutoburg operasyonu başlatıldı. selanik etrafından sıkışan yunanistan cephesini aşıp yunanistan'ı savaş dışı etmek üzerine kurulan plan başarıya ulaştı. atina 3 temmuz'da işgal edildi ve yunan hükümeti savaştan çekilmeye mecbur bırakıldı. bu sırada selanik'te halen tutunmuş durumda olan itilaf kuvvetleri hızlıca tahliye edildi.

    -anti-bolşevik beyaz ordu kuvvetlerine ait "gönüllü ordu"nun kumandanı lavr kornilov, şubattan mayısa kadar kuban steplerinde kızıllar tarafından kovalandı. "kış yürüyüşü" denilen bu olay esnasındaki yekaterinodar savaşı'nda kızılların bombardımanı az kalsın bir şarapnel ile lavr kornilov'un ölümüne neden oluyordu. bu savaşı kazanan kornilov'un ordusu kuban tatarları üzerinde hakimiyet kurdu.

    -general allenby'nin son başarılı itilaf taarruzu sayılan olan suriye taarruzu büyük bir başarıyla sonuçlandı. kuşatmaya alınan ve çoğunluğu yok edilen osmanlı ordusunun üzerine suriye ingilizler tarafından ele geçirilmişti. bölgeye hızlı bir şekilde takviye edilen alman birlikleri sayesinde anadolu işgalden son anda kurtuldu.

    -bolşeviklerin sol-sr'ları susturmasının üzerine fanny kaplan tarafından lenin'e yapılan suikast girişimi başarıyla sonuçlandı. lenin ölürken yerine hızlı şekilde lev kamenev geçti. ancak bu olay bolşevikleri çatırdatacaktı.

    -itilaf kuvvetlerinin alman denizaltılarına karşı başarılı savunması ve alman toprakları üzerinde deniz ambargosu kurmasının ardından umutsuz bir şekilde amiral hipper tarafından denize açılan alman açık deniz filosu ikinci jutland savaşı'nda galibiyet alamasa da ingiliz donanması ablukayı kaldırmak zorunda kaldı. ablukanın kalkması ve ukrayna'dan gelen büyük tahıl kaynakları alman imparatorluğu'nun savaş üzerine tüm umutsuzluğunu söndürdü. bu sırada avusturya kayseri karl von habsburg, "volkermanifest"i ilan etti. bu manifesto savaşın kazanılmasının ardından ilan edilecek büyük avusturya birleşik devletleri'ni ilan ediyor ve çevre ülkelerdeki isyancı milletlerin gönlünün alınacağını söylüyordu.

    -rus iç savaşı ise halen karmaşıktı. avrupa anti-bolşevikleriyle sibirya'daki anti-bolşevikler arasındaki görüşmeden neredeyse bir ay sonra amiral kolçak ingiliz desteğiyle komuta kademesinde bir darbe yapmaya ve böylece memnuniyetsiz beyazları bir arada toplamaya karar verdi. bu darbe planı kolçak ile görüşen ve onu sağ-sr'ların çoğu talebine ikna eden boris savinkov tarafından önlendi. böylece kolçak beyaz ordu'nun başkomutanı oluyor ancak dikta kuramıyordu.

    --1919--

    -2 mart tarihinde alman birlikleri verdun'un güneyindeki st. mihiel üzerinden taarruza başlarlar. "sızma" taktiğinin başarısıyla beraber nancy şehrinin işgal edilmesi 16 mart'ta gerçekleşir. bu taarruz sonucunda fransız cephesinde kanatlar savunmasız bırakılır. bunu müteakiben alman kuvvetlerinin rheims'e saldırmasıyla fransız cephesindeki itilaf kuvvetleri ikiye ayrılır. chateau-thierry'e düzenlenen taarruz da fransız ordusunun bir daha marne'ye çekilememesine sebep olur. böylece fransız ordusu giderek güneye çekilir ve paris kuşatma altına alınır. fransa yeni bir 1871 yaşamaktadır.

    -güneyde ise 11 mart'ta radowitz operasyonu'nun başlamasıyla italyan kuvvetleri geri çekilir ve vicenze ile verona şehirleri 22 mart'ta avusturyalıların eline geçer. böylece italyan ordusu iki ittifak ordusunun arasında venedik'te sıkışmış kalır. temmuz ayına kadar sürecek venedik kuşatması sayesinde italyan toprakları savunmasız kalır ve ittifak orduları 1 ağustos'ta roma'ya girer. birkaç gün sonra ise italya teslim olur. italya'nın teslim olmasıyla güney fransa toprakları saldırıya açık hale gelir ve marsilya şehri hızlı bir şekilde işgal edilir.

    -italya'nın teslim edilmesiyle etiyopya imparatoru zewditu, somali'deki italyan kolonilerini ister ve almanya'ya müttefiklik teklifinde bulunur. bölge ile ilgisi olmayan kayzer ıı. wilhelm, bu teklifi kabul eder.

    -itilaf kuvvetlerinin başarısızlığı ingiliz general allenby ve onun komutasında savaşan orduya yöneltilir ve allenby görevden alınır. yerine geçen sör william marshall, ingiliz kuvvetlerinin insan gücü eksikliğinden dolayı fransa'dan geri çekilmesini emreder.

    -fransız ordusunun geri çekilmesi ingiliz gönüllü ordusu'nu savunmasız bırakır, bunun üzerine bu ordu da geri çekilme kararı alarak dieppe şehrini temmuz ayında boşaltır. işte bu noktada hırpalanmış, savaş yorgunu olan ve organizasyonu bozulmuş fransa ordusu, isyana açık bir durumdaydı. ve böylece ikinci büyük isyan cgt adlı sendika örgütlenmesi tarafında fransa tarafından başlatılır. bu isyan başladığında marsilya işgal altında, paris ise düşman eline geçmek üzeredir. nitekim 4 kasım tarihinde fransa teslim olur. bir ay sonra ise kalan itilaf devletleriyle kopenhag'da bir ateşkes antlaşması imzalanır.

    --1920--

    -fransa, rusya, italya ve balkanlardaki diğer devletlerin teslim olmasıyla entente (şimdiye kadar itilaf dedim, moda uygun olarak entente diyeceğim artık) büyük britanya, japonya ve portekiz'e indirgenmişti. bu ülkelerden hiçbiri direkt almanya tehditi altında değilken kendileri de artık ittifak devletlerine karşı birer tehdit değildi. bu şekilde büyük britanya ile almanya arasındaki savaş iki yıl daha mikro düzeyde devam etti. bu mikro deniz muharebeleri gerçekleşirken ittifak devletleri kazanımlarını bölüşmekteydi...

    -sırbistan, makedonya'yı bulgaristan'a verirken avusturya-macaristan'ın kukla devleti haline getirildi. karadağ ise avusturya tarafından ilhak edildi.

    -yunanistan da makedonya bölgesi ve selanik'i bulgaristan'a vererek ikinci balkan savaşı kazanımlarını kaybetti. almanya'nın zoruyla da girit'i almanya'ya kiraladı, bu kiranın süresi kayser'e bağlıydı.

    -romanya da ikinci balkan savaşı'nda elde ettiği dobruca şehrini bulgarlara verdi ve oltenya bölgesi yapılan anlaşmalarla silahsızlandırıldı. ploesti'deki avrupa'nın en büyük petrol yatakları da 2012 tarihine kadar almanya yönetimine devredildi. bunların yanı sıra romanya yönetimi rus iç savaşı'ndan faydalanıp moldova'yı ilhak etti.

    -italya güçsüzlendirilmek adına güçsüz cumhuriyetler, düklükler ve prensliklere ayrıldı. bunların arasında toskana, papalık ve sicilya krallığı en güçlüleriydi. venedik cumhuriyeti ise avusturya-macaristan'ın korunması için silahsızlandırılmış bölge haline getirildi. avusturya, 1870'de almanya yüzünden kaybettiği toprakları italyanlardan almanya sayesinde geri aldı. etiyopya da italyan somalisi'ni ilhak etti. libya ise kukla yönetim olarak osmanlı devleti'ne bırakıldı.

    -devrimle boğuşan fransa; kongo, madagaskar ve pasifik adalarını ve loren eyaletini almanya'ya verdi. devrimin gerçekleşmesi yüzünden onayı şüpheye düşmüş bu barışa rağmen almanya kolayca fransız kolonilerini ilhak etti.

    -belçika, ıı. wilhelm'in oğlunun krallığı haline getirilerek flemenk-valon krallığı adını aldı. belçika kongosu, alman kolonisi halini aldı. maas nehri'nin doğusundaki büyük endüstrilere sahip valonya toprakları kayser istediği sürece almanya yönetimine bırakıldı. lüksemburg, alman imparatorluğu'nun bir eyaleti haline getirildi.

    -doğuda brest-litovsk anlaşmasının edinimleri güzel şekilde değerlendirildi ve bölgede almanya'ya bağlı kukla yönetimler kuruldu. letonya ve estonya "birleşik baltık düklüğü" adı altında kaynaştırıldı ve başına friedrich von mecklenburg ilk büyük dük ünvanıyla geçti. kayser ıı. wilhelm'in kardeşi heinrich, belarus topraklarında kurulan yapay bir adı olan beyaz rutenya devletinin başına kral olarak geçti. bağımsızlığını kazanmış polonya ve finlandiya devletleri alman koruması altına alındı ve finlandiya kralı kayser'in kayınbiraderi friedrich-karl von hessen olarak atandı. litvanya devletinin başına urach dükü wilhelm von urach, kral mindaugas ünvanıyla geçti. ukrayna tahtının başına avusturya kralının veliahtı arşidük wilhelm franz geçti. böylece ukrayna'nın büyük ve önemli doğal kaynakları ittifak devletlerine kalıcı olarak sağlanmış oluyordu.

    --1921--

    -ateşkesin bitmek üzere olmasından dolayı general ludendorff entente devletlerine "onurlu barış" teklifinde bulundu. barışın içeriğinde eski entente devletleriyle yapılan barış anlaşmalarının kabulu ve alman sömürgelerinden geri çekilinmesi vardı. bu teklif kabul edildi ve yedi uzun yılın ardından 11 kasım 1921'de weltkrieg sona erdi.

    -------------savaş sonrası gelişmeleri--------------------

    --1919--

    -fransa'da the confédération générale du travail (cgt) liderleri anarko-sendikalist emile pouget öncülüğünde ordusu yenik düşmüş fransa'da toplu greve gitti. bu grevin amacı alman taarruzuyla harap olmuş devleti acilen savaştan çekmekti. paris'in düşmesiyle fransız 3. cumhuriyeti'nin başı georges clemenceau'nın hükümeti devrildi ve yetkileri "geçici hükümet" adıyla aristide briand'ya verildi.

    -güneydeki beyaz ordu güçleri çaritsin (volgograd) şehrinin alınmasıyla beraber volga operasyonu'na başladılar. general pyotr wrangel'in altında hızla ilerleyen ve saratov'u alan ordu leon troçki tarafından samara'da durduruldu. troçki'nin şehirden çekilmesi temmuz ayındaki sibirya beyaz ordusu saldırısını bulacaktı. samara'nın alınmasıyla iki büyük beyaz ordu cephesi birleşiyordu.

    -baltık bölgesinde ise beyaz ordu kumandanı general nikolay yudeniç'in altındaki kuzeybatı ordusu bölgedeki kızılları petrograd'a kadar geri çekilmeye zorlayacak ve şehri kuşatma altına alacaktı. kuşatmaya baltık ülkelerinden de yardım gelmişti.

    -güney ve sibirya beyazları ufa'da bir kongre oluşturarak hükümetlerini birleştirme konusunda anlaşma kararı aldılar. alınan kararlarla kesin şekilde amiral aleksandr kolçak beyaz ordu'nun başkomutanı oluyor, sergey sazonov ise başbakan olarak atanıyordu. en büyük karar ise sibirya beyazlarının güney orduları gibi entente ile tüm ilişkilerini kesmesi oldu. petrograd ise yudeniç'in birlikleri tarafından yeniden alındı ve şehri ufa kongresi'ni onaylayan bir tavırla "tüm rusların geçici hükümeti"ne hediye etti.

    -radikal jakobinler rus kızıllardan ve lenin'in devrimci teorilerinden güç alarak geçici hükümet liderlerine ve idari binalara saldırılara başladı. anlaşamayan cgt ve geçici hükümet bu saldırılara engel olamadı. hükümetin lağvedilmiş orduyu hükümlerini dayatmak için kullanmaya çalışması ordunun büyük bir kısmının devrimcilerin saflarına katılmasına neden oldu. ve böylece fransa kısa ve kanlı bir iç savaşın içerisine düştü, zafer ise devrimcilerindi. emile pouget başkanlığında toplanan yeni yönetim fransa cumhuriyeti'ni fransız komünü haline getirmek için göreve koyuldu.

    -fransa'dan kaçan cumhuriyetçiler cezayir'de mareşal foch'un başkanlığında sürgün hükümeti kurdu ve afrika'daki fransız sömürgeleri bu hükümetin yöneimine girdi.

    -eski rus çarlığı generali baron ungern von sternberg'in "vahşi birlik"i moğolistan'ın başkenti urga'yı işgal etti ve çılgın baron kendisini moğolistan'ın lideri ilan etti.

    --1920--

    -kasım 1919'dan beri beyaz ordu tarafından kuşatma altında olan moskova'daki kızıllar sonunda 22 ocak'ta teslim oldu. sayıları azalmış, silahsız kalmış, açlıkla boğuşan bolşeviklerin rus geçici hükümeti'ne merhamet dilemekten başka çaresi yoktu. beyazlar ise sivil savaşın resmi galibi olarak zaferin tadını çıkarıyordu.

    -beyaz rus hükümeti aleksandr kolçak, sergey sazanov ve aleksandr kerenski'ye delege yollayarak brest-litovsk anlaşmasının birtakım değişikliklerle onaylanmasını istediler. rus kamuyounda büyük tepkilerle karşılanan bu anlaşma, rusya'nın 1918'deki kadar kötü olmasından mütevellit onaylanmak zorunda kaldı. aksi taktirde kayserin orduları rus sınırında hazırdı.

    -cumhuriyetçi leonard wood, demokrat rakibi william mcadoo'yu yendi. mcadoo, woodrow wilson'ın yerine geçen başkandı ve wilson'ın sağlık durumu halen kötüye gitmekteydi.

    -sosyalistlere karşı sert tavrıyla bilinen yeni başkan wood, eugene v. debs'i hapise attırdı ve izole politikalarına devam etti. izolasyon politikası sayesinde zapatistalar meksika'da sosyalist rejimi kurdular.

    --1921--

    -avusturya kayseri karl, emperyal konsey'i topladı imparatorluğu federasyon haline getirme niyetini açıkladı. birçok soylu bu plan karşısında şok oldu zira bu ayrılıkçıların önünü açmaktan başka bir şey değildi.

    --1922--

    -federilasyon planı kapsamında şubat ayında budapeşte'de görüşmlere giden kayser karl, soğuk algınlığından bronşite dönen hastalığı sonucu 14 mart'ta öldü. bu durum henüz 9 yaşında olan oğlu otto'nun üstünde bir "naiblik konseyi" kurulmasına yol açtı. kayserin ölümü üzerine yapılan zehirlenme iddialarıyla geçen karmaşık günlerin ardından 2 nisan'da plan taslağı düştü ve ülke kaosa sürüklendi. yatırımcıların ekonomik krizden duyduğu kaygı üzerine naiblik konseyi federalizasyon planının devamını uygun buldu ve almanya'dan yardım istedi. ve almanya süpervizyonu altında; bohemya, bosna ve galiçya ve lodomerya'ya öz yönetim hakkı tanındı (avusturya'nın cisleytanya toprakları galiçya'ya verildi). hırvatistan ise macarların çatısı altında öz yönetim hakkına kavuştu. avusturya'nın nüfuz bölgesi olan ukrayna ise bu yardımın "karşılığı" olarak almanya'nın mitteleuropa ittifağına alındı. sırplar ise bu durumdan yararlanıp avusturya boyunduruğundan çıkmıştı.

    -avusturya-macaristan'daki kaostan yararlanan italyan sendikalistler birleşerek sicilya krallığı'nı devirdi ve sosyalist italya'yı kurdular. kendilerini sosyalistlerden ve avusturyalılardan korumak isteyen kuzey italyan devletleri ise italyan federasyonu altında birleştiler ve papa'yı ülkenin başına getirdiler.

    -1916 ayaklanması'ndan beri çatışan irlandalılar ve ingilizler sonunda barış kararı aldılar ve bağımsız irlanda devleti 1 ocak'ta kuruldu. bu devletin kuzeyindeki protestan bölgeleri ise otonom olarak kaldı ve ingiltere hanedanı'na simgesel olarak bağlılık kararı aldılar.

    -güney rodezya, alman genişlemesinden korkarak güney afrika birliği'ne dahil oldu.

    --1923--

    -boşanma kararıyla sarsılan danimarka prensi joachim, intihar girişiminde bulundu. bu girişim başarısız olurken geride birçok spekülasyon bıraktı.

    --1924--

    -abd'de başkan wood rakibi albert smith'i yenerek yeniden başa geçti.

    -rusya'da iş adamları, fabrikatörler, muhafazakarlar ve sibirya otonomcuları tarafından bir darbe tertiplendi, bunun en büyük nedeni almanya'ya duyulan kindi. bu darbeye katkıda bulunan aleksandr kolçak kendini geçici diktatör ilan etti ancak bu karar yalnızca sibirya'daki birkaç birliğin katılımıyla sonuçlandı. bu birlikler bölgeye gelen cumhuriyet ordularıyla savaşmaktansa teslim olmayı seçti ve kolçak kayıplara karıştı. girişime katılanların geride bıraktıklarına göre kolçak, japonların transamur devletinin başına geçme teklifini kabul etmişti.

    -rusya'nın içine gömüldüğü kaos durumunda durumu değerlendiren don-kuban kazakları general pyotr krasnov'un altında birleşti ve bağımsızlık talebinde bulundular. isyanı kabul eden dünya kamuoyu ile birlikle ezik rus yönetimi kereski'nin isteğiyle krasnov'un isteklerini kabul etmek zorunda kaldı. böylece don-kuban birliği adlı devlet rusya'dan koparak bağımsızlığını ilan etti.

    -liberal alman halk partisi (dvp) tarafından çoğunluğa sahip olan alman medyası prens joachim'in asıl intihar nedeninin general ludendorff'un diktatörlüğü olduğunu kamuyouna açıkladı. amiral von tirpitz dvp'nin başına gelmişti ve şimdi ıı. wilhelm'in desteğini alarak ludendorff'un yönetimini yıkma talebinde bulundu. ıı. wilhelm'in desteğiyle düşen ludendorff'un yerine von hindenburg getirildi.

    --1925--

    -büyük britanya'nın galler prensliği'ndeki kömür madeni işçilerinin başlattığı grev, hükümetin bölgeye ordu göndermekle grevcileri tehdit etmesiyle ülke genelinde genel bir greve döndü. domino etkisiyle büyüyen grev donanmanın çoğunluğu tarafından da desteklendi ve sonuçta kral ve hükümet kanada'ya kaçtı. sendikalistler, işçi partisi mensupları, gallerliler, iskoç milliyetçiler ve oy hakkı isteyen kadınlar karizmatik lider john mclean'ın altında hükümet kurdular.

    -michael collins özgür irlanda devleti'ni ve kuzey irlanda otonom yönetimini feshederek kendisini başkan ilan ettiği irlanda cumhuriyeti'ni kurdu.

    -büyük britanya'nın yıkılmasıyla birçok eski düşman devlet imparatorluk topraklarından payını aldı. cebelitarık ispanyollara, falkland adaları arjantinlilere, mısır sudan'a ve osmanlılar kıbrıs'a el koydu. alman imparatorluğu da başta malta, süveşt, aden, ceylon, malezya, brunei ve sarawak olmak üzere çoğu koloniye el koydu.

    -avustraya ve yeni zelanda, yeni gine ve fiji'nin üzerinde hakimiyet sağladılar. bundan bir yıl sonra ise güvenlik için birleşerek avustralya kondeferasyonu'nu oluşturdular.

    -hindistan toprakları üç yeni devletin arasında bölüşüldü. keşmir prensleri ve punjab ile beraber diğer rajlar (prens, kral vb.) birleşerek ingiliz dostu delhi'yi oluşturken bengal'deki isyan bölgede bir sendikalist devlet oluşturdu. güneydeki prensler ise bağımsızlılarını ilan ederek birleştiler. burma ise yeniden bağımsız bir krallık oldu.

    -güney afrika da çevresindeki küçük ingiliz kolonilerini ilhak etti. entente yanlısı smuts ve cumhuriyetçi hertzog arasında ise gerilim yükseliyordu.

    -kanada için geriye kalan tek şey kraliyet donanması'na ait karayip filosunun bölgede ingiliz denetimini sağlayıp eski fransız kolonilerini de bünyesine katarak karayip federasyonu'nu oluşturması oldu.

    -kanada'da senato lordlar kamarası haline getirildi, katılımcılar ise britanya'dan kaçan aristokratlardı.

    -xu shichang bölünmüş çin cumhuriyeti'nin başına geldi. otoritesini kurmak amacıyla almanya'dan yardım isteyen xu'ya almanya, pu yi hanedanının yeniden çin'in tahtına oturması şartı koydu ve bu kabul edildi. cumhuriyetçi kuomintang bu anlaşmadan dolayı xu'ya savaş ilan etti.

    -afrika'daki bir sürü kolonisinde düzeni kurmak isteyen almanya, freistaat mittelafrika'yı kurdu. bu otonom ülke modeli ingiliz rajı'ndan alınmıştı ve mareşal von lettow-vorbeck ilk stadthalter (vali) oldu.

    --1926--

    -hindiçin valisi hans von seeckt çin iç savaşı'na xu'ya yardım için müdahale kararı aldı. sadece altı ay içinde almanya kuomintang'ı yendi ve çoğu endüstri ve nüfuslu bölgede kontrolü sağladı. xu'nın muhalifleri ise batı, yunnan veya mançurya'ya kaçtı. bu sırada pu yi xing imparatorluğu'nu restore etti ancak almanya'ya karşılık olarak girişimcilerden oluşan bir holding devleti verdi. bu devlet allgemeine ostasien gmbh idi, kısaca aog, ve endüstrinin geliştiği güney eyaletlerinde kontorlü devraldı. hans von seeckt de ilk vali olarak atandı. ayrıca tüm büyük devleterin ticari payının korunması adına tüm liman şehirleri "legasyon şehirleri" adı altında birleştirildi.

    -japonya zhang zuolin'e yardım etmek istese de almanya ile çatışmayı riske alamadı ve fengtian hükümetini mançurya'da başa geçirdi.

    --1927--

    -başkan wood beyin tümoründen dolayı öldü. başkan yardımcısı ırvine lenroot yeni başkan oldu.

    -avusturya ve macaristan arasındaki yeniden anlaşma süreci liderlik eksikliğinden dolayı durgunlaştı.

    -isyanlar guatemala'ya sıçradı ve hükümeti devirdi. ingiliz hondurası da devrimin eline düştü ve "centroamerica" isimli yeni sendikalist devlet kuruldu.

    --1928--

    -cumhuriyetçi herbert hoover, new york valisi al smith'i yendi.

    -orta amerika'daki devrim el salvador'a da sıçradı. böylece el salvador da centroamerica'ya katıldı.

    --1929--

    -entente devletlerinin büyük borçlarını ödeyemez hale gelmesi ve alman piyasasının kendini korumacı tavrı amerikan ekonomisini yaraladı ve new york marketi 1929 yılı ile sonunda çöktü. bu olay "büyük buhran" adını alacak ve yıllarca abd'yi mahvedecekti. buhran sadece amerikan kıtasında etkili olurken berlin marketine bağlı olan avrasya'da hissedilmedi.

    -demir muhafızlar adlı faşist parti romanya'da hükümeti devirdi ve corneliu codreanu ülkenin başına geçti.

    --1930--

    -amiral von tirpitz 6 mart'ta öldü. yerine şansölye olarak mareşal oskar von hutier geçti, kendisi weltkrieg'de paris'in çevrelenmesini sağlayan kişiydi. kendisi alman tarihinde bismarck'tan sonraki en başarılı ve popüler şansölye oldu.

    --1931--

    -centroamerica'nın tehditine karşı nikaragua ve kosta rika birleşerek "birleşik eyaletler"i kurdu.

    --1932--

    -herbert hoover seçimlerde franklin d. roosevelt'i yendi. bunun nedeni katı güneylilerin "önce amerika" hareketiyle louisiana valisi huey long'a oy vermesiydi. aleksandr berkaman ve eski gazeteci jack reed tarafından yönetilen sendikalistler new york eyaletini kazandı.

    -güney afrika'da cumhuriyetçi barry hertzog seçimleri kazandı ve güney afrika cumhuriyeti'ni ilan etti. yeni yönetim entente'den çıktı.

    --1933--

    -şansölye von hutier öldü ve yerine monarşist franz von papen geçti.

    -seri halinde cereyan eden paraguay ve bolivya arasındaki sınır çatışmaları arjantin ve bolivya'nın savaşa girmesine neden oldu.

    --1934--

    -arjantin, bolivya ordusunu gran chaco bölgesinden attı. brezilya, bolivya'ya yardım etme kararı aldı ve böylece büyük güney afrika savaşı başladı. küçük uruguay devleti hızlıca brezilya kuvvetlerinin eline geçti. plate nehri'ne doğru giden yürüyüş o bölgede siper savaşına döndü.

    --1935--

    -bolivyalıları henüz yenmiş arjantin birlikleri, brezilyalılara karşı atağa geçti. yorulan brezilya kuvvetleri kırıldı ve brezilya hükümeti anlaşma yolunu buldu. paraguay ve uruguay arjantin topraklarına katıldılar ve beraber "la plata" federasyonunu kurdular.

    -franklin d. roosevelt 12 nisan'da radikal bir "önce amerika"cı tarafından suikaste uğradı ve öldü.


    (rustcohlee - 4 Haziran 2017 17:19)

  • comment image

    gelistirme aşamasında olmasına ve hatalarına rağmen hearts of iron 4 keyfimi ikiye katlamış olan mod. bütün büyük ülkelerin ciddi sıkıntılarla başlıyor olması ve bütün olayın tek bir büyük savaşa doğru birleşmeyip, birbirine paralel 10+ savaş şeklinde gelişmesi oldukça güzel.


    (cleric - 16 Kasım 2017 10:14)

  • comment image

    abd'nin, gercekte olanin aksine, 1. dunya savasi'nda izolasyoncu tavrini bozmamasi nedeniyle kendisi dahil tum dunyanin patlamaya hazir bir bombaya donusmesini konu alan efsane alternatif tarih evreni.

    1938 yilina gelindiginde yeryuzu'nde ic savas yasamayan devlet kalmaz. bunlar da klasik muhafazakar-devrimci tarzi ic savaslar degil ha... suriye gibi 3-4 farkli grubun birbirine girmesi seklinde.

    bu evrenin axis'i araplar ve iranlilar tarafindan kurulur. 1937'nin sonlarina dogru osmanli bir yandan sendikacilarin destekledigi arnavut, ermeni, kurt, rum ve arap ayrilikcilarla bogusurken bir yandan da iran, arabistan ve misirla savasmak zorunda kalir.

    osmanli; bir mucize eseri, felaket ekonomisine ragmen, tum dusmanlarini yense bile almanya, ruslari durduramazsa birkac yil icinde sira kendisine de gelecektir...

    netekim geldi de...
    (bkz: almanya yenilince biz de yenik sayıldık)


    (standart orbit - 17 Kasım 2017 04:06)

  • comment image

    bu modun başlarında bir kitap yazıldığıyla ilgili bir event çıkar. kitabın adı führerreich'tır.
    kaiserreich evreninde yaşayanların gözünden, birinci dünya savaşı'nı almanlar kaybetse idi neler olacağıyla ilgilidir.

    işte bugün, o "kitabın" gayet ciddi bir şekilde modunu yayınladılar bu elemanlar:
    führerreich: legacy of the great war

    bitti mi? bitmedi...
    führerreich evreninde de başka bir kitap yazılıyor: ceaserreich
    birinci dünya savaşı'nı italya'nın kazanıp roma imparatorluğu'nu yeniden kurduğu bir diğer alternatif evren. "onun da modunu yapsak mı" diye konuşmaya başlamışlar bile.

    inception modunda kaiserreich multi-evreni kuracak adamlar.


    (standart orbit - 27 Mayıs 2018 13:00)

  • comment image

    bu gidişle en sonunda* paradox interactive'in dlc olarak yayınlayacağını düşündüğüm aşmış mod.daha öncede arsenal of democracy ve darkest hourı yayınlamışlardı.bu modda aynı yolun yolcusu.içerik son derece kaliteli ve orijinal.üstelik çok emek harcıyorlar ve işlerini epey ciddiye alıyorlar.hele bi amerikan iç savaşı senaryosu yazmışlar ki alternatif tarih romanı olur,o derece derinlik ve detay var.

    adamlar kendi başlarına paradox'un hearts of iron iv'da yaptığı national focustan daha fazlasını yaptılar, yaptıkları ve yazdıkları şeyler de üzerinde çok çalışılmış kaliteli ve detaylı şeyler üstelik.orijinal oyunun kendisinden daha fazla derinlik sunuyor.paradox ta hala 2-3 ülkeye national focus yapıcam dlc olarak satıcam diye hype üretmeye çalışsın.daha geçen hafta 4. dlcde hollandaya national focus yapacaklarını açıkladılar. la oyun çıkalı 3 sene olacak sen daha hollandaya national focus yapıyorsun.

    şu paradoxun tahtını birisinin sallaması lazım ya.piyasada tekel konumunda oldukları için çok rahatlar ve istedikleri gibi oyuncuları sömürüyorlar.

    sen çok yaşa kaiserreich! paradoxun açgözlülüğünü bir kez daha hatırlattığın için.


    (zafer kazanmaya gittim donucem - 1 Ekim 2018 00:15)

Yorum Kaynak Link : kaiserreich