Facebook Yorumları
  • comment image

    bir king vidor filmi. senaryoyu zamanın en önemli yapımcılarından david o. selznick kaleme almış. '46 senesinde gösterime giren film western türünde sayılır ama klasik western türünde değil. hatta öyle ki western demek de zordur. noir/melodrama tarafı daha baskın kanımca. hâlâ western filmlerine fon olan teksas'dayız. bir adam, kendisini aldatan karısını ve adamı öldürür, sonrasında bu yüzden ölüme mahkum edilir. bu adamın kızı pearl ailesiz kalınca adamın akrabalarına gitmek durumunda kalır. ayakları tutmayan senatörle, onun eşiyle, biri şımarık diğeri efendi erkek kardeşlerle aynı evde kalır. film, pearl'ün bu aileyle, daha çok da şımarık lewt'le ilişkisini anlatır. pearl, lewt'la evlenmek ister. ama senatör, oğluna bu yarı kızılderili kızla evlenmesini yasaklar. lewt de kızı sahiplense de onunla evlenmez nedense.

    bazı dergilerde ve çeşitli yerlerde film için iyi şeyler okumuştum. filme başlarken sağlam bir film bekliyordum ama umduğumu bulduğumu söyleyemem. martin scorsese bu filmi beğenmişse nedenini öğrenmek isterdim. neden enfes, klasik, en iyi filmlerden? ben senaryoyu dönemine göre düşündüğümde gene de çarpıcı taraflarını göremiyorum senaryonun. filmi düşündüğümde en iyilerden olmasının nedenlerini göremedim. evet, king vidor'ın yönetmenliği-rejisi pek aksamıyor. oyunculuklar eh işte (jennifer jones güzel kadın ama itici bir oyunculuğu varmış, sevemedim kendisini; joseph cotten her zamanki joseph cotten; gregory peck de eh işte). görüntü yönetmenliği kaliteli (gerçi gene renklerin/technicolor'un bokunu çıkarmışlar, gene gün batımı diyerek ekranı kırmızıya boyamışlar). müziklerde de sorun yok. öyküyse fazla klişe geldi bana. sonuçta bu parçalardan ortaya ortalama bir film çıkıyor. "mükemmel", çarpıcı bir film çıkmıyor. çıkmışsa nedenini bilmek isterim. öyküye bakıyorsun. evlenmek isteyen pearl'ün erkeklerle ilişkisini anlatıyor. başka da bir şey yok filmde. pearl'ün kaba, kötü lewt yüzünden bir türlü mutlu olamaması anlatılıyor. tabii senatörün çocuklarıyla ilişkisi de yan öyküyü oluşturuyor. filmin çarpıcı olamamasının, eksik kalmasının nedenlerinden bir tanesi sadece bu aşk üçgenine (bir ara dörtgene de çıkıyor) odaklanması.
    sonuçta abartılmış filmlerden. akademi de öyle düşünmüş olacak ki iki aktris dışında adaylık gelmemiş filme. bir de izlerken eğlendiğimi söyleyemem; keza bittiğinde de hiçbir iz bırakmıyor izleyende.


    (sherlock holmes 90 - 7 Aralık 2014 19:57)

Yorum Kaynak Link : duel in the sun