• "yemek ve icecek servisi yapan yerlerde musterinin secim yapmasi fiyatlari gormesi ve ben sadece su iciim demesi icin masalarin ustune yerlestirilmis listeler..."
  • "yalnız yaşayan bazı insanlarınki, çöplerinden günlük, mutfak tezgahından haftalık, klavyesinden aylık, tv kumandasından yıllık olarak takip edilebilir."
  • "şahsım ve bir çok kişi için hiç bir zaman yeme-içme seçmeye değil, fiyat seçmeye yarayan kitapçık."
  • "doğru yazılışı mönüdür (bkz: monu)"
  • "(bkz: #8494619)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    yemek ve icecek servisi yapan yerlerde musterinin secim yapmasi fiyatlari gormesi ve ben sadece su iciim demesi icin masalarin ustune yerlestirilmis listeler...


    (whitecrow - 16 Şubat 2000 12:41)

  • comment image

    yalnız yaşayan bazı insanlarınki, çöplerinden günlük, mutfak tezgahından haftalık, klavyesinden aylık, tv kumandasından yıllık olarak takip edilebilir.


    (slot - 28 Şubat 2008 00:33)

  • comment image

    doymak için atılan adımın kırılma noktası. aç bir insan olarak bir menüden beklentim, midede harlayacağım yemekleri rahatsız etmeyen bir tasarım içinde bana fiyatıyla beraber göstermesidir. turistik yerlerdeki restoranların menüleri menü olmaktan çıkıp, kutsal kitap statüsüne yükselmiş. ben o kitapçıktan değil yemek seçmek, o kitaba ancak iman edebilirim. a4 büyüklüğünde hazırlanmış kitapları kahverengi kılıfa geçirip üstüne orta dünya'ya ait mistik işlemeler yapılıyor sanki. menü değil, sırlar odasının büyü kitabı iniyor önüme. ama seçtiğin büyü o kadar da etkili olmuyor sadıç. ankara sakarya'da açken yediğim ucuz dürümün tadını vermiyor.


    (hanrygale - 1 Ekim 2010 14:41)

  • comment image

    bazı kebapçı ve lokantalarda ısrarla getirilmeyen yiyecek ve fiyat listesi. bizim istediğimizi değil de kendi satmak istedikleri şeyi dayatmaya çalışıyorlarmış gibi bir izlenim yaratıyor bu durum. böyle durumlarda garsondan daha ısrarcı davranmak gerekiyor.

    -hoş geldiniz ifinim. ne alırdınız?
    +menüyü alabilir miyim önce?
    -istersen ben sayim abi.* kebaplardan adana, urfa, çöp şiş, ciğer, yürek, beyti...
    +dürüm de yapıyor musunuz?
    -yapıyoruz abi.
    +çöp şiş ne kadar?
    -5,5 ifinim.
    +porsiyon di mi bu?
    -hayır, bu dürüm fiyatı. yaptırayım mı abime 1,5 çöp şiş?
    +pide var mı, pide?
    -efenim pidelerimiz kıymalı, kaşarlı, kuşbaşılı, ıspanaklı, sucuklu...
    +kuşbaşılı kaşarlı karışık olabiliyor mu?
    -olur ifinim. nasıl isterseniz. ama ben kıymalıyı tavsiye ederim.
    +o ne kadar?
    -6,5 ifinim.
    +yumurta da kırıyor musunuz?
    -kırıyoruz ifinim.
    +ha, yok. ben yumurtalı sevmem de. lahmacun var mı?
    -var ifinim. antep usulü yapıyoruz.
    +salata da varsa güzel olur aslında. salata ne var?
    -çoban, mevsim. istersen ezme de yaptırırım abi.
    +ne kadardı lahmacun?
    -2,5.
    +kebaplardan ne var demiştin?
    -abi istersen ben sana menüyü getireyim.
    +ha şöyle.*


    (james choice - 11 Temmuz 2011 17:08)

  • comment image

    ürgüp'te aşağıdaki diyaloga sebebiyet vermişliği vardır..

    - evet gençler ne istersiniz?
    - abi menü var mı önce ona baksak?
    - menü vardı da taze bitti koç. dürüm verelim, ayran var?

    zaten lise gezisidir, kopulur, yıllarca hatırlanır.


    (estranged - 21 Temmuz 2003 02:30)

  • comment image

    her sektörde olduğu gibi yemek sektöründe de özellikle restoran işletmeciliğinde algı yönetimi uygulamalarının çok etkin kullanılabileceği ve müşteri psikolojisinin yönlendirilebileceği birçok alan vardır ve bunlardan en önemlilerinden birisi de müşterinin önüne koyduğunuz menülerdir. menüler kullanılarak yapılan algı yönetimi taktiklerine birkaç örnek vermem gerekirse.

    1) insanlar önlerine konulan menüleri kitap gibi baştan sona okumazlar. bir müşteri önündeki menüyü eline alarak çok hızlı bir şekilde gözleriyle taramaya başlar ve bu gözle tarama aşamasının süresi yapılan bilimsel araştırmalara göre 109 saniye civarıdır. bu da demek oluyor ki restoranların müşteriyi etkilemek ve onun sipariş sürecini yönlendirebilmek için çok az süresi vardır. bu sebeple menünün çok rahat okunabilir, özellikle başlıkların dikkat çekici ve kolay bulunabilir olması önemlidir. her restoran menüsünde o mekanın işletmecisinin özellikle satmak istediği hazırlaması basit, malzemesi ucuz ve kar oranı yüksek ürünler bulunur. menüde uygulanacak algı yönetimin amacı müşteriyi bu ürünleri sipariş etmeye yöneltmektir. burada uygulanabilecek birçok teknikten bir tanesi menü sayfasında yiyecek ve içecek isimlerini yatay bir şekilde alt alta sıralamak ve satmak istediğiniz ürünleri sayfanın en başındaki ve en sonundaki maddelere yazmaktır. bunun sebebi insan gözü bir sayfada yatay şekilde yazılmış metinleri tararken genelde en tepedeki ve en sondaki metine odaklanır ve ortada yazılanlar pek dikkatini çekmez. hızlı şekilde menüyü tarayan bir müşterinin aklında kalacak olan ürünler sadece sayfanın en başındaki ve en sonundaki ürünlerdir.

    2) bir müşteri menüyü ilk olarak eline alıp gözüyle sayfayı taramaya başladığı anda bilimsel araştırmalara göre gözün ilk başladığı yer sayfanın sağ üst köşesidir. buraya pazarlamak istediğiniz en pahalı yemeğinizi dikkat çekici bir grafik eşliğinde koyarsanız büyük bir avantaj sağlamış olursunuz. çünkü müşterinin beyni sayfanın geri kalanındaki tüm yemekleri ilk gördüğü ve menüde çekici bir şekilde sunulmuş yemekle kıyaslayacak ve ister istemez o yemek “gözüne daha hoş “ gelecektir. tabi burada kullanacağınız grafiğin çizilmiş bir grafik mi yoksa bir fotoğraf mı olacağı işin püf noktasıdır. sağ üst taraftaki bu avantajlı bölge menünün şekline ve sayfanın büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. burada uygulanabilecek başka bir teknik de menü üstünde kullanılacak bir takım özel şekil ve grafiklerle müşterinin gözünün ilgili bölgeye bir defadan fazla çekilmesinin sağlanmasıdır.

    3) menü üzerinde satışını yapmak istediğiniz ürünlere müşterinin gözünü çekebilmek için bir takım “göz mıknatısı” uygulamaları kullanılabilir. bunlar dışarıdan çok masum gözüken bir takım kutucuklar, geometrik şekiller ve yuvarlaklardır. bazı durumlarda ürünün isminin yazıldığı harf puntosundaki hafif bir değişiklikte göz mıknatısı olarak kullanılabilir. burada amaç müşterinin dikkatini sizin istediğiniz ürünler üzerinde toplamak ve seçimini kendi özgür iradesiyle yaptığını sanmasını sağlamaktır. tabi işin gerçeği müşteri belli yemeklerin çok güzel olabileceğine dair fikrini menü üzerinde kullanılan göz mıknatısları sayesinde edinmiştir. mesela menüde gördüğü yemek hakkında hiçbir fikri olmayan bir müşterinin bazen yanındakilere “bu yemek çok güzele benziyor” demesinin esas sebebi budur.

    4) menülerin rengi de önemlidir. her renk insan zihninde farklı bir duygu uyandırır. kırmızı ve mavi renklerin belli tonlarının kullanılması müşterinin iştah seviyesini arttıracak ve menüde gördüğü yemekleri olduğundan daha lezzetli algılamasını sağlayacaktır. tabi renklerin kullanılması bu kadar basit ve kolay değil. mesela egzotik yemeklere sahip lüks bir restoranın kullanacağı rengin tonuyla daha çok et yemekleri üzerine uzmanlaşmış bir restoranın kullanacağı renk tonu aynı olmaz. burada renkler bilinçsizce kullanılırsa yarardan çok zarar görülür.

    5) menüde yemek fotoğraflarının kullanılması çok önemlidir. burada dikkat edilmesi gereken nokta bu fotoğrafların yerine göre ve etkili bir oranda kullanılmasıdır. mesela aşırı fotoğraf kullanılan bir menü o restoranın imajının müşteri tarafından ucuz ve kalitesiz olarak algılanmasına sebep olabilir. bu sebeple lüks bir restoran menüsünde fotoğraf kullanılması pek tavsiye edilmez. menüde kullanacağınız fotoğrafların genelde her sayfada bir tane olması ama o tek fotoğrafın çok bilinçli bir yere konumlandırılması gerekmektedir. fotoğrafın yerindeki en ufak bir yanlışlık müşterinin tüm sayfadaki yemekleri beğenmemesine sebep olabilir. fotoğraf yerine kullanılabilecek güzel çizilmiş grafiklerde son derece olumlu bir etki yaratacaktır.

    6) menüde satışa sunulan ürünlerin isimleri ve kullandığınız kelimelerde algı yönetiminde büyük önem taşır. mesela sadece “biftek” kelimesi kullanmak yerine “italyan usulü özel modena bifteği” kelimelerinin kullanılması müşterinin zihnini çok daha farklı etkileyecektir. insan duyularına hitap eden “ipeksi, kekik kokulu” gibisinden kelimelerde son derece etkili olur. kısacası yemek isimlerinde yapılacak özel oynamalarla son derece etkin sonuçlar alınması mümkündür. bu tür özel etkisi olan kelimelere birkaç örnek daha vermem gerekirse “ev yapımı”, “organik” veya “geleneksel” gibi kelimeleri verebilirim. kısacası bir menüde sadece “ıspanak” yazılmasıyla “organik ıspanak” yazılması arasında çok ciddi psikolojik farklar vardır.

    7) bazı durumlarda yemeğe insansı bir dokunuş katmakta onu satılan bir ürün olmaktan çıkarıp müşterilere daha samimi ve sıcak gelebilecek bir algıya sokabilir. örnek verecek olursam menüde sadece “baklava” yazılması yerine “hacı ömer ustanın geleneksel baklavası” kelimelerinin kullanılması müşterilerde bambaşka etkiler yaratacaktır. burada bazen belli mekan ve yer isimleri de kullanılabilir. örnek olarak “yayla peyniri” veya “köy peyniri” gibi bizde samimi algı oluşturacak mekan isimleri müşteri algısını etkileyebilir.

    8) insanlar lezzetli yemekleri yemekten çok hoşlanırlar ancak para ödemek kimsenin hoşuna gitmez. bu sebeple eğer menüde fiyatlar yazılacaksa en azından para biriminin yazılmaması veya çok küçük yazılması müşterinin psikolojik olarak ürün fiyatını olduğundan daha az algılamasına sebep olacaktır.

    9) menüdeki fiyatlar konusunda kullanılacak bir başka algı yönetimi tekniği de fiyatları alt alta dizmek yerine sayfanın çeşitli yerlerine serpiştirmektir. eğer fiyatları alt alta yazarsanız müşteri otomatik olarak en ucuz fiyatı aramaya başlayacaktır. bunun yanı sıra tek bir ürünü astronomik ve mantık dışı bir fiyatla menüde büyükçe göstermek ve diğer ürünlerin fiyatlarını daha küçük puntoyla yazmak da oldukça etkilidir. müşterilerin zihinleri otomatik olarak diğer ürünlerin fiyatlarını bu astronomik fiyatla kıyaslayacak ve diğer ürünler onlara normalden daha ucuz gelecektir.

    10) fiyatların yazılmasında 150 tl gibi bütünsellik algısı yaratan sayılar yerine 143 tl gibi rakamlar kullanmanız müşterinin beyninde çok daha farklı etki yapar. genel olarak tüm fiyatlarda en sonda sıfır sayısından uzak durmakta fayda vardır.

    restoranların sadece menülerini konu alan bazı basit ve bilinen algı yönetimi taktiklerinden bir kısmı bunlar. tabi bu taktikler hem en basitleridir hem de etkili şekilde uygulanmaları pek kolay değildir. her restoran ve menü için bir algı yönetimi uzmanı özel olarak çalışmalı ve danışmanlık vermelidir. işin daha da ilginci bir restoranda sadece menüde değil giriş kapısından, duvardaki resimlere hatta sandalyelerin şekline kadar birçok farklı algı yönetimi taktiği uygulanabilir. bu konularda benden eğitim veya danışmanlık isteyebilecek işletmecilerle paylaşabileceğim çok daha ilginç hususlar var ancak şimdilik bu kadar paylaşmam yeterli.


    (daitoryu - 28 Ocak 2016 16:34)

  • comment image

    ekonomik zorlanmalarda bankacılık işleriminin cinleri tepeye attıran kelimesi menü.
    çalışmıyoruz kardeşim, interneti minterneti unut diyeceklerine menüden tekrar seçim, ama ama menü var ya, ona tekrar tıklayın diyip duruyorlar, monitörü yiyesim geliyor.


    (crayon - 16 Mayıs 2006 11:49)

Yorum Kaynak Link : menü