Süre                : 1 Saat 40 dakika
Çıkış Tarihi     : 08 Nisan 1970 Çarşamba, Yapım Yılı : 1970
Türü                : Bilim Kurgu,Heyecanlı
Taglar             : Süper bilgisayar,bilgisayar,Bilim insanı,Kült film
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Universal Pictures
Yönetmen       : Joseph Sargent (IMDB)
Senarist          : James Bridges (IMDB)(ekşi),D.F. Jones (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Eric Braeden (IMDB), Susan Clark (IMDB)(ekşi), Gordon Pinsent (IMDB)(ekşi), William Schallert (IMDB), Leonid Rostoff (IMDB)(ekşi), Georg Stanford Brown (IMDB), Willard Sage (IMDB)(ekşi), Alex Rodine (IMDB)(ekşi), Martin E. Brooks (IMDB), Marion Ross (IMDB), Dolph Sweet (IMDB), Byron Morrow (IMDB), Lew Brown (IMDB), Sid McCoy (IMDB), Tom Basham (IMDB), Robert Cornthwaite (IMDB), James Hong (IMDB), Serge Tschernisch (IMDB), Paul Frees (IMDB), Fred Holliday (IMDB)

Colossus: The Forbin Project ' Filminin Konusu :
Colossus: The Forbin Project is a movie starring Eric Braeden, Susan Clark, and Gordon Pinsent. Thinking this will prevent war, the US government gives an impenetrable supercomputer total control over launching nuclear missiles. But...


  • "person of interest yapımcılarının söylediğine göre, diziye ilham kaynağı olan filmlerden biriymiş."
  • "person of interest isimli dizilerin tanrısının gazıyla izlemeye can attığım ama türkçe altyazısının olmadığını öğrenince hayal kırıklığına uğradığım filmdir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    fazla zorlanmadan yapay zeka korkusunu izleyiciye aksettirebilen film. colossus adlı süper bilgisayar, insanlarla filmin önemli bir bölümünde yazı ile iletişim kurmasına rağmen soğuk makine tavizsizliğini çok iyi yansıtıyor -hatta hep öyle kalsaydı çok süper olacakmış. izlerken gözden kaçabilecek bir nokta karakterlerin colossus'la etkileşim biçimi. hikayedeki karakterlerin hemen tamamının -elbette idealleştirilmiş olarak çizilmiş olan- siyasetçi, asker veya bilim insanı olmasından mıdır bilinmez, herkes durumun vahametini kavramış, olayı kişisel almayarak makinenin makineliğinin ayırdına varmış, panik yapmadan sorunu çözmenin derdine düşmüş görünüyor. bu hal ve tavır hikayenin içine girilmesini kolaylaştırıyor. kimse "burada dehşet verici bir hikaye anlatıyoruz, hadi dehşete kapılın!" diye bas bas bağırmıyor.

    filmin diğer bir önemli yönü hikayeyi rahat bir anlatımla boyutlandırabilmesi. colossus'un, rusya'daki yoldaşı guardian'la iletişime geçip giderek artan bir hızla bilgi üretmeye başlaması, iki yapay zekanın ürettikleri bilginin insanın kavrama hızını aşıp gitmesi teknolojik tekillik meselesine gönderme yapıyor. colossus 'un üretim alanına yönelik kararlar alması da bu göndermeyi kuvvetlendiriyor. hani filmde lafı geçmese de anlıyoruz ki eleman bir süre sonra kendi robotlarını yapacak ve insanlarla ilgili aldığı kararları başka insanlara uygulatmak durumunda kalmayacak. öte yandan, colossus'un doktor forbin'i evinde gözetlerkenki hali ve aralarındaki dialoglar baskı mekanizmasının gündelik hayatla ilişkisini yalın bir dille anlatıyor. forbin'in colossus'a martininin nasıl yapıldığını veya insanların mahremiyet ihtiyaçlarını anlattığı sahneler senaryoda bir kopukluk hissi vermeden ele alınmış. bence, hikaye derinliği açısından bakıldığında nispeten göz ardı edilmiş bir film.


    (antiktika - 28 Ocak 2012 02:57)

  • comment image

    ilerleyen yillarda "victor newman" karakteri ile hafizamiza kazinacak olan eric braeden'in dr. forbin'i canlandirdigi, derli toplu ve bence oldukca basarili bir bilimkurgu filmi... nasil ifade edilir bu bilmiyorum ama cok temiz, kafa karisikligini onleyici bi senaryosu var...

    ister istemez akla getirdigi bi sey icin (bkz: norad)


    (levenspiel - 5 Ağustos 2013 22:21)

Yorum Kaynak Link : colossus the forbin project