Süre                : 2 Saat
Çıkış Tarihi     : 16 Mart 2000 Perşembe, Yapım Yılı : 2000
Türü                : Komedi,Drama,Savaş
Ülke                : Çek
Yapımcı          :  Ceská Televize , Total HelpArt T.H.A.
Yönetmen       : Jan Hrebejk (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Jan Hrebejk (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Bolek Polívka (IMDB), Anna Sisková (IMDB)(ekşi), Csongor Kassai (IMDB)(ekşi), Jaroslav Dusek (IMDB)(ekşi), Martin Huba (IMDB)(ekşi), Jirí Pecha (IMDB), Simona Stasová (IMDB), Vladimír Marek (IMDB)(ekşi), Richard Tesarík (IMDB), Karel Hermánek (IMDB), Otto Sevcík (IMDB), Jirí Kodet (IMDB), Petr Knotek (IMDB), Helena Neuwirthová (IMDB), Nelly Kocarjan (IMDB), Sarajs Kocarjan (IMDB), Marketa Holatová (IMDB), Iva Kinclová (IMDB), Robert Sterba (IMDB), Filip Goc (IMDB), Krystof Hanzlík (IMDB), Anicka Jarchovská (IMDB), Martin Dusek (IMDB), Agátha Dusková (IMDB), Iveta Dusková (IMDB), Gábina Pavlíková (IMDB)

Musíme si pomáhat (~ Divided We Fall) ' Filminin Konusu :
İkinci Dünya Savaşı'nda Alman işgali altındaki Çekoslovakya'da direniş ve düşmanla işbirliği konularını işleyen bu çarpıcı ve deli dolu güldürü, 1960'larda Çek Sinemasında bir gelenek haline gelen ve toplumsal sorunlara ince bir mizahla yaklaşan absürd hümanizm akımının yeni bir örneği. Bu yıl en iyi yabancı film dalında Oscar'a aday olan film, savaşa psikolojik açıdan yaklaşıyor. Çekoslovakya'nın Nazi'lerce işgal edilmesinden sonra sıradan insanların maruz kaldıkları terörü, yapmak zorunda kaldıkları zor seçimleri ve karşılaştıkları ahlâksal ikilemleri anlatırken bu insanların bu zor dönemi atlatmak için geliştirdikleri olağanüstü mizah duygusuna parmak basıyor.


  • "(bkz: divided we fall)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    2000 yili cek sinemasinin en iyilerinden. 2001 yilinda oscar'da amores perros, crouching tiger hidden dragon ile yarismis, komedi, dram ve guzel bir savas filmi. suradan bir elestirisini okuyabilirsiniz


    (v - 29 Eylül 2013 21:24)

  • comment image

    izlediğim en iyi holokost filmlerinden biri.

    artık 2. dünya savaşı filmlerinin bir avantajı var. izleyiciler pek çok şeyi bildikleri için her şeyi baştan göstermek zorunluluğu yok. bu nedenle, hiç ölüm, şiddet göstermeden bir savaş filmi çekilebiliyor. hiç şiddet sahnesi içermeyen bir holokostfilmi için (bkz: au revoir les enfants)

    divided we fall da bunu iyi kullanıyor. şiddet sahnesi yok ama savaş hep orada. başta açık gibi görünen kahraman, kurban, işbirlikçi rolleri zamanla değişiyor. bir yahudiyi saklayıp canını tehlikeye atan adam çok sevdiği bir battaniyesini ona vermek istemiyor. işbirlikçi can kurtarıyor, ispiyoncu kurban, sonra da “direnişçi” oluyor. savaş sonrası karışıklık tüm heybetiyle görülüyor. film, bazı savaş filmlerinde görülen kestirmeden ucuz bir stalinizm eleştirisi yapma hatasına da düşmüyor. mesela sovyet subayının kafası karışık ama dürüst ve iyi niyetli. savaş süresince ve savaş sonunda hiç bir şey kesin değil, hayatlar tesadüflere bağlı. mizah hep var ama asla filmin anlatmak istediklerinin ciddiyetini gölgelemiyor. film, savaşın acımasızlığı ve belirsizliğini aynı anda yansıtmak gibi bir işi pekala başarıyor.


    (ottoman vampire - 11 Temmuz 2005 20:33)

Yorum Kaynak Link : musime si pomahat