Çıkış Tarihi     : 23 Kasım 2015 Pazartesi, Yapım Yılı : 2015
Türü                : Drama,Gizemli,Bilim Kurgu,Heyecanlı
Taglar             : Göktaşı kuşağı,Uzay operası,Çatışmada
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Alcon Entertainment , Sean Daniel Company
Yönetmen       : Robert Lieberman (IMDB), Terry McDonough (IMDB)
Senarist          : Daniel Abraham (IMDB),Mark Fergus (IMDB)(ekşi),Ty Franck (IMDB),Jason Ning (IMDB)(ekşi),Hawk Ostby (IMDB),Naren Shankar (IMDB)
Oyuncular      : Thomas Jane (IMDB)(ekşi), Steven Strait (IMDB)(ekşi), Cas Anvar (IMDB)(ekşi), Dominique Tipper (IMDB), Wes Chatham (IMDB), Shohreh Aghdashloo (IMDB)(ekşi), Athena Karkanis (IMDB)(ekşi), Drew Carrymore (IMDB), Chad L. Coleman (IMDB), Elias Toufexis (IMDB), Greg Bryk (IMDB), Kevin Hanchard (IMDB), Sara Mitich (IMDB), Jane Moffat (IMDB), Michael Scratch (IMDB), Kristen Hager (IMDB), Diana Bentley (IMDB), Alli Chung (IMDB), Joe Delfin (IMDB), Craig Henry (IMDB), Andrew Rotilio (IMDB), Brett Ryan (IMDB), Rossif Sutherland (IMDB), Jordan Van Dyck (IMDB), Jean Yoon (IMDB), Florence Faivre (IMDB), Lola Glaudini (IMDB), Brian George (IMDB), Joe Pingue (IMDB), Julian Richings (IMDB), Jonathan Banks (IMDB), Kevin Alves (IMDB), Christian Bako (IMDB), Adam Bogen (IMDB), Tommy Chang (IMDB), Paulo Costanzo (IMDB), Anthony Gerbrandt (IMDB), Brian J. Graham (IMDB), Jay Hernandez (IMDB), Matia Jackett (IMDB) >>devamı>>

The Expanse (~ Erdve) ' Dizisinin Konusu :
Günümüzden 200 yıl sonrası... Deneyimli dedektif Miller, oldukça zengin bir ailenin kayıp kızını bulmak için bir uzay gemisi kaptanıyla işbirliği yapar. Olayı araştırdıkça kahramanlarımız, insanlık tarihinin en büyük komplolarından biri ile karşı karşıya olduklarını fark ederler.


  • "bilim kurguya açlığından falling skies bile izlemiş bünyelere iyi gelir."
  • "ikinci sezonla birlikte evin içinde sa-sa ke diyerek konuşmanıza yol açabilen dizi.bkz: belter creoleayrıca bu dizide (ya da kitap serisinde), milliyetçilik kavramı "gezegencilik"e evrilmiştir."
  • "belter arkadaşların lugatındaki panpa kelimesi ve son bölümdeki karakum isimli gemiden sonra prodüksyonunda türk olup olmadığını merak ettiğim şahane bilim kurgu."
  • "11 nisan'da dönüyormuş, teaser yayınlanmış."




Facebook Yorumları
  • comment image

    3 kitap olarak planlanan ama şu an 5. kitabı çıkmak üzere olan bilim kurgu serisi ve evreni.

    anlatılan hikayenin politik arka planı oldukça detaylı, saçmalıklardan epeyce uzak, karakterlerin yaptıklarının toplum üzerinde etkisi çok fazla. kullanılan teknolojiler 200 sene sonra olası görülen türden. dedektiflik, romantizm, 2 milyar yıllık gizem, ayrımcılık, açgözlülük, suç ve terörizm gibi hikayeyi temellendiren konuları oldukça güzel işliyor seri. karakterler zamanla gelişiyorlar, seçimlerinin etkileri, kaybettikleri, üzüntüleri kişiliklerini de değiştiriyor.

    dizi olarak da oldukça umut vaat ediyor, kitaplardaki karakter derinliği diziye aktarılabilirse müthiş iş çıkarmış olurlar.

    çıkmış olan kitaplar:

    (bkz: leviathan wakes)
    (bkz: caliban's war)
    (bkz: abaddon's gate)
    (bkz: cibola burn)

    haziran 2015 itibari ile planlanan:

    (bkz: nemesis games)

    not:
    favori adamımız dedektif josephus miller, diğer karakterler onun yanında epeyce yavan kalıyorlar.
    şimdilik boş bkz olarak dursun (bkz: josephus miller).


    (roboute guilliman - 28 Nisan 2015 23:59)

  • comment image

    dizinin kitabin uyarlamasini unuttugumdan izlemeye basladigimda aa ben bu diziyi biliyorum dedim meger kitaplari okumusum. bazen o kadar kendimden haberim yok a dostlar.

    kitaplara deginirsem saglam konu, guzel gizem ve aksiyon. ınsallah dizi de bu cizgiyi bozmadan hayatina devam eder. zira asiri yokluktayim :(


    (alice in tardis - 3 Aralık 2015 20:11)

  • comment image

    hiç lafı gevelemeden söyleyeceğim; the expanse, içimdeki (bkz: battlestar galactica) (bsg) açlığını bir nebze olsun gidermeyi başaran ilk uzay draması oldu.

    the expanse nasıl doğdu?

    battlestar galactica’yı ne kadar beğendiğimi sizinle paylaşmıştım. bsg sonrası tatmin edici bir uzay draması görememiş bu gözler, en sonunda the expanse ile birlikte muradına erdi. kabul ediyorum, the expanse, bsg’nın sahip olduğu derinliği barındırmıyor olabilir ama kurduğu evrenin mantıklı gelecek öngörüsü ve ilgi çekici hikayesi kendini izlettirmeyi başarıyor.

    the expanse’in yaratım sürecinin karmaşık ama ilginç bir hikayesi var. olabildiğince basite indirgeyip size anlatmaya gayret edeceğim. bir dizi senaryosunun ne gibi aşamalardan geçtiğini göstermesi açısından dikkat çekici bir örnek olduğunu düşündüğüm için sizinle paylaşmak istiyorum.

    ty franck, çeşitli arkadaş gruplarına oynatmak üzere uzay temalı bir rol yapma oyunu (role playing game) hikayesi yazar. şans eseri bu gruplardan birine hugo ödülü adaylıkları bulunan yazar, senarist ve çizgi roman yazarı daniel abraham katılır. daniel abraham, ty franck’in yarattığı evrene ve yapmış olduğu araştırmalara hayran olur. kısa süre sonra ty franck’in hikayesini kitap olarak yayımlamayı teklif eder. ardından ty franck ve daniel abraham, james s. a. corey takma adıyla the expanse kitaplarını yazmaya başlar. ilk kitap olan leviathan wakes 15 haziran 2011 tarihinde yayınlanır. onu sırasıyla caliban’s war (2012), abaddon’s gate (2013), cibola burn (2014), nemesis games (2015) ve son olarak babylon’s ashes (2016) takip eder. kitabın başarısını ve potansiyelini fark eden children of men (alfonso cuarón‘un başarılı filminin yönetmenliğinde kullanılan teknikleri anlatan bir videoyu ingilizce olarak sizlerle paylaşmıştım) ve ıron man (taa 2008 yılında yazmış olduğum eleştiri yazımda da belirttiğim gibi) filmlerinin başarılı senaristleri mark fergus ve hawk ostby, kitapları baz alan bir dizi senaryosu yazarlar ve tüm bu meşakkatli yolun sonunda the expanse 2015 yılında amerikan syfy kanalında yayımlanmaya başlar.

    üstteki paragrafta anlatmaya çalıştığım gibi, the expanse’in bizimle buluşması hiç kolay olmamış. hepimize de örnek olması gereken bir durum. eğer aklınızda bir fikir varsa, lütfen kendinize saklamayın. onu gerçekleştirin ve onu insanlara ulaştıracak yollar arayın.

    the expanse’in olay örgüsü ve oyuncu kadrosu

    the expanse’in konusuna gelirsek; günümüzden 200 yıl sonrası… insanlık, dünya dışına çıkmış ve güneş sistemi’ne yayılmış. mars, basit bir koloni değil, kendi kendini yöneten bir gezegen haline gelmiş. ceres ve asteroit kuşağındaki asteroitlerde bulunan istasyonlar, insanlar için birer yaşam alanı olmuş. dünya, mars ve asteroit kuşağında yaşayan halklar (dizide asteroit kuşağında yaşayan insanlar belters olarak adlandırılıyorlar) arasında pamuk ipliğine bağlı bir güven ilişkisi vardır. bu çıkmazın tam ortasında; kayıp genç bir kadını arayan ceres’li dedektif joe miller ( üç golden globe adaylığı olan thomas jane canlandırıyor), canterbury gemisinde görevli jim holden (steven strait oynuyor), dünya’da bulunan birleşmiş milletler’de görevli chrisjen avasarala (oscar adaylığı olan iran’lı aktris shohreh aghdashloo) bulunur. karakterler sade hayatlarını yaşamaya devam ederken, kendilerini kontrolleri dışında gelişen büyük olayların merkezinde buluverirler. beklenen savaş gerçekleşecek mi yoksa tüm bunlar çıkar savaşlarından mı ibaret?

    evet, the expanse merak uyandırıcı bir hikayeye sahip. elbette, yalnızca iyi bir hikayeye sahip olmak bir dizinin başarılı olması için yeterli değil. hadi gelin the expanse neyi iyi neyi kötü yapmış onu inceleyelim.

    önce artılar

    +gerçekçi gelecek tasviri
    +ilgi çekici hikaye unsurları
    +birbirinden farklı karakterleri
    +kaliteli görsel efektler ve sahne tasarımları
    +çizgi romandan fırlamış gibi olmayan, ayakları yere basan evreni
    +başarılı oyuncuları içerisinde barındırması
    +büyük resmi görmeye başlayıp, ilişkileri çözdükten sonra takip etmesi daha keyifli hale gelen kurgusu

    şimdi de eksileri

    -dizinin ilk sezonunda kurgu bariz başarısız. kitapları okumamış birinin iki bölüm izledikten sonra hiçbir şey anlamayıp bırakması gayet olası
    -yönetmenlik ve kamera açıları sıkıntılı (2. sezon da ciddi bir düzelme söz konusu)
    -replikler daha iyi yazılabilirmiş
    -çatışma sahneleri başarısız. (hoş, bsg de bu konuda sıkıntılıydı)

    benim gözümde the expanse oldukça değerli bir yapım. nedeni de şu; günümüzde hala birilerinin uzay draması çekmek için para yatırıyor oluşu çok önemli. çünkü tutmama, başarısız olma ihtimali hayli yüksek bir tür. izleyici kitlesi sınırlı ve beklenti yüksek. buna rağmen, syfy’nin bu diziye yatırım yapması, netflix gibi bir servisin bunu desteklemesi ve kütüphanesine eklemesi, kaliteli uzay dramasının her daim izleyici tarafından takdir edileceğinin bir kanıtı gibi.

    bsg sonrası büyük bir boşluk içerisindeydim. evet, fena olmayan uzay dramaları okudum ve izledim son dönemde.

    -frank schatzing’in limit isimli romanı, beklentimin altında kaldı. belki ilerleyen yıllarda dizi ya da film olarak karşımıza çıkarsa daha başarılı olur.

    -chris pratt ve jennifer lawrance’lı passengers uzay dramasını uzan romantizmi ile fazla karıştırınca ağızda kekremsi bir tat bırakmıştı.

    gravity ve ınterstellar bu türün başarılı uzun metraj örnekleri olarak kalacaklar.

    the expanse’in ikinci sezonu devam ediyor ve şimdiden üçüncü sezon onayını aldı.

    eğer uzay draması seviyorsanız ve bsg sonrası yerine koyacak bir dizi bulamadığınız için derbeder, sefil ve mutsuz bir insan olduysanız, the expanse dertlerinize derman olabilir. tavsiyemdir, izleyin.

    fragman

    kaynak


    (gurlino - 18 Mart 2017 14:53)

  • comment image

    belter arkadaşların lugatındaki panpa kelimesi ve son bölümdeki karakum isimli gemiden sonra prodüksyonunda türk olup olmadığını merak ettiğim şahane bilim kurgu.


    (ft5ftl - 6 Nisan 2017 21:19)

  • comment image

    bsg'dan sonra izlediğim en sağlam bilim kurgu dizisi.
    benim favori karakterim birleşmiş milletlerde ki teyze oldu. zıpla dese neden diye sormam, ne kadar yükseğe diye sorarım.
    yalnız warframe oynayıp peşine 2 sezonu seyredince insanın kafası bir garip oluyor :) phobos'da çok gıcık bir görev vardı, tamamlamak için canım çıkmıştı. bir de gemi kontrollerinin ve bilgisayarların arayüzleri warframe'da ki arayüze çok benziyor.
    neyse 3. sezon umarım gelir, merakla bekliyoruz efendim.


    (cok yorgun ve cok uykusuz - 4 Kasım 2017 01:03)

  • comment image

    (bkz: #80810513)

    dizideki cgi bazen biraz kafa karıştırıcı ancak gemilerin motorlarının olduğu tarafa doğru hareket etmesi bir hata değil.

    uzayda bir kere hareket etmeye başladıktan sonra sizi yavaşlatacak bir sürtünme kuvveti yok, haliyle motorları durdursanız da hareketiniz asla sonlanmıyor. eğer durmak istiyorsanız hareket ettiğiniz istikametin tam tersi yönüne dönüp önceki hızınıza erişene kadar motorları çalıştırmanız lazım. bu harekete flip and burn adı veriliyor ve bu yüzden uzay gemisi yavaşlarken motorun olduğu tarafa doğru hareket ediyor.

    yani baya baya rocket science.


    (ujell - 31 Ağustos 2018 08:27)

Yorum Kaynak Link : the expanse