Facebook Yorumları
  • comment image

    ingilizce adı a taxi driver olan g. kore filmi. komedi-gerilim-dram-biyografi türlerinde. 80'lerde g. kore'deyiz. adr kanalında çalışan alman bir gazeteci kore'ye sivil katliamları haberleştirmek için gelir. yasak olan bölgeye, gwang-ju'ya bir taksiyle gider. 2 saat 10 dakika süren film önce bu iki kişinin tartışıp durmalarını, sonra arkadaş oluşlarını, ardından hayatlarını riske atarak sivil katliamlarını haberleştirmelerini konu alıyor. komedi olarak başlıyor film. kore'nin yıldız oyuncularından kang-ho song'un oynadığı taksi şoförü epey eğlenceli bir karakter. ilk bir saatte şoför ve gazetecinin tartışmaları, aralarındaki iletişim bozukluğu eğlenceli. ama yasak bölgeye geçildiğinde filmin tonu da doğal olarak değişiyor. komediden gerilim ve drama geçiliyor. son bir saatinin epey gerilimli ve sinir bozucu olduğunu belirtmek gerek. neticede 80'lerdeki katliam etkileyici bir şekilde filmleştirilmiş. şoförü oynayan song da her zamanki gibi rolünün hakkını veriyor, ki geçen ay kore'deki bir ödül töreninden en iyi aktör ödülünü kazanmıştı. filmin gerçeklerden uyarlandığını da belirtmek gerek. ama ne kadarının hayal ürünü olduğunu bilmiyorum.

    spoiler

    şoför "askerler halkı katlediyor," denince "hiç öyle şey olur mu? asker niye halkı katletsin. olmaz öyle şey," diyor başta. başlarda şoför ulusalcı. asker halkı katletmez, üniversite öğrencileri okuyacaklarına askerlere sataşıyorlar, millet olanları abartıyor kafasında. ama tabii yasak bölgeye geçip askerlerin katliamını gördüğünde değişiyor, gözlerine inanamıyor. filmde anlatılan hiçbir şeye yabancı olmadığımızdan (keşke olsaydık tabii) olaylar şaşırtmıyor ama gene de etkiliyor, sinir bozuyor.

    spoiler


    (sherlock holmes 90 - 14 Aralık 2017 01:22)

  • comment image

    imdb den 7.9 almış olan güney kore filmi. gwangju'da 1980'lerde yaşanan sivil katliamını konu alıyor. yaşananlar oldukça tanıdık zaten. filme mi üzülelim yoksa olan bitene şaşırmıyor oluşumuza mı bilemedim.


    (rencidetmekistemiyorum - 20 Nisan 2018 01:11)

  • comment image

    ağlamaktan gözlerim kucağıma düştü.

    film çok güzel gençler ve ne yazık ki aşırı tanıdık. tanıdık çünkü 80'ler sağ-sol davaları bizde de vardı ve daha da tanıdık çünkü üzerimizden bir gezi geçti. aslında tam da geçmemiş. bir şekilde içimizde. çeviriden bile merhaba dedi yaşananlar. ne dediğimi şu görselle açıklayayım yoksa anlaşılmayacak. bkz: https://pbs.twimg.com/media/dqi2ipixqaaooh8.jpg gezi'den önce çevrilse film bu kelime kullanılır mıydı? bilmem.

    yani devirler, şartlar, olaylar hepsi birbirinden farklı farkındayım. yalnız günün sonunda aslında biraz daha iyi bir yaşam için güle oynaya başlayan eylemlerin nasıl kanlı çatışmalara dönebileceğini hepimiz gördük. belki duygusal günümdeyim, belki o kadar ağlanacak bir şey yok, ilk cümleme takılmayın. izleyin. bildiğiniz bir hikayeyi yeniden iyi bir anlatıcıdan dinlemek gibi.

    alman abi'nin aman aman bir oyunculuğu yok ama diğerleri çok iyi.

    olm gece gece asabım bozuldu, yazamıyorum bile.

    edit: haftalar sonra film başlarken taksici beyin eşlik ettiği şarkıyı buldum. sabahtan beri dinliyorum. zerresini anlamasam da çok sevdim şarkıyı. dinlemek isterseniz alın buradan:

    cho yong-pil - short hair (1980) https://www.youtube.com/watch?v=c7zvo6sbq9q

    bu arada şarkıcı güney kore'nin en ünlü şarkıcılarındanmış. herkes onu tanırmış falan.


    (trugergruvba - 28 Ekim 2018 01:14)

  • comment image

    sözlükte başlığını görüp edindiğim ve dün gece izlediğim film. çok etkileyici ve maalesef bize de hiç yabancı gelmiyor. bu vesileyle güney kore tarihinin bu hiç bilmediğim kısmını da öğrenmiş oluyorum.

    bunu seven, şunları da sever :

    under fire

    beyond rangoon


    (malachi constant - 22 Ocak 2019 13:31)

  • comment image

    içim sıkıldı, yer yer nefes almakta zorlandım ama işin en kötü yanı türkiye'den bir izleyici olarak olayın çok çok tanıdık olmasıydı. ister istemez gezi'yi düşündüm ama şu siyasi ortamda gelecekten de ürkmedim değil. güney kore 1980 - 2000 arası nasıl ileri gitmiş, biz nasıl geriye gidiyoruz... komik, hüzünlü, gergin ve hatta bazı yerlerde korkunçtu film. zaman zaman ufak hollywoodvari yerler vardı sanki: örneğin spoiler*** ama genelde kore sineması'nın o güzel tadı hakimdi filme.


    (kelek - 9 Nisan 2019 10:41)

Yorum Kaynak Link : taeksi woonjunsa