• "(bkz: true love)"
  • "tüm baba tarafı ailemin içinde olduğu durum. insanın 50 yaşındaki halası dahi naruto shippuden, shingeki no kyojin, kuroko no basket filan takip ediyorsa vardır bişey..."
  • "hobi olmaktan daha ileri, bağımlılık olmaktan da daha az olan şeyleri ifade eder."
  • ""geek" gibi bir anlami da var."
  • "japonca'da alık ya da müptela anlamına gelen kelime... son zamanlarda oralardaki internet bağımlılıları için sık sık kullanılmaktaymış."




Facebook Yorumları
  • comment image

    otaku sozcugunun gercek anlami evdir, bildigimiz ev iste catisi bacasi dumani olan... ama zaman ile anlam genislemesine ugramis ve evden disari cikmayip saplanti haline getirdikleri ugrasilarini kendilerine dunya olarak yaratmis ruh hastalarini ifade eden bir kavram haline gelmistir. manga ve anime otakulugundan baslayip, porno film, kullanilmis ve kenarlari mayasilli kilot koleksiyonculuguna, bilgisayar donanimi, yazilimi ya da internet otakuluguna kadar otakuluk bir cok alt kumeyi barindirabiliyor... haa bir konu uzerine cok dusmusunuzdur, onunla ugrasmayi her bir seyden cok seviyorsunuzdur ama bayramlarda ananizin elini opup, haftasonunda kankilerle bira icecek vakit ayirabiliyorsaniz onu bilemeyecegim ama otaku olmak sanildigi gibi guzel bir sey degildir...


    (akira - 4 Mart 2002 19:59)

  • comment image

    japonya'da ilk olarak 1987'de anılmış bir kavramdır. ineklik derecesinde bir şeye bağlı olan kişilere denir. ingilizce karşılığı ilk zamanlarda nerd olsa da bu otakuların sosyal kabulünden beri geek daha uygun bir karşılık olmuştur. bu bağımlılık, bilgisayar oyunları, anime, manga ya da askeri malzemeler hatta japon pop starı bile olabilir. genelde erkek olmakla birlikte tek tük kadın olanlara da rastlanır. bunlar ilk dönemlerde baya kendilerini dışa vuramayan tiplermiş, çünkü 80'lerin sonu 90'ların başı gibi bu kavram utanılacak birşeymiş, bir manga otakusu olan miyazaki diye bir herifin evinde dört kız öldürmesi ve sonra yakalanması tuz biber olmus tabi. japonyadaki herkes bu herifin cinayetleri işlemekte gerçek bir motivasyonunun olmadığını sadece biriktirdiği şeylerin etkisinde kaldığını bir şekilde kabul etmiş. ( bu olayla ilgili m generation diye meşhur da bir kitap var. internette de herifin odasının fotograflarını falan bulmak mümkün, sanırım geçenlerde idam edildi)

    japon sosyologlar bu kavramın japonyanın bilgi kapitalizminin (information capitalism) bir ürünü olduğunu iddia ediyor. çünkü japonya'da yaşayan insanlar kimliklerini markalar, oyunlar, animeler, vs aracılılığı ile tanımlıyorlar. neo homo sapiens de deniyor bu dönemin insanına. ancak 2002'den sonra otaku daha çok kabul görmeye başlıyor ama tabi çok da eleştiriliyor çünkü toplum düzeyinde hiç bir faydası yok, tamamen kişisel zevk için gelişmiş bir şey. o yüzden japon kültürü gittikçe kişisel bir hal alıyor, toplum bilinci azalıyor diye bangır bangır bağıyor kimi otoriteler. diğer bir zararlı sonuç da, son zamanlarda daha da popülerleşen bu otaku kültürünün fazlasıyla aseksüel olması. moe dedikleri birşey var sadece bunu seviyorlar. moe de sevimlilik düzeyinde kalan bir yakınlaşma olabilir acak çünkü bu otaku denilen tipler sadece bir anime karakterine ya da figure denilen el yapımı anime karakterleri bebeklerine aşık oluyorlar. cinsellikten mümkün olduğunca uzak durmak istiyorlar ki hatta youtube'da falan 30 yaşına kadar bakir kalırsa büyücü olacağını düşünen erkekler var, kimisine test falan yapıyorlar gerçekten tahrik oluyor mu diye, göründüğü kadarıyla olmuyor herif. tabi bu aseksüellik yüzünden de son on yıldır japonya en düşük doğum oranına sahip. hatta geçenlerde bire bir anlamı "az çocuk bakanlığı" olan bir bakanlık kurulmuş bu durumla baş etmek için. bazı batılı sosyologlar bu durumun japonyayı pasif bir toplum yaptığını böylece de dünya barışına katkıda bulunduğunu düşünse de, japonlar anime sevdasıyla ürememeye devam ederse yüzyıl sonra bir japonya olmayabilir tabi.


    (onewayticket - 25 Kasım 2008 02:03)

  • comment image

    tüm baba tarafı ailemin içinde olduğu durum. insanın 50 yaşındaki halası dahi naruto shippuden, shingeki no kyojin, kuroko no basket filan takip ediyorsa vardır bişey...


    (gizucuk - 17 Ekim 2013 13:39)

  • comment image

    hobi olmaktan daha ileri, bağımlılık olmaktan da daha az olan şeyleri ifade eder.


    (donar - 14 Mart 2005 21:56)

  • comment image

    ister inanin ister inanmayin otaku'luk shinto inanci ile direk baglantili bir kavramdir. cansiz varliklarin bile (shinto olmayanlara gore cansiz) bir ruhu olduguna inanan shinto dininin etkisi ile yuzlerce yil once bile oyuncak bebekler, ucurtmalar kuklalar eskiyince direk çöpe atilmaz imis. once shinto tapinaklarindaki ozel bir yere teslim edilir, vakti geldiginde ozel bir toren esliginde topluca yakilirmis.
    bir fakire verselermis yazik! diyenler icin (ki ben de demistim) aciklamama devam etmek istiyorum;
    size ait olan ve bir ruha sahip olan bebeginizi sizin haberiniz olmadan bir baskasi sahip olmaya kalkarsa o bebegin ruhu kotu bir ruha donusup o kisinin yuvasini bozabilir ya da cesitli ugursuzluklar getirebilir diye bir inanc ya da bir korku var, ayni sekilde japon mezarlarina muntazaman cesitli yiyecek ve icecekler birakilir (genellikle pirinc koftesi, mandalina, yesil cay bazen doritos falan da koyanlar oluyor onlari kiniyor ve onlara laflar hazirladim)...
    yani olenlerin de aslinda hala aralarinda oldugu seklinde bir inanc, buna yaban ellerde animistic de deniyor.
    iste bu yuzden otaku kardeslerimiz anime figurleri ile oynarlarken onlari etli butlu canli yaratiklar olarak dusunuyorlar, bir cesit manyaklik olabilir ancak bir inanc. yani zannedersem bir cogu kisacik etekli kocaman göz ve memeli oyuncaklarini izleyip onlarla konusurken onlarin gercekten canli olmadiklarini biliyorlar ancak canli olduklarina inaniyorlar... inanc mekanizmasi ne kadar enteresan oyle degil mi?
    peki en azindan agzi burnu götü göğsü olan oyuncaklara takilan otakulari anliyoruz ama ya trenlere ya dağlara ya böceklere (hmm bunlar canli tabi) takilanlara ne demeli. otakularin hayatlarindan kesit gosteren bir tv programinda izlemistim, bir tren otakusu da trenlerin ruhu olduguna inandigini her birinin ayri ayri karakterleri oldugundan bahsetmisti. kimisi cok sempatik, dost canlisi iken kimisi sinirli, sert yapili ama yillara meydan okuyan guclu bir maden iscisi gibiymis.
    biz turkler icin olmasi biraz zor bir manyaklik, zira yillarca odaniza kapanip ayni trenlerle cuf cuf oynayip, oyuncak bebeklerle odanizi susleyip oraniza buraniza surdugunuz fark edilse bile umrunuzda olmayabilir ama 8 ay askerde onlardan ayri kalip 30 kisiyle ayni odada yatarsaniz
    ne otakulugunuz kalir ne de japonlugunuz. bir gunde misler gibi middle earth'den middle east'e donuverirsiniz...


    (akira - 16 Ocak 2006 19:55)

  • comment image

    japonca'da alık ya da müptela anlamına gelen kelime... son zamanlarda oralardaki internet bağımlılıları için sık sık kullanılmaktaymış.


    (forrestgump - 10 Şubat 2006 18:35)

  • comment image

    japonyada herhangi bir ugrasa muptelalik derecesinde sarmis, siyirmis, hayatinda sadece soz konusu ugras olan ve varini yogunu bu ugrasa adayan kisilere verilen ad.
    soz konusu ugraslar, oyuncak, manga, internet, kitap,v.b olarak orneklendirilebilir. otakular uzerine bilimsel calismalar da psikoloji ve sosyoloji alanlarinda halen surmektededir. ozellikle ekonomik kalkinmislik ve toplumsallasamama gibi etkenlerin otaku kulturunu gittikce canlandirdigi ve costurdugu belirtilmektedir.
    ilgili olarak (bkz: neet)


    (rasyoirrasyonalist - 23 Mayıs 2006 11:03)

Yorum Kaynak Link : otaku