• "digiturk'ün türkçeye "göklerde vuruşanlar" olarak çevirdiği savaş filmi. zannedersin pilotlar havada orgy yapacak. (bkz: şaka gibi)"
  • "amiga icin cikmis en iyi simulasyonlardan biri. 2. dunya savasini konu almaktadir."
  • "şifre olayı havalandıktan sonra telsiz mesajı süsü verlerek sorulan campaign oynarken pilot yetiştirmeniz gereken bu pilotlarınız öldüğünde sizi üzecek kadar insanı saran oyun."
  • "david bowie'nin dinledikce saran sarkisi"
  • "ingliz basınının futbolda adadaki iki takım (genellikle ingiliz vs iskoç) karşı karşıya geldiğinde attığı manşettir...örnek: 14 eylül 2010 manchester united rangers maçı"
  • "battlefield 1942 icin sonradan release edilmis ve bedava dagitilmis guzel bir harita."
  • "divx'ini arayip bulamadigim*, savas sahneleri az bulunur derecede kaliteli ve gercekci film."
  • "tarihin en ünlü savunmalarından biri. değişik işlere de meze olmuştur.(bkz: battle of berne)"
  • "muhtemelen bir pilotla kariyer yapmanın en zevkli olduğu oyunlardan biridir"
  • ""kıssadan hisse odur ki küçük adamla** büyük işlere mübaşeret caiz değildir." **"




Facebook Yorumları
  • comment image

    şifre olayı havalandıktan sonra telsiz mesajı süsü verlerek sorulan campaign oynarken pilot yetiştirmeniz gereken bu pilotlarınız öldüğünde sizi üzecek kadar insanı saran oyun.


    (travma - 6 Mart 2002 13:05)

  • comment image

    tagline'ı "eksiklerimize rağmen galip gelmeyi bildik" olmalıymış bu filmin. havadaki çarpışmalar, yerdeki patlamalar falan güzel ama kurgu ve karakterler çok yavan. zaten sonunda da, bizden şu kadar pilottan şu kadarı öldü, onlardan ise şu kadar; şeklinde ayrıntılı bir "toplu sonuçlar ve puan durumu" veriliyor.


    (axellennox - 4 Kasım 2009 18:10)

  • comment image

    bu gece cnbce'nin katkılarıyla izleme şansı bulduğum ingiltere'nin nazi almanyasına karşı verdiği destansı hava savunması öyküsünü anlatan oldukça eski ama çok güzel bir film. özellikle dog fight sahneleriyle aklımı başımdan almış bünyemde karşı konulmaz bir combat flight simulator oynama isteği uyandırmıştır.


    (days - 26 Aralık 2002 01:43)

  • comment image

    ikinci dünya savaşının ingiltere ayağı.

    "fransa'nın savaş dışı kalmasıyla almanya'nın karşısında tek bir düşman kalıyordu: birleşik krallık. 19 temmuzda hitler, birleşik krallık'a barış teklifinde bulundu; ancak londra bu teklifi şartsız olarak reddetti. böylesıne bir barış, almanya'nın kıta üzerindeki hakimiyetini tanıması demek oluyordu. bu red üzerine hitler, birleşik krallık'ı da barış masasına oturmaya zorlamak, gerekirse istila etmek için britanya savaşını başlatmıştır.

    hitler, ingiliz filosunu imha etmek ya da felce uğratmak konusunda pike bombardıman uçaklarına güveniyordu. britanya savaşı, almanya tarafından, britanya'nın istilası için hazırlanmış olan denizaslanı operasyonu'nun hazırlık evresi olarak düşünülmüş olup, raf'ın (ingiliz kraliyet hava kuvvetleri) imhasını amaçlamaktadır ve esas olarak luftwaffe (alman hava kuvvetleri) tarafından yürütülmüştür. 8 ağustosta goering hava kuvvetlerine hücum emri verdi; ancak alman uçakları birleşik krallık'ta ümit etmedikleri kahramanca bir müdafaayla ve tanımadıkları bir silahla karşılaştılar. bu yeni silah radardı. bu yeni aletle ingilizler, birleşik krallık'a doğru yola çıkan alman uçaklarınıın yerlerini ve istikametlerini çok önceden keşfedebiliyorlardı. ingiliz hava filosunu savaş dışı bırakmayı hedef alan alman uçakları, her hücumdan ağır kayıpla dönüyordu. bu durum karşısında almanya, ingiliz hava ve deniz üslerini ve endüstri merkezlerini hedef almaya başladı. 6 eylülde alman saldırısı, londra üzerine toplandı. londra bir ay boyunca hergün bombalandı. bu bombardımanlar sırasında 14.000 kişi ölmüş, 20.000 kişi yaralanmış olduğu düşünülmektedir. ingiliz havacıları, alman uçaklarına, londra'da yarattıkları cehennemi çok ağır bir şekilde ödetti.

    raf'ın sert direnci karşısında luftwaffe, goering'in emriyle 7 ekim'de geri çekilmek zorunda kalmış ve harekât başarısız olarak sona erdirilmiştir. bu savaşta, raf 700 uçak kaybetmesine karşın, luftwaffe'nin kaybı 3000 uçağı geçiyordu. londra savaş süresınce hergün bombardımana tutuldu. ekimde şehre atılan bomba sayısı 10.000, kasımda ise 7500 olarak tespit edilmiştir. aralık ayında şehirde büyük hasarlar oldu; 1941 yılı başında coventry'de ayakta kalmış tek bir duvar yoktu. ama buna rağmen hitler, partiyi kaybetmişti. napolyon gibi o da, hayatının en tehlikeli kumarını oynamak ve ingiltere ile bir ölüm-kalım savaşına girişmek zorundaydı.

    böylece mücadele, karayla denizin çarpışması olarak bir başka cephede yeniden başlıyordu."

    wikipedia dan araklanmıştır. boş vakitte değil bir araştırma neticesinde, dalga geçme döverim sayın yazar!


    (kenan m - 4 Nisan 2011 10:48)

  • comment image

    divx'ini arayip bulamadigim*, savas sahneleri az bulunur derecede kaliteli ve gercekci film.


    (nitro - 10 Ekim 2003 19:45)

  • comment image

    bu haritada ju88ler fabrikayı zorlarken engineer+assault 4 kişilik bir tim ya da 2 engineer 2 assault 1 medic 5 kişilik timle komandoya vurup bombalarla radar istasyonlarını uçurmak oldukça etkili bir taktiktir. bu taktikte temel soru ingilizlerin komandoların varlığına ne zaman uyanıp nasıl tepki verdiğidir.


    (khuzdul of krsanthi - 24 Nisan 2004 00:17)

  • comment image

    "- almanlar ruslara bulaşmayacaktı yea!" gibi fiktif ww2 senaryolarından nasibini fazlaca alan bir başka savaş. bir gözlükle kazanılması imkansız, bir gözlükle hatalar yapılmasa kazanılabilir, bir gözlükle ise salaklıktan kaybedilmiş savaştır.

    öncelikle şunu ifade edelim. ingiltere'de "battle of britain day" diye resmi bir kutlama günü var. tarihsel olarak 15 eylül 1940'a tekabül eden bu gün, savaş sonrası genel olarak eylül'ün 3. pazarı olarak kutlanmaktadır. 15 eylül 1940 ise bir pazar günü olup, luftwaffe'nin ingiltere hava sahasındaki en büyük ve son gündüz harekatına tekabül eder. bu açıdan raf fighter force'un zaferi kabul edilir. yoksa londra'nın falan yerlebir olması bu tarihin sonrasına tekabül eder, görünüşte bir zafer günü/teslimiyet/ateşkes günü falan değildir.

    şimdi geyiği de yapalım, boş geçmeyelim.
    peki ne olurdu?

    şu olurdu. adolf hitler'in maymun iştahlılığı ve hermann göring salağı olmasa battle of britain kesinlikle kazanılabilirdi. öncesinde iyi ve bütünlüklü bir planı olmayan, kara gücünü taktik seviyede desteklemek üzere yapılanmış luftwaffe, stratejik bir rolü kaldıramamıştır. olan budur.

    öncelikle şu sorulmalı? battle of britain nedir, neden yapılmıştır? alman tarafında bu sorunun yanıtı bile muammadır. bu savaş ingiltere'yi komple yenip ingiltere'nin karadan ilhakına mı tekabül etmektedir, sadece ingiltere'yi alman şartları ile bir barışa mı zorlamaktır, ingiltere'yi savaşamaz hale getirmek midir yoksa ingiltere hava sahasında air superiority sağlamak mıdır?

    görünen hedef air superiority idi. çünkü alman yüksek komutasına göre nihai olarak gerekli olabilecek işgal için bu zorunluydu. ingiliz kraliyet donanması'nın ezici üstünlüğü bir çıkarma harekatına imkan vermiyordu. bu gibi bir çıkarma harekatı (bkz: unternehmen seelöwe) ancak hava üstünlüğü ile sağlanabilirdi.

    halbuki bana göre bu tam bir hayaldir. karl donitz de böyle düşünenlerdendi. raf yenilmiş, tarihteki battle of britain kazanılmış olsaydı bile ingiltere'ye bir çıkarma, ezici ingiliz donanması'ndan ötürü imkansızdır. luftwaffe ideal olarak ingiltere hava sahasında uzak durmalı, sadece anakarasını savunmalı, atlantik'teki denizaltı savaşı'nı ve barbarossa'yı destekelmeliydi. yani ingiltere aç bırakılarak yenilmeliydi, direk savaşarak değil. bu savaşta luftwaffe'nin aldığı yara, tüm savaş boyunca yerine konamamış ve aslında almanların kaderi rusya harekatı ile değil, bu harekat ile dönmüştür. çünkü luftwaffe özellikle deneyimli pilot bazında çok zayıflamış, çok yorulmuş, ciddi ekipman ve uçak kaybetmiştir. bu zayıflık zincirleme olarak barbarossa'yı ve tüm cephelerde alman ordularını etkilemiştir.

    mevcut, yani gerçekte olan savaş kazanılabilir miydi? bunu ingilizler de kabul ediyor ki battle of britain'ı ingilizler kazanmamış, almanlar kaybetmiştir. defalarca fikir ve taktik değiştirip güçlerini böldüler. hedefleri raf fighterları mı, havaalanları mı, şehirler mi, fabrikalar mı, limanlar mı bir türlü karar verip herhangi birini tamamlayamadılar. (bkz: dowding system)

    bana göre yapılması gereken havaalanları ve şehirleri bırakıp ingiliz uçak endüstrisi başta olmak üzere silah üretim tesislerini hedef almalıydılar. çünkü savaş sürerken ingiltere kimi kaynaklara göre haftada, kimi kaynaklara göre ayda 300 uçak üretmeye devam ediyordu.

    bunu teminen büyük kanatlar (yüksek sayıda bomber grouplar) kuracaklardı. bomberlara yakın escort yapmadan havaya çektikleri fighterlarla bağımsız ilgileneceklerdi. ana amaç havaya fighter çekmek değil, tesisleri etkin bombalamak olacaktı. özellikle başlarda kaybettikleri bomberlara katlanacak ama bombaladıkları tesisleri yerle bir edecekler, küçük başarısızlık ve kayıplarla da fikir değiştimeyeceklerdi. raf'in kayıp uçağı yerine koyma kapasitesi bitince savaş zaten kazanılmış olacaktı. savaşın uzaması almanya'ya değil ingiltere'ye yaramıştır. çünkü savaş ingiliz anakarası üzerinde vuku bulmaktadır.

    biraz fantastik ama gündüz operasyonuna hiç bulaşmayıp, tamamen gece operasyonu(ki battle of britain'ın son safhasında zaten bu olmuştur-the blitz) ile hiç fighter commande bulaşmamak bile çok iyi bir fikir olabilir. tamamen bomber üzerine ve gece navigasyonu üzerine bir efor harcanabilirdi. (bkz: battle of the beams)

    bir başka fikir ne gece ne gündüz ingiltere'yle hiç çatışmamak, bütünüyle the battle of atlantic'e konsantre olmak olabilir. aç kalan bir ada ülkesi zaten yenilmiştir.

    geyik bitmez.


    (delikan76 - 22 Temmuz 2014 10:08)

  • comment image

    1969 yılında çevrilmiş şu ana kadar izlediğim en iyi hava müsademesi sahnelerine sahip film.tek eskiği mermilerin gözükmemesi,ancak buna da şükür.yapım aşamasında gerek ingilizlerin gerekse almanların önemli pilotları senaryoya ve filme katkıda bulunmuşlar.bunlardan birisi adolf galland.kendisi filmde canlandırılmıyor ancak farazi bir karakter altında göring ile olan bazı konuşmaları canlandırılmış.


    (devourthedamned - 1 Şubat 2006 22:39)

Yorum Kaynak Link : battle of britain