• "(bkz: che guevara'nın çantasından çıkan kitap listesi)"
  • "emine s. beder ile bayram tatlıları kitabı da bunlardan biridir. hatta havana'daki bir yaysat bayisi, bu kitabın alınmasına öncülük eden kuponları hala saklıyormuş."
  • "nutuk'tan sonra risale-i nur'un da çıktığı kitaplar yığını. adam "abi"'liğe bir adım kala hayata veda etmiş de haberimiz yokmuş!(bkz: che'nin çantasından nutuk çıkması) (bkz: #26630324)"
  • "(bkz: metal fırtına)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    geyikçi sol liberal gençlik, facebook "forwardlaşma"sıyla, modern türkiye'yi kurtaracak formulü geliştirmiş görünüyor: tüm dünya'dan devrimci karakterleri, atatürk'ün hayranı olarak gösteren metinler havalarda uçuşuyor. bunlardan en müthişi ise "che'nin öldürüldüğünde çantasından nutuk çıktığı" öyküsü.

    oysa, ernesto guevara’nın bolivya’daki yıllarını en ayrıntılı biçimde araştırmış olan kişi, bolivyalı gazeteci-tarihçi carlos soria galvarro’nun, che’nin bolivya’daki yılları üzerine verdiği bilgiye göre, öldürüldüğü sırada che’nin sırt çantasından şu beş kitap çıkmıştır: karl marx’ın ekonomi politiğin eleştirisine katkı kitabı, s. r. vigosky’nin güncel kapitalizm teorileri üzerine makaleler kitabı, paul carrell’in geliyorlar kitabı (ils arrivent – che’nin çantasından çıkan bu fransızca kitap, ispanyolca olmayan tek kitaptır), h. b. philips’in analitik geometri kitabı, ve son olarak luis peñaloza’nın bolivya ekonomi tarihi kitabı.

    görüldüğü üzere listede "nutuk" yok.
    hem olsa ne farkeder?
    atatürk devrimlerinin bütün dünyada bir takım devrimci hareketlere esin kaynağı olduğu doğru olabilir. olmasa ne olur?
    onun devrimlerinin en fazla etkilediği coğrafya burasıdır ve en fazla esin kaynağı olması gerekenler de bizleriz. kanımca che guevara'nın devrimciliği atatürk'ün eline su dökemeyecek seviyededir. guevara, emperyalist batı tarafından, bir pop ikonu haline getirildi diye atatürk için bir referans kabul edilecekse veya yanlış politikaları sebebiyle kıtliktan olenlerin ve bizzat katlettigi insanlarin elli milyonu buldugu soylenen, sadece tibet'i işgali bile başlıbaşına insanlık suçu sayılabilecek mao, "ben, çin'in atatürk'üyüm" demişse bu atatürk'ün manevi mirasının emin ellerde olduğu konusunda hayra alamet midir?

    diyeceğim o ki, atatürk en fazla bizim için değerlidir ve yoktan var ettiği bir ulusun kurtuluşu için savaşıp kazandıktan sonra, onun evrensel değerlere de kavuşması adına elinden gelen çabayı sarfetmiştir. bugün türk halkı bunun bilincine varamıyorsa dışarıdan teyid edilse n'olur olmasa n'olur? onun bir lider olarak niteliğini ille dışarıdan tasdik ettirme çabası olsa olsa onun yoketmeye çalıştığı ama başaramadığı apaçık ezikliğimizi kanıtlamaktan öteye neye yarar?

    bir başka bakışla bugün mao, çin halk cumhuriyeti'nin kurulmasında ne kadar büyük etki sahibi olursa olsun, çinlilerin bütün hatalarını rahatça eleştirebildikleri bir liderdir. öyle ki, öğretmenler orta okuldan başlayarak mao zedong'un hatalarını derslerinde işliyorlar. üniversitelerde mao'nun hataları üzerine tezler yazılıyor. buna rağmen gencinden yaşlısına bütün çinliler seviyorlar kendisini. bizdeki gibi bir tanrısallaştırma, "illa ki seveceksiniz; anlamadan, dinlemeden, iyi kötü yaptığı işleri bilmeden seveceksiniz, sevmiyorsanız yobazsınız, gericisiniz, pis şeriatçılar!" gibi bir tepki söz konusu değil. (bkz: #17617560)

    öte yandan ideolojinize destek veriyor görünse de pek çok yazı, sadece martavaldan ibaret. örneğin 1996 yılında ölen haiti cumhurbaşkanı, vasiyetinde mezar taşına "atatürk'ü anlamış ve uygulamış olmaktan dolayı mutlu öldüm" yazılmasını istemiş ya da che guevara'nın sırt çantasından, atatürk’ün "büyük nutku" çıkmış değildir. norveççe'de "atatürk gibi olmak" diye bir deyim yoktur. yine örneğin atatürk: "mevzubahis vatansa gerisi teferruattır" dememiştir. ama "ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. benim manevî mirasım, ilim ve akıldır!" demiştir.

    böyle bir liderin ardından gidecekseniz herşeyden önce her iddiayı aklın süzgecinden geçirip sorgulamanızı sağlayacak bir refleks geliştirmeyi öğrenmeye bakmak gerekir.


    (andrew - 12 Ekim 2011 11:32)